Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri sa amane pentru 20 decembrie dezbaterea contestatiei depuse de Mircea Geoana privind revocarea din functia de presedinte al Senatului. Totodata, judecatorii CCR au primit o noua sesizare, de data aceasta din partea PSD, care revendica sefia Senatului si contesta numirea lui Vasile Blaga in functia de presedinte al Camerei Superioare.

Geoana a contestat la CCR hotararea Senatului si modul cum acesta a fost revocat din functie dupa ce a fost exclus din PSD. Dupa inlaturarea lui Geoana, reprezentantii Puterii au reusit sa-l valideze pe Vasile Blaga presedinte al Camerei Superioare a Parlamentului.

Decizia in cazul contestatiei lui Geoana a fost amanata pana pe 20 decembrie, data care coincide si cu incheierea sesiunii parlamentare. Deputatii se vor intoarce la munca abia in februarie 2012.

Judecatorii trebuie sa ia in dezbatere si sesizarea PSD prin care contesta alegerea lui Vasile Blaga in functia de presedinte al Senatului. Social democratii sustin ca sefia Senatului le revine in urma unei decizii a Curtii Constitutionale din 2005.

''Am sesizat Curtea Constituţională în cursul zilei de astăzi. (...) Este o chestiune tehnică şi s-a reluat practic demonstraţia din 2005, anume că preşedintele (n.r. Senatului) trebuia să fie de la PSD pentru că este rezultatul algoritmului din alegeri. PSD a luat cele mai multe voturi în alegeri, era normal să i se atribuie una din cele două Camere. Vom vedea ce va decide Curtea'', a declarat Sova.

Mircea Geoana a fost exclus din PSD pe 22 noiembrie, iar a doua zi a fost revocat din functia de presedinte al Senatului. Pe 28 noiembrie democrat-liberalul Vasile Blaga a fost ales presedinte al Senatului.