PDL a anuntat, luni, ca proiectul privind comasarea alegerilor sustinut de Guvern nu va cuprinde modificarea sistemului de vot si nici reducerea numarului de parlamentari. Oficial, democrat-liberalii au explicat ca, in primavara lui 2012, doresc sa reia negocierile cu toate partidele politice pentru a obtine revizuirea Constitutiei, Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300. Neoficial, democrat-liberalii ar fi fost aspru criticati de presedintele Traian Basescu din cauza variantei legii electorale negociate cu UDMR, conform careia numarul parlamentarilor era redus de la 471 la 388 iar sistemul de vot era unul mixt, au declarat surse din interiorul PDL.

Democrat-liberalii au decis ca, din punct de vedere strategic, tema revizuirii Constitutiei in 2012 le-ar putea readuce simpatia electoratului.

Ne propunem ca în prima parte a anului viitor să modificăm Constituţia, să rezolvăm acea problemă cu care ne-am angajat în faţa românilor, Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300, de aceea adresăm un apel opoziţiei să vină la dezbateri, să modificăm Constituţia, pentru că e un angajament în faţa populaţiei României în urma referendumului", a declarat prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur.

Flutur a precizat ca modificarea legii electorale trebuie sa se produca in masura in care in prima parte a lui 2012 se va definitiva procedura de revizuire a Constitutiei.

La un calcul simplu, PDL, UDMR, UNPR si reprezentantii Minoritatilor altele decat cea maghiara nu detin doua treimi in Parlament pentru modificarea Constitutiei. Totodata, UDMR a declarat in nenumarate randuri ca nu sustine un sistem unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300.

Anuntul facut de democrat-liberali apare in contextul in care in urma cu exact trei saptamani, la sedinta Coalitiei, s-a decis reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 388 si schimbarea sistemului de vot. Potrivit intelegerii din Coalitie, senatorii si doua treimi din deputati urmau sa fie alesi prin vot uninominal pur iar restul de o treime din deputati prin lista nationala.

De precizat ca PDL, UDMR, UNPR si Minoritatile au negociat legea electorala si reducerea numarului de parlamentari timp de trei luni.

De ce amana PDL modificarea legii electorale si reducerea numarului de parlamentari

Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele Traian Basescu a criticat dur varianta convenita de PDL si UDMR pe modificarea legii electorale si le-a cerut liderilor PDL sa-si respecte angajamentele luate in fata electoratului: revizuirea Constitutiei, Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300.

Emil Boc si conducerea PDL si-ar fi luat angajamentul in fata sefului statului ca democrat-liberalii vor face tot posibilul sa duca la indeplinire cele trei obiective. Sursele citate sustin ca, la nivelul Biroului Permanent National, nu a existat nicio infomare in acest sens iar majoritatea democrat-liberalilor au aflat dupa sedinta Coalitiei ca s-a respins varianta stabilita cu UDMR in urma cu trei saptamani.

Potrivit surselor HotNews.ro, in urma discutiei cu presedintele Traian Basescu, liderii PDL s-au intalnit in cerc restrans si au analizat sansele pentru revizuirea Constitutiei si modificarea legii electorale.

Democrat-liberalii au convenit sa reia tema revizuirii Constitutiei si sa o foloseasca si ca strategie de campanie. “Niciun partid politic nu doreste reducerea numarului de parlamentari la 300. Cu UDMR sunt slabe sanse ca la negocieri sa-i convingem sa-si reduca numarul de mandate, cat despre revizuirea Constitutiei nu exista nicio sansa pentru ca nu exista vointa politica din partea partenerilor de guvernare. Ne vom lupta sa ajungem la un consens si va fi o tema importanta de campanie in 2012. PDL trebuie sa arate electoratului ca face tot posibiliul sa-si indeplineasca promisiunile”, au explicat sursele democrat-liberale.

In urma cu doua saptamani, presedintele Traian Basescu pleda, la postul public de radio, pentru reducerea numarului de parlamentari si avertiza ca politicienii găsesc "tot soiul de motive" pentru a nu reduce numărul de parlamentari la 300.

  • "Nu am cum să nu fiu intransigent cu acest obiectiv, pentru că spunem că servim poporul, dar când poporul a dat un vot cu peste 80% ca numărul de parlamentari să fie redus la 300, găsim tot soiul de motive"
  • "Mie mi se pare extrem de greu să găseşti o justificare de ce nu răspunzi votului pe care l-au dat românii. Cum îţi permiţi tu, ca politician, să spui «o fi suveran poporul român, dar nu pentru mine»? Poporul român e suveran când îl votează să meargă în Parlament şi atunci vine cu pieptul înainte domn parlamentar şi spune: «pe mine m-a trimis aici poporul suveran să-l reprezint». Păi, domnu' parlamentar, tocmai ai misiunea să-l reprezinţi respectând votul". (RRA, 16 nov)

Cu doua zile inainte, pe 14 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR, că nu este de acord cu varianta coaliţiei de reducere a numărului de parlamentari la 388, el menţionând că varianta USL, care vizează 300 de parlamentari, este cinstită şi ar trebui să fie susţinută de politicienii PDL care sunt cinstiţi.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat ulterior că şi PDL are o variantă privind reducerea numărului de parlamentari la 300 depusă în Parlament, el precizând că nu trebuie votată varianta USL, ci aceea a democrat-liberalilor.

Solicitat să comenteze declaraţiile făcute de şeful statului, Traian Băsescu, luni seară, la TVR, potrivit cărora varianta USL, care vizează reducerea numărului de parlamentari la 300, este cinstită şi ar trebui să fie susţinută de parlamentarii PDL cinstiţi, Oltean a precizat că şi PDL are o variantă similară depusă în Parlament.