Bugetul Agentiei Nationale de Integritate a primit, luni, aviz negativ din partea parlamentarilor din Comisiile juridice. Parlamentarii care au votat impotriva bugetului ANI sunt cei de la USL si UDMR-istul Mate Andras, acuzat de conflict de interese de catre inspectorii de integritate.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PDL Daniel Buda, a anunţat că bugetul ANI a primit aviz negativ cu "majoritate de voturi împotrivă" şi doar cinci voturi "pentru", potrivit Mediafax.

Bugetul pentru ANI în anul 2012 este de 20.610.000 lei, semnificativ mai mare faţă de execuţia preliminată pe 2011, de 13.724.000 lei.

Potrivit Agerpres, bugetele altor nouă instituţii din domeniul Justiţiei au fost avizate luni cu amendamente de Comisiile parlamentare juridice reunite. Este vorba despre bugetele pentru 2012 pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituţională, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Deputatii Oana Mizil (PSD), Mate Andras (UDMR), Stelica Strugaru (PDL), Sonia Draghici (PSD) si Mihai Radana ar fi incalcat legea conflictelor de interese, a anuntat ANI in luna septembrie. Cei cinci deputati si-ar fi angajat rudele in cadrul birourilor parlamentare proprii. ANI a depistat sase contracte incheiate de deputati cu rudele lor in valoare totala de 46.745 euro. ANI a sesizat in acest caz parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a demarat procedurile pentru anularea contractelor incheiate cu rudele parlamentarilor.

Potrivit ANI, cei cinci deputati si-au angajat sotiile, mamele sau copiii in cadrul birourilor parlamentare din circumscriptiile in care au fost alesi.