Premierul Emil Boc a sustinut ca proiectul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat in coalitie si va putea include unele modificari, si a cerut opozitiei sa sustina revizuirea Constitutiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, transmite Mediafax.

"Este un proiect tehnic propus spre dezbatere publica si care comporta multiple modificari, iar daca va fi sustinut de coalitie, va fi promovat, daca nu, nu. Are la baza doua argumente, si anume necesitatea ca in 2012 sa nu pierdem intreg anul cu dispute electorale, ba locale in primavara, ba generale in toamna, si pentru a se face si o anumita economie de ordinul catorva zeci de milioane euro in privinta costurilor acestor alegeri, propunandu-se sa fie organizate la o singura data", a spus Boc duminica, la postul public de televiziune.

El a amintit ca, in 1996, desi alegerile locale trebuia organizate in luna februarie, scrutinul a avut loc in mai-iunie si a ramas ca regula de organizare pentru aceasta perioada fara nicio disputa publica, chiar daca in 1992 aceleasi alegeri au fost organizate in februarie.

"Ideea era ca aceste alegeri sa se comaseze in toamna, analiza va fi facuta in continuare in coalitie si daca va exista suport politic, va fi promovata. Este vorba doar de comasarea tehnica a alegerilor", a spus Boc.

Premierul a adaugat insa ca doreste sa transmita un apel public catre liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, pentru ca acestia sa sustina revizuirea Constitutiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

"Domnii Ponta si Antonescu nu pot sa se sustraga de la ceea ce romanii au votat si sa se prefaca ca acest subiect nu exista. Inca o data le cer public sa sustina acum in Parlament, pentru ca proiectul revizuirii Constitutiei este pe rol, trecerea la Parlamentul unicameral. Comasarea alegerilor este un subiect de natura tehnica, dar Parlamentul unicameral este o tema aflata acum pe agenda Parlamentului si cei doi lideri politici, daca au responsabilitate in fata romanilor, trebuie sa vina si sa sustina alaturi de noi revizuirea Constitutiei. Numai cu doua treimi se poate face revizuirea Constitutiei", a spus Boc.

Proiectul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de comasare a alegerilor in 2012 mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice pana in 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.