"Avem nevoie de un Guvern cu o mai mare incredere in randul populatiei si pentru asta eu zic ca o remaniere decisa dupa evaluari de primul ministru cred ca ar fi binevenita", a declarat ministrul dezvoltarii si turismului, Elena Udrea, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Intrebata daca si Emil Boc ar trebui sa plece, asa cum sustinea anul trecut, Udrea a spus ca premierul a avut "o activitate eroica" in fruntea Guvernului. "Erau diferite momente si, in politica mai ales, lucrurile de la o zi la alta se schimba intr-un mod incredibil", a explicat Udrea schimbarea de pozitie fata de seful Guvernului.

Elena Udrea in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Udrea: In apartamentele pe care le are RAAPPS intotdeauna se muta angajati ai Guvernului. De ce trebuie Guvernul trebuie sa tina un apartament de 200 de mp pentru un angajat pe care-l are?

Asculta interviul integral cu Elena Udrea

Descarca fisierul audio in format MP3

Rep: De ce e bun Vasile Blaga sef la Senat?

Udrea: O, din foarte multe motive. Experienta pe care o are in politica, credibilitatea pe care o are atat in partid, in randul colegilor PDL din Senat cat si in randul celorlalti colegi senatori de la celelalte partide. Eu cred ca a fost si un gest cu incarcatura politica interna pentru PDL. Stim ca, dupa alegerile din mai, dl Blaga, pierzand functia de presedinte, nu a dorit sa intre in Biroul Permanent National pentru ca sigur ar fi castigat functia de secretar general si oarecum se putea interpreta ca cei care l-au sustinut s-au izolat cumva. Probabil ca au fost momente in care, nemultumiti fiind, s-au detasat cumva de actuala conducere. Eu cred ca este si un semnal de unitate pentru partid, ca vrem sa lucram intr-adevar in echipa. In timp ce USL se destrama, PSD-ul este in etapa premergatoare unui colaps intern, uitati ca PDL se intareste prin numirea lui Vasile Blaga la Senat. Nu mai spun ca este o mare victorie politica a coalitiei si a PDL.

Rep: Sau un cadou de la Victor Ponta.

Udrea: Si un cadou, desigur, pentru ca nu ne asteptam. Noi ne-am trezit cu problema asta in brate in coalitie. Ne si gandeam, suntem pusi in situatia de a obtine sustinere in coalitie pentru a ne numi un om, desi n-am cerut noi, negocierea in interiorul coalitiei a durat, a fost oarecum interesanta...

Rep: O victorie si pentru UDMR care a obtinut si Secretariatul General al Guvernului.

Udrea: Este foarte bine, este foarte bine ca l-a obtinut. Pentru ca in urma problemelor iscate de prezenta acolo a doamnei Andreescu si ceea ce s-a spus in presa despre activitatea dansei.... La RAAPPS si astazi este director omul pus de Tariceanu.

Rep: Cine?

Udrea: Cred ca Surdu se numeste. Daca cel care este pus la RAAPPS este ramas de pe vremea lui Tariceanu, va dati seama cat de real este interesul acesta pe care unii il acuza ca fiind din partea actualei guvernari pentru ce este acolo. Am spus si ieri colegilor in Biroul Permanent. Nu trebuie sa avem nici un complex legat de discutarea subiectului RAAPPS. RAAPPS-ul, dupa mine, este cea mai mare hotie, cea mai mare spoliere a averii statului, pe care statul o mai are dupa '89 incoace dupa ce am trecut de privatizari. Pentru ca in imobilele RAAPPS stau diversi privilegiati ai diferitelor regimuri politice. La fiecare patru ani mai vine un regim politic cu privilegiatii pe care-i muta in casele RAAPPS. Toate acele case sunt subventionate, costurile de intretinere sunt platite din bugetul de stat. Vedem nenumarate persoanje care ajung acolo, sa zicem in acord cu prevederile legale, dar care nu mai pleaca atunci cand indeplinesc conditiile legale.Vezi doamna Roman, vezi fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, domnul Bujor Sion, in anturajul sau fiul vitreg al domnului Iliescu, sa nu fac o greseala.In orice caz, un apropiat al domnului Ion Iliescu. O multime de personaje chiar din Parlamentul actual care ocupa aceste case fara sa plateasca cheltuielile, fara sa-si plateasca chiriile, sfidand practic populatia, sunt date in judecata. Eu n-am nimic impotriva sa stai in Primaverii, dar atunci plateste pentru asta si eventual nu sta in casa statului.Trec peste faptul ca in apartamentele pe care le are RAAPPS intotdeauna se muta angajati ai Guvernului. De ce trebuie Guvernul sa tina un apartament de 200 de mp pentru un angajat pe care-l are? Este mult mai corect sa-i plateasca o chirie decenta de, nu stiu, 100, 200 de euro pe luna, daca vrea sa stea intr-o zona mai scumpa sa plateasca el diferenta decat sa-l tina intr-un apartament care costa mii de euro pe luna intretinerea.

Rep: Deci ce se va intampla cu apartamentele RAAPPS?

Udrea: Vor fi vandute in modul cel mai transparent. Probabil ca se va face o evaluare mai intai la pretul pietei, dupa care vor fi vandute la licitatie publica fara drept de preemptiune. Trec peste locuinte, ma opresc la infrastructura turistica. Hoteluri care sunt in paragina, pentru ca sunt administrate de directori pusi politic, care n-au habar cum se face managementul unui hotel, dar care castiga bani furand de la hartie igienica pana la zecile de reparatii care se fac anual si in felul acesta reusesc sa-si scoata bani. Lucrurile acestea trebuie sa se opreasca. Nimeni n-a avut nici interesul nici curajul sa o faca. Si eu cred ca e demn de lauda ca acest Guvern si-a asumat in ciuda tuturor criticilor sa treaca la vanzarea patrimoniului RAPPS.

Rep: Mai e nevoie de remaniere si cand?

Udrea: Daca vorbim din punct de vedere al eficientei ministrilor, am mai spus-o: poate ca pe ici pe colo se mai poate impulsiona activitatea unuia sau altuia dar daca vorbim din punct de vedere al imaginii cred ca improspatarea imaginii Guvernului din punct de vedere politic si al credibilitatii ar fi foarte bine sa se intample.

Rep: Cand?

Udrea: Asta este decizia primului ministru, eu va spun un punct de vedere si in calitate de membru al Guvernului si in calitate de vicepresedinte PDL.

Rep: Tot n-am inteles, mai trebuie remaniat Guvernul? A fost o tema recurenta, in toamna acestui an presedintele Traian Basescu a pus din nou problema.

Udrea: Este o asteptare fata de remanierea Guvernului.

Rep: Din partea presedintelui sigur.

Udrea: Sigur din partea populatiei. Pentru ca noi trebuie sa facem ceea ce oamenii asteapta nu neaparat ceea ce ne place noua. Avem nevoie de o incredere acordata executivului, pentru ca ma uitam ce inseamna increderea in aceasta vara ca lucrurile merg spre bine, un consum foarte mare. A crescut brusc consumul si asta a revigorat economia. Avem nevoie de un Guvern cu o mai mare incredere in randul populatiei si pentru asta eu zic ca o remaniere decisa dupa evaluari de primul - ministru cred ca ar fi binevenita.

Rep: Inclusiv cu schimbarea premierului? Ca si asta a fost o tema in februarie anul trecut dar a disparut intre timp de pe agenda.

Udrea: Aici chiar nu sunt in masura sa ma pronunt. As spune doar ca primul ministru intr-adevar a avut o activitate eroica in fruntea acestui guvern.

Rep: Tot dvs in urma cu un an de zile dadeati de inteles ca ar trebui sa plece si sa fie inlocuit de altcineva mai credibil.

Udrea: Erau diferite momente si in politica mai ales lucrurile de la o zi la alta se schimba intr-un mod incredibil. Atunci era o etapa, am sustinut lucrul acesta. Intre timp multe din actiunile guvernului au primit confirmarea publica ca au fost corecte si au deja sustinerea populatiei, deci suntem intr-o alta etapa.