Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a incetat, sambata, greva foamei declansata in urma cu sase zile, el afirmand ca este dispus sa recurga si la alte forme de protest in situatia in care problema incalzirii apartamentelor din oras nu va fi solutionata pentru toata iarna, transmite Agerpres. Cazacu a intrat in greva foamei luni, la ora 12:00, nemultumit de faptul ca populatia nu are caldura in apartamente, iar administratia locala nu a fost sprijinita de Guvern in asigurarea fondurilor necesare pentru cumpararea combustibililor necesari la pregatirea agentului termic.

Primarul din Brad, Florin Cazacu Foto: Agerpres

Cazacu a iesit din greva foamei sambata, la o zi dupa ce Guvernul a aprobat alocarea unei sume de 1 milion de lei catre bugetul Consiliului Local Brad in vederea cumpararii pacurii necesare si pornirii sistemului centralizat de termoficare.

Sambata, Cazacu a declarat: "M-am sfatuit cu colegii mei, cu consilierii locali, am primit foarte multe telefoane ca sa incetez aceasta forma de protest. Va marturisesc, sincer si starea sanatatii mele s-a degradat pentru ca este cea de-a sasea zi in care nu am pus decat apa in gura. Am dormit cinci nopti in primarie si de trei zile ma alimentez doar cu perfuzii. Cred ca este nevoie sa fiu in deplinatatea fortelor mele pentru a duce la bun sfarsit aceasta lupta si municipiul Brad sa aiba caldura".

Primarul din Brad a afirmat ca banii ce au fost repartizati municipalitatii din fonduri guvernamentale asigura producerea de energie termica pentru 15 zile, el solicitand ca Executivul sa aprobe si o cantitate de 2.500 de tone de pacura din Rezerva de Stat, cu care ar reusi sa treaca peste aceasta iarna "fara nicio problema".

Cazacu a adaugat ca imediat dupa aparitia hotararii de Guvern in Monitorul Oficial, prin care bugetul local primeste 1 milion de lei, ii va convoca pe membrii Consiliului Local si va rectifica bugetul pentru a putea achizitiona pacura necesara.

Costul de productie al unei gigacalorii in municipiul Brad se ridica la 831 de lei, tariful fiind cel mai mare din tara. Pretul este influentat de faptul ca energia termica este produsa pe baza de pacura, fara cogenerare (n.red. - cogenerarea reprezinta productia combinata de energie termica si mecanica pe baza unui singur combustibil). Populatia din Brad ar urma sa achite pentru o gigacalorie 295 de lei, iar diferenta de 536 de lei ar trebui acoperita de la bugetul local, dar autoritatile nu dispun de acesti bani. In Brad mai sunt racordate la sistemul centralizat circa 3.000 de apartamente, in care se apreciaza ca locuiesc circa 10.000 de persoane.