Mircea Geoana a adresat o scrisoare membrilor PSD, in care critica actuala conducere a partidului si le cere celor nemultumiti sa-si "ridice vocea" si sa-si "exprime opinia, acum", deoarece "maine va fi prea tarziu", asigurandu-i pe prietenii sai din partid ca "valoarea si calitatea oamenilor nu poate fi umbrita", adaugand "Va asigur ca ne vom mai intalni pe drumul nostru politic".

Mircea GeoanaFoto: Agerpres

"Este un moment greu si dureros pentru mine, si pentru noi toti, membri, simpatizanti si votanti PSD. Am condus cu buna-credinta acest partid timp de cinci ani de zile, avand cel mai lung mandat de presedinte al PSD, rastimp in care am fost in fruntea partidului in nu mai putin de sase campanii electorale, in care stim cu totii cat de greu ne-a fost", scrie Geoana.

Mircea Geoana sustine ca el a fost cel care a reusit sa tina unit "acest mare partid" si ca "a pus unitatea partidului inainte de orice".

"Am democratizat si descentralizat partidul. Am considerat si continui sa consider ca partidul nu este al liderului, ci al bazei noastre de militanti si de alesi locali, de tineri si de batrani, de barbati si de femei, uniti in idealul nostru social-democrat. (...) Sunt convins ca ati urmarit, cu dezamagire si mahnire intreaga suita nefericita de evenimente care au condus la decizia rusinoasa din Comitetul Executiv National. Pentru prima data in ultimii cinci ani de zile, destinul PSD nu mai este in mainile membrilor sai. Pentru prima data in ultimii cinci ani de zile, conducerea partidului s-a rupt de aceasta baza larga de partid, din motive pe care nu le cunosc", scrie fostul membru al PSD.

Totodata, Geaona precizeaza ca nu el a fost cel care a "cautat" sau "provocat" masurile luate impotriva si ca inclusiv, nu s-a "asteptat" la "o confruntare de o asemenea amploare". El adauga ca "adevarata masura a valorii unei conduceri de partid este data de modul in care se comporta atunci cand se confrunta cu o criza".

"Actuala conducere a partiduluia a creat aceasta criza, pentru ca tot ei sa iasa din aceasta situatie, facand rau in mod iremediabil reputatiei partidului, democratiei interne si valorilor pe care le impataseste fiecare membru si simpatizant PSD. Am dorit sa pun in discutie calea gresita pe care a apucat-o partidul, insa in loc de o discutie serioasa si responsabila, am fost chemat sa asist la propria executie politica. Adevarul este ca, fara o schimbare urgenta de directie si de conducere, riscam un alt ciclu de opozitie, care poate pune sub semnul intrebarii existenta celui mai mare partid al Romaniei ultimilor 20 ani", sustine Geoana.

Potrivit lui Geoana, "romanii nu au cum sa priveasca cu incredere catre un partid care esueaza in efortul de a articula coerent o alternativa, care sanctioneaza delictul de opinie, care nu pretuieste unitatea membrilor sai si care este oricand dispus sa se debaraseze de campionii sai electorali".

Tododata, fostul membru al PSD acuza conducerea partidului ca "negociaza defectuos destinele zecilor de mii de membri activi ai partidului, doar pentru ca unii dintre asa-zisii lideri sa aiba functiile asigurate".

"Membrii de partid nu au cum sa aiba incredere intr-o conducere care negociaza defectuos destinele zecilor de mii de membri activi ai partidului, doar pentru ca unii dintre asa-zisii lideri sa aiba functiile asigurate. Astazi, PSD vorbeste prea putin pentru oameni de stanga si membrii de partid si prea mult despre liderii sai si despre aspiratiile acestora. In tot acest timp, oameni valorosi pleaca din partid. Doua generatii de lideri ai acestui partid sunt puse in paranteza, pentru confortul unei noi generatii care considera ca, daca este la un moment in fruntea partidului, atunci totul i se cuvine, iar membrii nu trebuie consultati, ci doar instiintati", mai scrie Geoana.

"Desi alungat din casa noastra, in fapt nu am plecat din partid"

In final, Geoana isi asigura prietenii din partid "valoarea si calitatea oamenilor nu poate fi umbrita", atragandu-le atentia ca romanii asteapta "solutii la problemele lor, nu scandal si circ politic", adaugand "Va asigur ca ne vom mai intalni pe drumul nostru politic".

"Dragi prieteni, va asigur ca voi ramane fidel valorilor noastre. Va asigur ca ne vom mai intalni pe drumul nostru politic. Va asigur ca valoarea si calitatea omenilor nu poate fi umbrita indiferent cat de negre sunt momentele prin care trece partidul si indiferent cat de injuste sunt deciziile conducerii partiduluiRomanii asteapta de la noi solutii la problemele lor, nu scandal si circ politic. Nu asa vom putea infrange o putere care trebuie sa plece. Nu prin cedarea pentru orgolii copilaresti a celei de-a doua functie in stat adversarilor nostri ne vom putea bate cu aceasta putere. In loc sa fim mai puternici si mai uniti, azi suntem mai slabi si mai dezbinati decat oricand. Daca va place cum merge astazi partidul, daca va place cum se comporta liderii nostri, lasati lucrurile asa cum sunt. Dar daca nu va plac toate aceste lucruri, ridicati-va vocea, exprimati-va opinia, aratati calea care trebuie urmata, acum. Maine va fi prea tarziu. Desi alungat din casa noastra, in fapt nu am plecat din partid. Sunt si voi ramane alaturi de voi. E doar o problema de timp pana cand destinele noastre se vor reintalni", incheie Mircea Geoana.