Anuntul liderilor USL privind posibilitatea de declansare a procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu i-a luat prin surprindere pe pesedisti si liberali. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat joi ca "demersul liderilor USL este unul politic si tactic", dar fara sanse de reusita. Si parlamentarii PSD si PNL recunosc neoficial ca demersul este doar un exercitiu de imagine al liderilor. Totusi, surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca Victor Ponta se foloseste de subiectul unei posibile suspendari a lui Traian Basescu pentru a le arata liderilor PSD ca Mircea Geoana este omul nepotrivit sa devina presedintele interimar al Romaniei.

Sursele citate sustin ca nu a existat nici o discutie in interiorul PSD privind o eventuala actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu, iar anuntul facut de liderii USL are scopul de a gasi un motiv plauzibil pentru debarcarea lui Mircea Geoana de la Senat. "O ipotetica procedura de suspendare a presedintelui ar arata social-democratilor ca Geoana nu este potrivit pentru un eventual interimat la presedintie. Nu s-a discutat nici o clipa in interiorul PSD sau al USL o eventuala procedura de suspendare si asta pentru ca toata lumea stie ca sansele sunt minime", au explicat sursele citate.

De altfel, presedintele PSD, Victor Ponta, intr-o emisiune la Realitatea TV, a declarat ca motivul pentru care a solicitat inlocuirea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului este ca nu vrea ca acesta sa ajunga interimar la Cotroceni, daca USL il suspenda pe Traian Basescu.

"Nu a fost niciun secret. Eu am spus-o, dar e adevarat ca nu am reusit sa ma fac auzit. Eu nu mi-am dorit ca domnul Geoana sa fie exclus din PSD. Eu mi-am dorit ca domnul Geoana sa mearga presedintele Comisiei de politica externa, o functie onorabila. Domnul Geoana este chiar foarte bine pregatit, e un diplomat foarte bun. Iar domnul Corlatean, tot din grupul PSD sa fie presedinte al Senatului.

I-am explicat domnului Geoana ca era o problema de incredere(...) Era vorba de USL. Cat timp nu avem intreaga incredere, si Crin Antonescu, si eu si colegii mei din PSD, am vrea sa nu ocupe o pozitie cheie. Pozitia-cheie de la Senat nu are nici o valoare decat in cazul suspendarii", a declarat Ponta.

Liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca anuntul liderilor USL este un act politic mai degraba si asta pentru ca nu exista o majoritate parlamentara ca procedura sa fie pusa in aplicare. "Sunt actiuni strategice si tactice. Eu cred ca acum este un pas tactic, pentru ca practic nu prea exista majoritatea parlamentara necesara pentru a realiza asa ceva. (...) Este un act politic, pentru a trage un semnal in legatura cu respectarea locului si rolului care ii revine presedintelui in cadrul societatii romanesti", a declarat Iliescu, citat de agentia Agepres.

Lia Olguta Vasilescu, senator PSD:"Din punctul meu de vedere, Traian Basescu ar trebui suspendat. Insa, spre deosebire de data trecuta (...) nu avem voturile in Parlament. Dar, poate la ce se intampla acum in PDL... S-ar putea sa avem parte de o surpriza placuta".

Neoficial, parlamentarii PSD si PNL nu cred in succesul unei proceduri de suspendare a presedintelui Traian Basescu. "Sa fim seriosi, fara o majoritate parlamentara si la Curtea Constitutionala suspendarea e de domeniul fanteziei", a declarat un deputat PSD sub protectia anonimatului.

Potrivit Constitutiei, procedura de suspendare poate fi initiata dupa consultarea Curtii Constitutionale, de o treime din numarul senatorilor si deputatilor si pentru a fi adoptata are nevoie de jumatate plus unul din numarul de mandate, mai exact 235. Opozitia are in prezent 218 parlamentari, insuficienti pentru adoptarea demersului.

Totodata, reprezentantii Puterii detin majoritatea la Curtea Constitutionala, for care trebuie sa avizeze suspendarea presedintelui.