Scandal in PSD pe tema Mircea Geoana. Excluderea din PSD si inlaturarea de la sefia Senatului a lui Mircea Geoana vor fi hotarate pe 22 noiembrie de catre liderii din teritoriu, a decis luni conducerea PSD. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca sedinta Biroului Permanent al PSD a fost cu scantei, greii partidului reprosandu-le lui Dan Sova si lui Victor Ponta ca au aruncat partidul intr-un scandal mediatic prin modul in care Comisia de Integritate a gestionat problema. Pentru a evita scandalul mediatic si erodarea imaginii partidului, liderii PSD au cazut de acord sa amane cu o saptamana inlaturarea lui Geoana de la Senat, dupa sedinta Comitetului Executiv.

Inaintea sedintei Biroului Permanent National, Ion Iliescu si Marian Vanghelie au criticat modul in care Comisia de Integritate a decis sa recomande partidului excluderea lui Mircea Geoana.

Ion Iliescu:"Ar fi bine ca Geoana sa ramana si in Senat, si la partid. Comisia a gresit ca nu l-a audiat pe Geoana"

Marian Vanghelie: "Este o eroare foarte mare, iar membrii de la baza partidului nu sunt de acord. Faptul ca nu i s-a dat (lui Mircea Geoana - n.r.) posibilitatea sa se apere nu se poate intampla in Romania anului 2011. Ce au facut comisia si domnul Sova reprezinta o eroare foarte mare. Eu sunt foarte consecvent. Nu am sa fiu de acord sa se dea un om afara in acest mod, sa se inchida sedinta cand acesta vine, fara sa se apere. Daca acceptam acest compromis, inseamna ca maine putem fi exclusi toti din partid"

Sursele social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca in sedinta Biroului Politic al PSD i s-a reprosat lui Dan Sova, (apropiatul lui Victor Ponta) modul in care Comisia de integritate a decis excluderea lui Geoana din partid. Mai mult, o parte din liderii PSD au acuzat lipsa unei strategii in problema inlaturarii lui Mircea Geoana atat din partid, cat si de la sefia Senatului. Ion Iliescu, Marian Vanghelie si Constantin Nicolescu au criticat prestatia comisiei de integritate. "Ati tarat partidul intr-un scandal mediatic si l-ati facut pe Geoana victima", ar fi spus Iliescu in sedinta conducerii PSD.

Greii PSD au acuzat lipsa unei strategii mediatice in privinta inlaturarii lui Geoana, acuzand initiatorii demersului ca au dat impresia unor razbunari personale in loc sa explice motivele excluderii acestuia din partid. "Va bateti joc de partid si de tot ce au muncit altii. Ceea ce s-a intamplat ieri la Comisia de integritate este inadmisibil. Sova n-a judecat nimic, singura lui preocupare a fost sa-l umileasca pe Geoana", ar fi spus si Vanghelie in sedinta PSD.

Sursele citate sustin ca Ponta i-ar fi luat apararea lui Dan Sova si a cerut social-democratilor ca pana la sedinta CEX nimeni sa nu mai discute in presa despre subiectul Mircea Geoana. Conducerea PSD a cazut de acord ca demersul de inlocuire al lui Geoana de la sefia Senatului sa fie amanat pana dupa decizia CEX.

"Dupa ce Geoana va fi exclus din PSD, automat va fi revocat si de la sefia Senatului. Procedural, grupul PSD va nominaliza un inlocuitor si ne vom lupta cu Puterea pentru aceasta functie", au explicat sursele citate.

La finalul sedintei, presedintele PSD, Victor Ponta a anuntat ca sedinta Comitetului Executiv al PSD va fi convocata saptamana viitoare si "atunci vom hotari ce se intampla cu Mircea Geoana".

Dupa sedinta de la partid, liderul grupul PSD de la Senat, Ilie Sarbu a depus la Biroul Permanent o solicitare de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean. Propunerea a fost respinsa de catre reprezentantii Puterii, acestia motivand ca ar vota bucurosi revocarea lui Geoana dar nu "inlocuirea" acestuia pentru ca termenul nu exista in Regulamentul de functionare al Senatului.

La plen, social-democratii nu au reluat demersul. Procedural aveau posibilitatea sa ceara introducerea pe ordinea de zi a sedintei subiectul dezbaterii de inlocuire a lui Mircea Geoana.