Copresedintele USL Crin Antonescu a declarat, luni, ca reprezentantii Uniunii vor initia motiune de cenzura daca Guvernul isi va angaja raspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari, relateaza Mediafax.

"Daca vom avea la pachet o asemenea angajare de raspundere, vom initia motiune de cenzura", a spus Antonescu, in conferinta de presa organizata dupa sedinta USL.

"Suntem de acord cu reducerea numarului de parlamentari. (...) Nu suntem de acord cu comasarea alegerilor. Daca Guvernul va recurge la angajarea raspunderii la pachet, am decis sa initiem o motiune de cenzura", a spus Antonescu.

El a precizat ca reducerea numarului de parlamentari se poate rezolva in baza proiectului de lege initiat de USL si care poate fi votat printr-o procedura legislativa normala.

"In ce priveste reducerea numarului de parlamentari, am initiat un proiect de lege, suntem de acord cu reducerea semnificativa a numarului de parlamentari, nu o reducere de fatada, dar care sa respecte principiul constitutional al proportionalitatii, in sensul in care reprezentantii in Parlament sa aiba in spate un numar aproximativ egal de alegatori", a spus Antonescu.

El a aratat ca varianta vehiculata in acest moment, cu doi senatori pe judet, este una neconstitutionala.

Antonescu a precizat ca USL nu poate accepta comasarea alegerilor, intrucat se incalca spiritul democratic si dreptul cetatenilor de a fi edificati si de a intelege ce voteaza.

Coalitia de guvernamint a decis luni dimineata comasarea alegerilor locale si parlamentare pentru noiembrie 2012, precum si reducerea numarului de parlamentari pina la 388, anunta agentiile de presa. Parlamentul va ramine insa bicameral, iar viitoarea legislatura ar putea avea 88 de senatori si circa 300 de deputati.

Potrivit acestora, liderii UDMR si cei ai PDL s-ar fi inteles pe aceasta varianta, insa mai ramane de discutat forma in care va fi elaborata viitoarea lege care va statua norma de reprezentare a populatiei in parlament.

In privinta legii electorale, liderii coalitiei s-ar fi inteles pentru ca deputatii sa fie alesi in proportie de o treime prin compensare, in functie de scorul partidului si doua treimi prin castigarea celor mai multe voturi in colegiu.

Senatorii ar urma, insa, sa fie votati direct, doi senatori pe fiecare judet si cate unu pe sector, transmite Agerpres.

In privinta comasarii alegerilor, acestea ar putea sa se faca la finalul lunii noiembie 2012, potrivit limitarilor constitutionale, au mentionat sursele citate.