Conducerea PSD se intalneste luni pentru a analiza decizia Comisiei de Integritate a PSD si pentru a hotari daca se va continua sau nu procedura de revocare din functia de presedinte al Senatului a lui Mircea Geoana. Victor Ponta, sustinut de o mare parte a membrilor Biroului Politic al PSD, vrea sa continue procedura de excludere a lui Geoana din partid si din fruntea Senatului. De partea cealalta, Ion Iliescu si Adrian Nastase au anuntat ca nu mai sustin demersul pentru ca PSD pierde functia numarul doi in stat. Potrivit surselor HotNews.ro, miza reala a excluderii lui Mircea Geoana din PSD este validarea reala a lui Victor Ponta in functia de presedinte al PSD si ruperea social-democratilor de influenta lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si a unora din vechii baroni locali.

Ponta le arata lui Iliescu si Nastase cine e seful in PSDFoto: Agerpres

Sursele social-democrate sustin ca Ponta nu va renunta la demersul initiat in urma cu o saptamana si sunt sanse mari ca Biroul Permanent al PSD sa reconfirme inlocuirea lui Geoana de la sefia Senatului. "Ponta nu va renunta pentru ca stie ca va fi privit ca omul de paie al lui Iliescu si Nastase. Nu va ceda in scandalul cu Geoana, are controlul Biroului Permanent National si cel mai probabil luni va forta revocarea lui Geoana de la sefia Senatului", au explicat sursele citate.

De altfel, in ciuda declaratiilor lui Adrian Nastase si Ion Iliescu - care au cerut renuntarea la demers - Victor Ponta a reusit duminica, prin decizia Comisiei de Integritate, sa faca un nou pas catre eliminarea lui Geoana din partid. Condusa de Dan Sova, apropiat al lui Ponta, Comisia de integritate si arbitraj a PSD a decis sa propuna excluderea din partid a lui Mircea Geoana cu 43 de voturi "pentru" si 5 abtineri.

Fostul lider al organizatiei PSD Cluj, sociologul Vasile Dancu a explicat intr-o declaratie pentru agentia Agerpres decizia Comisiei de integritate si miza acestei decizii.

"Sunt evenimente pe care partidul de regula le rezolva prin mediere, conciliere, dar de data asta era alta miza. Mircea Geoana era numai un pretext, era miza presedintiei lui Victor Ponta, cea mai importanta batalie pentru el impotriva vechii oligarhii din partid, impotriva vechilor conducatori care, in ultima vreme, au incercat aceeasi fragmentare a puterii, pe care au facut-o intotdeauna Ion Iliescu si Adrian Nastase dupa aceea, incercand sa-l determine pe Victor Ponta sa dea inapoi, dupa ce impreuna au hotarat sa mearga cu aceasta solutie. Era deci batalia cea mai importanta a lui Victor Ponta in acest moment, de aceea Geoana n-a avut nicio sansa", a declarat Dancu.

Cum l-au subminat Iliescu si Nastase pe Ponta

Marti, 8 noiembrie, la doar o zi dupa anuntul facut de conducerea PSD de revocare a lui Mircea Geaoana din functia de la Senat, Adrian Nastase si Ion Iliescu si-au schimbat opinia. In tandem, Iliescu si Nastase au declarat la posturile de televiziune ca PSD nu va solicita revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, intrucat partidul risca sa piarda sefia Senatului.

Anuntul facut de cei doi grei ai PSD fost contestat de presedintele PSD, Victor Ponta, care a precizat ca daca pozitia majoritatii membrilor BPN fata de aceste decizii se va schimba, este dispus sa convoace Comitetul Executiv si chiar congresul PSD.

"Domnul Ion Iliescu si domnul Adrian Nastase au exprimat pozitii personale, dar eu voi pune in aplicare deciziile luate luni, fara niciun fel de schimbare. Anume, continuarea demersurilor de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului si sanctionarea domnului Geoana pentru nerespectarea deciziilor luate de forurile statutare ale partidului", a declarat Ponta.

Declaratiile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase de mentinerea a lui Geoana in functie au fost ca un turnesol pentru sustinatorii acestuia, care au prins curaj sa vorbeasca si sa protesteze la adresa lui Ponta. Primarii de la Dolj au facut zid in jurul lui Geoana si i-au cerut lui Ponta sa nu-l excluda din PSD.

Miercuri, 9 noiembrie, Ion Iliescu intervine public din nou, intr-un interviu acordat site-ului Gandul.info si il ataca pe Victor Ponta: "Ori ne asumam riscul pierderii sefiei Senatului, mergand in plen - ceea ce arata ca o sinucidere colectiva -, ori ne linistim, lasam lucrurile cum sunt si analizam, la sange, comportamentul lui Mircea Geoana (...) Tinerii astia sunt mai pripiti, cum ajunge unul sef vrea sa-i dea afara pe ceilalti. Nu cred ca e o solutie".

De partea cealalta, sefii de organizatii fideli lui Ponta si-au declarat sustinerea pentru demersul acestuia. Ponta nu cedeaza presiunilor si anunta partidul prin vocea apropiatului sau Dan Sova Mircea Geoana va fi judecat la Comisia de integritate si Etica a PSD.

Joi 10 noiembrie, Victor Ponta declarat intr-un interviu HotNews.ro ca nu renunta la demersul in ceea ce il priveste pe Mircea Geoana. "Obiectivul meu este sa conduc PSD-ul spre o reconstructie, un altfel de PSD decat a fost pana acum si un PSD capabil nu doar sa castige alegerile, ci sa si guverneze Romania".

In acelasi interviu, Ponta spune ca Iliescu ca are o atitudine de tip Richelieu. "Cred ca exista asa, cel putin la domnul Iliescu, o atitudine de tip Richelieu, sa tina balanta de puteri, sa nu castige nimeni prea multa putere".

De unde a pornit coflictul Ponta - Iliescu - Nastase

Cu cateva zile inaintea Consiliul National al PSD din luna octombrie, Ion Iliescu ii submina autoritatea lui Victor Ponta in partid, declarand ca Adrian Nastase ar fi "un premier mai bun, cu mai multa experienta" decat actualul presedinte al PSD.

Pe de alta parte, Consiliul National al PSD, organizat si patronat de Adrian Nastase, a fost ocazia perfecta pentru acesta de a poza in liderul de facto al partidului. In timp ce Victor Ponta s-a ascuns de presa - iritat de declaratiile lui Ion Iliescu si telefoanele date cadou de Marian Vanghelie - Adrian Nastase, relaxat, a acordat interviuri, a trasat sarcini tinerilor pesedisti si a cerut mobilizare generala pentru campania electorala din 2012.

Ponta nu a uitat declaratiile si la Consiliul National al PSD a declarat ca "desi ii admira pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase, nu poate si nu are cum sa mai fie ca acestia, pentru ca lumea si Romania s-au schimbat".

"Am spus si o sa spun tot timpul cat de mult ii admir pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase, dar eu nu pot si nu am cum sa mai fiu ca Ion Iliescu sau Adrian Nastase, pentru ca lumea si Romania s-a schimbat si pentru ca in 2012 noi trebuie sa fim cei care intelegem aceasta schimbare, noi suntem cei de la care oamenii asteapta nu solutii pentru trecut, nu doar de inlaturare a celor de la putere, ci mai ales sa schimbam ceea ce este rau in Romania si sa intelegem realitatile cu care Romania se va confrunta in 2012-2016", a spus liderul PSD.