"Guvernul a cerut CNSLR Fratia sa nominalizeze alt reprezentant in locul lui Liviu Luca la Comitetul Economic si Social European", a declarat pentru HotNews.ro Ioana Muntean, purtator de cuvint al Executivului. Muntean a mai spus ca Guvernul a informat deja organismul european. Liviu Luca a fost retinut luni pentru 24 de ore, impreuna cu Sorin Ovidiu Vintu, in dosarul fraudarii Petrom Service.

HotNews.ro a scris in premiera ca CNSLR-Fratia l-a desemnat pe Luca drept reprezentant in CESE, un organism european cu rol consultativ.

La momentul nominalizarii lui Luca, Florian Costache, presedintele CES, a declarat pentru HotNews.ro ca propunerea a fost facuta de reprezentantii CNSLR si a primit avizul CES. "La ora aceea (in vacanta de vara) dl. Luca nu avea problemele pe care le are acum. Si oricum, cata vreme nu exista o sentinta de condamnare definitiva nu poti acuza un om. Guvernul a indeplinit o formalitate prin nominalizarea d-lui Luca", a explicat Florian Costache pentru HotNews.ro.

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene. Infiintat in 1957, acesta are rol consultativ pe langa institutiile europene mari (Comisia Europeana, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European). Consilierea se realizeaza in principal prin avize privind propunerile legislative ale UE. "Unul din rolurile noastre principale este de a asigura o punte intre institutiile UE si ceea ce numim societatea civila organizata", se arata pe pagina de net a institutiei.