Conducerea PSD a dat un vot luni in sedinta Biroului Politic ca grupul PSD de la Senat sa decida in privinta retragerii sprijinului politic pentru Mircea Geoana ca presedinte al Senatului. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii PSD s-au intalnit duminica seara si au stabilit inlocuitorul lui Mircea Geoana in persoana lui Titus Corlatean. Conducerea PSD ii propune lui Geoana o rocada cu Titus Corlatean: retragerea din functia de presedinte al Senatului in schimbul sefiei comisiei de Afaceri Externe. Victor Ponta si Mircea Geoana discuta la aceasta ora la grupul PSD din Senat.

Mircea GeoanaFoto: AGERPRES

Conducerea PSD vrea sa faca o rocada intre Corlatean si Geoana, mai exact Corlatean sa preia functia de presedinte al Senatului, iar Geoana sa preia sefia Comisiei de Afaceri Externe. Totodata, liderii social-democrati au transferat decizia la grupul PSD din Senat, singurul in masura sa voteze pentru retragerea sprijinului politic.

PSD mizeaza pe faptul ca, daca Geoana va fi de acord cu rocada, nu va fi nevoie de un vot in plenul Senatului pentru confirmarea lui Titus Corlatean ca presedinte al camerei superioare, au mai spus pentru HotNews.ro surse din PSD.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent National a partidului, ca ar fi bine ca Mircea Geoana sa accepte o rocada la sefia Senatului, adaugand ca spera sa 'aiba inteligenta minima necesara' in acest sens. "Nu pe aceasta cale mergem sa-si prezinte demisia, sa faca vacanta aceasta pozitie de presedinte de Senat, ci sa fie o rocada. Este dreptul acestui partid sa faca asa ceva", a declarat Iliescu, citat de Agerpres.

Juristii partidului sustin ca schimbarea lui Geoana se poate realiza din punct de vedere procedural bazandu-se pe o decizie a Curtii Constitutionale din 2005 care spune ca grupul PSD din Senat are dreptul sa retraga aceasta nominalizare si sa faca o alta nominalizare.

Titus Corlatean, vicepresedinte PSD: "Acest lucru este foarte clar descris si de Regulamentul Senatului si de decizia CCR din 2005 care spune foarte clar: grupul parlamentar care a propus la inceputul sesiunii presedintele Senatului are oricand dreptul sa retraga aceasta nominalizare si sa faca o alta nominalizare. E o decizie a CCR cu putere juridica obligatorie"

In urma cu o saptamina, presedintele PSD, Victor Ponta, declara intr-un interviu pentru Mediafax ca PSD nu-si permite retragerea sprijinului politic al lui Geoana pentru ca risca sa piarda functia de presedinte al Senatului.

Reamintim ca, in absenta lui Geoana - plecat in America, cativa senatori fideli lui Victor Ponta au cerut retragerea sprijinului politic al acestuia pentru functia de presedinte al Senatului. Potrivit surselor HotNews.ro, propunerea nu a castigat adepti si asta pentru ca PSD nu-si permite sa piarda sefia Senatului.