Presedintele Traian Basescu se intalneste, incepand de la ora 18, cu delegatia FMI, transmite Agerpres, care precizeaza ca seful delegatiei Fondului, Jeffrey Franks, i-a spus sefului statului ca il bucura faptul ca Romania face progrese. O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

"Va multumesc foarte mult pentru noua intalnire. Cred ca acum sunteti destul de aproape de concluziile cu privire la ce trebuie facut. Si Guvernul la fel, am discutat cu mai multi ministri, ei sunt mai mult sau mai putin lamuriti cu privire la cum trebuie continuat programul (convenit cu FMI, BM si CE - n.r.). Va stau la dispozitie", a declarat Basescu in debutul intrevederii de la Palatul Cotroceni.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, i-a spus presedintelui Basescu ca il bucura faptul ca Romania face progrese, dand si exemplul Ministerului Transporturilor in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene: "Multumesc domnule presedinte, intr-adevar, facem progrese, iar discutiile continua si pe parcursul week-endului. Profitam de oportunitatea acestei intalniri pentru a va puncta cateva aspecte cruciale la care lucram impreuna cu Guvernul. Am avut o intalnire foarte productiva, seara trecuta, cu premierul si cu coalitia de guvernamant si cu premierul si Cabinetul sau".

In replica, presedintele a afirmat ca stie despre intalnirea cu coalitia, adaugand in gluma: "Este mai dificila decat discutia cu Cabinetul sau cu mine".

Presedintele Basescu a avut si duminica, la Cotroceni, o intalnire cu delegatia FMI, BM si CE. La finalul acesteia, seful statului a apreciat ca se va inregistra o crestere economica de 3% in trimestrul 3 din 2011 fata de trimestrul 3 din 2010, mentionand ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in agricultura - 12%, constructii - 10% si turism - 19%. Presedintele a spus ca aceste cresteri nu justifica niciun optimism exagerat sau nicio demagogie.

Principalul subiect al discutiilor a fost proiectul de buget de stat pe 2012, a mai precizat presedintele. "Impreuna am fost de acord ca, avand in vedere prognozele de incetinire a cresterii economice in zona euro, Romania are obligatia sa propuna Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte sa raspunda realitatilor economice, iar aici in mod cert exporturile Romaniei vor fi afectate daca se confirma incetinirea cresterii economice in zona euro, si este deja o realitate. Pe de alta parte, este nevoie de un buget care sa arate responsabilitatea Guvernului si a Parlamentului, chiar daca 2012 este un an electoral", a declarat Basescu.