Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a hotarat ca senatorul PDL Mircea Cinteza este incompatibil cu functia de sef de clinica, instanta respingand contestatia doctorului fata de decizia Agentiei Nationale de Integritate (ANI), relateaza Mediafax.

Mircea CintezaFoto: AGERPRES

Curtea de Apel Bucuresti a respins, in 1 noiembrie, contestatia lui Mircea Cinteza ca fiind neintemeiata.

Senatorul poate face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie in 15 zile de la comunicarea deciziei CAB.

In 27 ianuarie 2011, ANI informa ca a constatat starea de incompatibilitate in care se afla senatorul PDL Mircea Cinteza, deoarece pe langa calitatea de parlamentar a detinut si mai multe functii de conducere in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB).

Cinteza a contestat actul administrativ emis de ANI privind incompatibilitatea sa la Sectia de contencios administrativ.

Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in 15 noiembrie 2010, in urma publicarii unui material de presa cu privire la posibila nerespectare de catre Mircea Cinteza a regimului juridic al incompatibilitatilor.

Institutia a invocat art. 71, alin. (2) din Constitutia Romaniei conform caruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului", art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului" si art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitarilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei care arata ca "prin functii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se intelege [...] functiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice".

Potrivit ANI, Mircea Cinteza a obtinut doua mandate de parlamentar in urma alegerilor din 2004 si din 2008, iar in perioada 1 aprilie 2005 - 1 septembrie 2005 a fost ministru al Sanatatii.

Incepand cu data de 1 noiembrie 1997, Mircea Cinteza a detinut functii de conducere in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (sef al Sectiei Clinice Medicina Interna III in perioada 1 noiembrie 1997 - 1 aprilie 2005, sef al Sectiei Clinice Medicina Interna V in perioada 1 septembrie 2005 - 1 iunie 2007, si sef al Sectiei Clinice Cardiologie I din 1 iunie 2007 pana in prezent).

Potrivit art. 184, alin. 2 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, functia de medic sef de sectie este o functie de conducere. Acelasi act normativ defineste spitalul, in art. 165, ca fiind o unitate sanitara de utilitate publica. Astfel, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este o institutie publica in cadrul careia functia de sef de sectie este o functie de conducere, a argumentat Agentia.

ANI a constat starea de incompatibilitate in care se afla Mircea Cinteza, deoarece in perioada 17 decembrie 2004 - 1 aprilie 2005, respectiv, din 1 septembrie 2005 pana in prezent, Cinteza a fost atat senator, cat si sef in sectiile mentionate din SUUB.

In aprilie 2010, ANI a inceput verificarea averilor si intereselor mai multor senatori suspectati de incompatibilitate dupa ce au primit derogari de la Comisia Juridica din Senat, care le-a permis sa ocupe, concomitent cu functiile de parlamentar, si alte pozitii de conducere in institutii publice.

Contactat de MEDIAFAX dupa anuntul ANI privind verificarea averii sale, Mircea Cinteza a declarat, in 15 aprilie 2010, ca are derogare de la Senat care ii permite sa fie sef de sectie concomitent cu functia de parlamentar, astfel ca nu se pune problema unei incompatibilitati si ca va verifica toate actele.

"Voi verifica din nou actele si vom vedea exact, intrucat eu stiu ca nu exista incompatibilitate", a declarat atunci Mircea Cinteza.