Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a anuntat, vineri, pe blogul sau ca va lansa "Platforma de Stanga" pe data de 10 noiembrie. Potrivit lui Diaconescu, platforma nu este "nici partid, nici personaj de benzi desenate", ci un document care va desparti "ireversibil stanga europeana moderna si progresista de stanga comunista ori neocomunista". UNPR a anuntat ca intentioneaza sa lanseze o platforma de centru stanga care sa reuneasca organizatii civice, asociatii de pensionari, dar si structuri sindicale si patronale si formatiuni politice.

''Fara sa vreau neaparat sa folosesc cuvinte mari, va spun ca Platforma de Stanga este documentul care desparte ireversibil stanga europeana moderna si progresista de stanga comunista ori neo comunista. (...) Aceasta data reprezinta momentul la care a inceput demolarea zidului Berlinului. De la acel moment, 'lumea luminata', Europa civilizata, a reusit sa schimbe destinul miscarii de stanga fara sa pretinda utopic disparitia stangii. Doctrinei de stanga i s-a dat o noua sansa si o noua viata. Asa s-a nascut stanga europeana moderna'', anunta liderul UNPR.

Diaconescu mai scrie pe blog ca Platforma de Stanga, "ar trebui sa implineasca relevanta si vibratia unor documente precum , document progresist prin excelenta, vital pentru etapa dramatica a transformarii si evolutiei vietii politice romanesti de la 1848".

La inceputul lunii octombrie, presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a anuntat intr-o conferinta de presa ca partidul sau dorese sa creeze o platforma de centru stanga pe secna politicii romanesti care sa stranga impreuna organizatii civice, asociatii de pensionari, dar si structuri sindicale si patronale si formatiuni politice.