Procurorul sef al DNA Daniel Morar a declarat, luni seara, la TVR, ca un deputat condamanat definitv continua sa activeze in Parlament. Deputatul in cauza este Cosmin Popescu, fost lider al PDL Gorj, care fost condamnat la doi ani cu suspendare in dosarul "Stramutatilor de lux", pentru favorizarea infractorului, dosar in care a fost implicat Ionel Mantog, potrivit site-ului Directiei Nationale Anticoruptie.

Deputatul s-a autosuspendat din PDL in luna februarie a acestui an dupa ce Elena Udrea a cerut partidului sa-i fie retras sprijinul politic, dar declara ca ramane fidel formatiunii politice care 'l-a ajutat'.

Mai mult, acesta participa la sedintele PDL Gorj, si este deputat independent afiliat grupului parlamantar al democrat-liberalilor. De ce se afla totusi in functie Cosmin Popescu? De ce continua sa fie un apropiat al PDL?

Potrivit Codului Penal in vigoare cel care primeste o pedeapsa cu inchisoare cu suspendare se bucura in continuare de drepturile civile, de a alege si de a fi ales intr-o functie publica.

Dupa noul Cod Penal care ar urma sa intre in vigoare pedeapsa cu inchisoarea cu suspendare va fi insotita si de interzicerea unor drepturi facand imposbil un caz ca al deputatului Cosmin Popescu.

Tocmai din aceste motive deputatul spune ca va lua in calcul o viitoare candidatura pentru Parlament numai "daca noua legislatie electorala ii va permite".

In ceea ce priveste situatia sa politica acesta declara ca nu se va inscrie in nicio alta formatiune politica, ca ramane fidel colaborarii cu PDL si ia in calcul o viitoare candidatura ca independent, sustinut insa de PDL. Cosmin Popescu se bucura in continuare de sustinerea democrat liberalilor de la Gorj. Daca il vor sustine tot pe Popescu pentru colegiul III, la viitoarele alegeri, democrat-liberalii vor hotari in urma discutiei din cadrul BPJ.

"E timp suficient sa iau o masura in acest sens. Deocamdata raman fidel partidului pe listele caruia am fost ales parlamentar. Partidul m-a ajutat si raman deputat independent afiliat grupului de parlamentari PDL. Mai mult, o sa particip la sedintele BPJ al PDL, am primit o invitatie permanenta din partea conducerii partidului pe care o s-o onorez. Raman deocamdata langa PDL", a declarat Cosmin Popescu pentru Impact in Gorj.

Informatia pe scurt

  • Cosmin Popescu este judecat in dosarul "Stramutati de lux" sub acuzatia de favorizare a infractorului, pionul central al procesului fiind Ionel Mantog.
  • La inceputul lunii februarie Elena Udrea cere partidului sa-i retraga sprijinul politic pana la pronuntarea unei sentite definitive.
  • Imediat dupa, tot in luna februarie, Cosmin Popescu anunta ca se autosuspenda din partid.
  • 11 aprilie 2011: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe deputatul PDL de Gorj, Cosmin Popescu.
  • Dupa aceasta data Cosmin Popescu sustine ca activeaza ca deputat independent, dar ca si colaborator al grupului parlamentar al PDL.
  • Deputatul a facut o plangere la CEDO acuzand numeroase nereguli procedurale in procesul in care a fost condamnat.