Europarlamentarul Monica Macovei (PDL) propune modificarea regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului astfel incat procedura de ridicare a imunitatii parlamentare sa poata fi luata de plenul camerei in maximum 48 ore de la primirea unei cereri in acest sens si fara ca parlamentarii sa analizeze probele din dosar. Monica Macovei scrie pe blogul personal ca propunerea face parte din Strategia Nationala Anticoruptie 2011-2014, aflata in prezent in dezbatere publica. Europarlamentarul PDL mai cere ca votul parlamentarilor pentru ridicarea imunitatii sa fie in mod obligatoriu la vedere, "pentru ca electoratul sa vada cum voteaza alesii si pentru a evita ascunderea raspunderii in spatele votului secret, asa cum este acum".

Monica MacoveiFoto: HotNews / DP

Monica Macovei arata ca "Potrivit practicilor altor state UE, Parlamentul trebuie doar sa se asigure ca cererea de ridicare a imunitatii nu este determinata de declaratii sau actiuni politice ale parlamentarului, adica invinuirea penala nu este una inventata, ci se bazeaza pe indicii de comitere a unei infractiuni, iar acestea rezulta (sau nu) din cererea de ridicare a imunitatii facuta de procurori; daca sunt astfel de indicii, de pilda daca se face referire la ceea ce rezulta din interceptari telefonice, filmari sau rapoarte de control, martori, etc, este suficient pentru a se lua decizia ridicarii imunitatii, pentru ca existenta acestor indicii arata ca nu este un dosar inventat din motive legate de declaratiile sau activitatea politica a parlamentarului. Atat trebuie pentru ridicarea imunitatii, restul (analiza probelor acuzarii si apararii) este treaba procurorului sau/si a judecatorului."

Europarlamentarul democrat-liberal aminteste ca "Exista un astfel de proiect de lege pe rolul Camerei Deputatilor, initiat de Sulfina Barbu, Sever Voinescu si Raluca Turcan, la care am contribuit, acum trebuie numai facute eforturi pentru a fi adoptat si apoi promovat la Senat. Acest proiect aduce normele procedurale romanesti in acord cu cele mai bune practici din state UE. Consider ca aceasta trebuie sa fie propunerea MJ in noua sa strategie, asta daca isi ia raspunderea. Se poate face si un pas mai departe, ca in Germania, unde la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare se decide ca toate cererile de ridicare a imunitatii se aproba automat si se revizuiesc numai daca ulterior apar elemente care indica ca a fost o acuzatie inventata."