Ideea lui Traian Basescu de a crea o supra-structura politica menita sa coaguleze fortele de dreapta (care or fi ele?) este deja compromisa din interiorul si din exteriorul PDL. Proiectul s-a nascut din start cu slabe sanse. Seful statului incearca, practic, imposibilul: sa puna pe picioare o alternativa la partidul aflat la guvernare si sa guverneze in acelasi timp. Cel putin doua motive par sa-l fi impins in aceasta aventura: pierderea autoritatii asupra PDL si perspectiva ratarii alegerilor in 2012 si 2014.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

S-ar putea ca Alba ca Zapada anuntata acum un an de Sebastian Lazaroiu sa fi fost numele cifrat al Miscarii Populare. Proiectul putea avea o sansa doar in afara PDL. Cheia succesului era o coagulare spontana a unor persoane, grupuri, organizatii. Cuvinte cheie: noutate si credibilitate.

Orice miscare - de idei, civica, politica - se naste dintr-o exasperare. Nenorocirea este ca, oricat de exasperata ar fi de clasa politica, societatea romaneasca nu se misca. N-are spirit civic, cultura politica, nici pofta de implicare. Masa ei critica este formata din resemnati, apatici, lenesi si indiferenti. Visam la o revolutie, dar speram sa lupte altii in numele nostru. Intr-o natie de spirite contemplative, e nerealist sa crezi in miscari, mai ales populare.

Dupa un an de dat din solduri, Alba ca Zapada n-a sedus pe nimeni. Nu s-a gasit vreun print salvator, nici public amator de povesti spuse cu farmec de Lazaroiu. Miscarile de jos in sus nu sunt posibile in Romania, tara unui singur om, providential sau demonic. Exasperarile, oricat ar fi ele de mari, nasc la noi doar lehamite sterpa, bascalie ieftina si injuratura cu aplomb. Actiunea in numele binelui comun, efortul de a construi, de a lupta pentru o idee ne sunt straine.

Cum se alcatuiesc partidele la noi? Energiile politice se mobilieaza fie subteran, puse in miscare de interse minore si de regula nelegitime, fie sunt dirijate prin mecanisme neprincipiale, gen santaj, oportunism, ordin politienesc etc. Constructiile se fac, asadar, de sus in jos, intr-un dezacord continuu cu asteptarile alegatorilor, vesnic dezamagiti si nereprezentati dar perfect imobili. Energiile solare sunt, din pacate, solitare. Inselate prea des in asteptari, manifesta oroare fata de actiunea in grup si neincredere in ceilalti.

Cand Traian Basescu a admis, saptamana trecuta, ca ideea Miscarii Populare ii apartine, operatiunea de compromitere s-a declansat aproape instantaneu. Garda veche din PDL i-a simtit potentialul si a confiscat Miscarea Populara cu scopul de a o ingropa inainte de a se naste. Televiziunile au insistat pe o singura intrebare subversiva: vor intra Gigi Becali si Dan Diaconescu in noua Miscare?

Faptul ca epava politica Sorin Frunzaverde s-a transformat peste noapte in ideologul Miscarii Populare spune, de fapt, tot. Garda veche a inteles jocul lui Basescu: incercarea de a inghiti un PDL scapat de sub controlul sau intr-o miscare pe care s-o controleze din fasa. De ce si-ar dori, asadar, liderii PDL o Miscare Populara? Sa se trezeasca iarasi cu Basescu pe cap? Sa imparta putinul ce le-a ramas cu alti venetici? N-a fost destul ca si-au rupt de la gura cu Stolojan, Stoica, Macovei, Preda, TRU, Voinescu etc?

Sa mimeze o Miscare Populara, da, cu asta ar putea fi de acord. S-o confiste si s-o adapteze. Adica sa momeasca partide fara importanta gen PNTCD, organizatii fantoma, figuri noi dar fara pretentii. Sa obtina un efect artistic si atat. Sunt pedelisti, in frunte cu Elena Udrea, care cred ca in Miscarea Populara au loc si Gigi Becali, Dan Diaconescu si, in general, oricine poate sa aduca niste voturi, dupa principiul halucinant potrivit caruia "nu exista partide nefrecventabile daca sunt votate de cetateni".

Cuvinte cheie: trucuri vechi si lipsa de credibilitate. Mare intrebare acum este ce va face Traian Basescu? Se va impaca ,in final, cu ideea ca nu poate construi o Miscare si va lasa brandul in franciza liderilor PDL? Cu ei in frunte, Miscarea Populara se va transforma rapid in Corabia Piratilor, pe puntea caruia se vor inghesui, alaturi de politicieni onorabili, toti ciungii, orbii si ologii politicii romanesti. Sau va avea grija ca, sub brand-ul Miscarea Populara, ingregistrat de fiica sa la OSIM, sa alinieze, in afara PDL, un echipaj ceva mai spalat?

Personal, ma tem ca, realist fiind si cinic, Basescu se va cazni sa navigheze in apele tulburi ale alegerilor viitoare cu o corabie, in absenta miscarii si cu scuza ca scopul - continuarea reformelor - scuza mijloacele.