Remanierea ar putea avea loc in maxim doua saptamani, insa premierul Emil Boc are dificultati in a gasi inlocuitori in interiorul partidului iar unii ministri pusi pe lista neagra se bucura mai departe de sustinerea garzii vechi, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL. Traian Basescu a declarat, joi, ca remanierea "trebuie facuta", insa subiectul n-a fost inca discutat la nivelul conducerii PDL, nici al Coalitiei. Conducerea PDL urmeaza sa se reuneasca la sfarsitul acestei saptamani la Vila Lac 2. Nu e clar daca subiectul remanierii va fi abordat si daca seful statului va participa la aceste discutii.

Surse de la varful PDL au declarat pentru HotNews.ro ca, daca seful statului va participa la intalnirea din acest week-end si va aduce in discutie remanierea, "exista riscul ca partidul sa amane schimbarea unor ministri".

Relatiile dintre Traian Basescu si Emil Boc risca sa se tensioneze din nou din cauza ezitarilor premierului, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL. Principalele ministere vizate de remaniere ar fi Economia (Ariton), Internele (Igas) si Comunicatiile (Vreme), insa pe lista posibililor remaniati figureaza si numele ministrului finantelor (Ialomiteanu), agriculturii (Tabara) si externelor (Baconschi).

Pe de alta parte, premierul Boc intampina dificultati in a identifica in PDL oameni care sa-i inlocuiasca pe ministrii vizati de schimbare, au declarat surse din partid.

Ministrul economiei, Ion Ariton, se bucura de sprijinul gruparii Blaga-Videanu-Berceanu, care l-a impus in guvern la precedenta remaniere. Potrivit surselor citate, garda veche si-a marit influenta in partid iar PDL este controlat de Ioan Oltean (secretar general) si Gheorghe Flutur (prim-vicepresedinte).

Potrivit unor surse PDL, garda veche cauta sa-si extinda influenta in guvern prin impunerea lui Sorin Frunzaverde la ministerul apararii, condus in prezent de Gabriel Oprea. Liderul UNPR ar urma sa preia controlul internelor, minister condus in prezent de Traian Igas. De altfel, eventuala sa inlocuire ridica probleme in interiorul PDL, fiind sustinut de organizatia Arad, condusa de primarul Gheorghe Falca, influent in partid.

William Branza si-ar dori ministerul Comunicatiilor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, 22 septembrie, la B1 TV, ca remanierea guvernamentala este iminenta. "Eu nu va spun se face nu se zice, sunt convins ca se va face la momentul potrivit. Cu certitudine trebuie facuta o remaniere", a declarat Traian Basescu la emisiunea moderata de Ion Cristoiu.

Conducerea PDL n-a luat inca in discutie subiectul remanierii. Liderii PDL se vor reuni in acest week-end, insa nu e clar daca pe agenda discutiilor figureaza si schimbarea unor ministri.

Elena Udrea a declarat, citata de Agerpres: "Stiu ca este o intalnire la nivelul BPN-ului sa mai discutam agenda legislativa... alegeri. Ar trebui sa vedem subiectul comasarii, reducerea numarului de parlamentari asa cum a fost votata in referendum, legea electorala in asa incat sa trecem pe votul uninominal si cu castigatorul din primul tur. Sa nu mai fie situatia de ajunge parlamentari cei de pe locul III, sau cei care au pierdut colegiile. Deci, cam asta".

Si precedenta remaniere guvernamentala a fost marcata de tensiuni. Emil Boc a ezitat, in septembrie 2010, incercand sa schimbe doar trei ministri fara mare sustinere in partid, insa s-a vazut nevoit sa cedeze presiunilor sefului statului si sa accepte o remaniere mai ampla cu sase ministri, care a inclus nume grele din garda veche: Radu Berceanu si Adriean Videanu.