Liderul Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a anuntat sambata ca, pe 15 octombrie, va face o plangere la Parchet si va sesiza Ministerul Justitiei din SUA, dupa afirmatiile facute de presedintele Traian Basescu, in Statele Unite, potrivit carora firma Bechtel ar fi furat, relateaza AFP.

Adrian NastaseFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Presedintele Basescu a vrut sa demonstreze ca PSD si eu am luat spaga de la Bechtel. Ambasadorul american a iesit spunand ca nu este adevarat, dar firma era cea care avea datoria morala sa iasa sa spuna aceste lucruri. Daca ei accepta ca Traian Basescu sa spuna ca au furat, atunci eu vreau sa spun ca in 15 octombrie voi face o plangere, o sesizare la Parchet, pentru a arata ca seful statului a aratat in SUA ca aceasta firma a furat si, de asemenea, vom sesiza si Ministerul Justitiei din SUA", a precizat Adrian Nastase, intr-o conferinta de presa sustinuta la Arad.

Liderul social-democrat a afirmat ca Bechtel ar fi trebuit sa explice de ce a majorat preturile din contract in ultimii ani.

"Bechtel s-a complacut timp de sapte ani in atacurile de la Basescu si Boc, sugand bani de la Guvern din cand in cand, fara sa faca mare lucru si fara sa explice suspendarea lucrarilor in 2005 si 2006, felul in care s-a mutat proiectarea in afara constructorului si multe alte elemente care au tinut de despagubirile pentru terenuri, cresterea preturilor in intervalul respectiv datorita intarzierilor", a spus Adrian Nastase.

Contractul cu compania Bechtel a fost unul nefericit, dar ambele parti au fost incorecte pentru ca au stiut din modul in care a fost semnat contractul ca el nu este bancabil, a declarat, duminica trecuta, la ProTV, presedintele Traian Basescu.

"Da, vorbim de Bechtel, a fost un contract nefericit. In cele din urma, si eu am afirmat acest lucru chiar la Ambasada Romaniei de la Washington, poate calificarea a fost prea dura, dar este clar ca partea romana a incercat sa fure voturi, anuntand acest proiect si dand impresia ca se va construi si toata lumea a fost fericita pe traseul autostrazii. Pe de alta parte, Bechtel, la dimensiunile pe care le are, nu putea sa nu stie ca Romania nu are resurse financiare individuale pentru un asemenea proiect. Ambele parti au stiut ca, din modul in care a fost semnat contractul, el nu este bancabil, nu poate fi finantat de nicio banca, pentru ca nu se indeplinea niciun criteriu al unei corecte competitii in obtinerea unei lucrari publice. Deci, incorecte au fost ambele parti", a spus Basescu.

Specialistii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii au pregatit noi clauze tehnice si financiare pe contractul cu constructorul autostrazii Transilvania, compania americana Bechtel, urmand ca Executivul sa-si dea acordul pe noua forma de contract.

La inceputul lunii august, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, arata ca statul roman va efectua plati restante catre compania Bechtel in valoare de 90 milioane euro, in doua transe, pana la finalul anului 2011.

Potrivit acesteia, prin renegocierea contractului cu Bechtel costul pe kilometru al autostrazii a scazut la 6,9 milioane euro de la 14,7 milioane euro, pretul pentru segmentele executate. Costul final pentru cele doua tronsoane executate de Bechtel se ridica la 3,8 miliarde de euro, iar economia rezultata in urma renegocierii contractului este de sase miliarde de euro.

Pana in prezent au fost construiti 54 de kilometri de autostrada care au costat 1,25 miliarde de euro.

In total, Autostrada Transilvania, intre Bors si Brasov, va avea 415 kilometri, din care peste 55 de kilometri de poduri si viaducte, 94 de pasarele, 58 de pasaje peste autostrada si 16 noduri rutiere.