Amanarea unei decizii privind aderarea la Schengen este un semnal negativ pentru intreaga Europa. Celelalte tari "ar trebui sa puna presiune pe Olanda si Finlanda, sa le spuna ca pozitia lor nu este obiectiva, justificata si rationala, ci una bazata pe politica interna". Declaratiile au fost facute la RFI de vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

Rep.: Cum priviti amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen?

Hannes Swoboda: Cred ca este un semnal negativ pentru Romania si Bulgaria, dar este un semnal negativ si pentru Europa, pentru ca aceasta amanare din cauza Olandei si Finlandei nu e bazata pe faptele concrete din Romania si Bulgaria, ci pe politica interna din cele doua tari. Nu vreau sa spun ca nu exista probleme cu lupta anti-coruptie si alte chestiuni de acest gen din Romania si Bulgaria. Sunt probleme, dar nu sunt conectate cu dosarul Schengen. Este un mesaj foarte prost dat Europei si cetatenilor europeni: ca deciziile nu sunt bazate pe fapte, ci pe sentimente ale unor formatiuni populiste de dreapta din diferite tari.

Rep.: Ce s-a intamplat la Consiliul JAI e un esec al intregii constructii europene sau doar al Romaniei si Bulgariei?

H.S.: Este unul dintre esecurile cu care ce confruntam de ceva ani: iar si iar, unele tari au o contributie negativa, bazata pe sentimentele unora dintre cetateni si unora dintre partidele de extrema-dreapta impotriva extinderii, impotriva est-europenilor, impotriva imigratiei, impotriva romilor. E un tablou, e doar o parte din intregul mozaic.

Continuarea pe www.rfi.ro.