Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat sambata, la Targu Mures, la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca UDMR are multe de pierdut pentru ca ramane in actuala Coalitie si ca trebuie facut un inventar al Protocolului incheiat in primavara: "Am spus consecvent in ultimul an de zile ca UDMR are mult de pierdut din cauza participarii in aceasta coalitie. In primavara, conducatorii au spus ca incheiem un protocol cu PDL si in situatia in care PDL nu-si respecta angajamentele luate, ne vom gandi daca mai ramanem sau nu in coalitie."

"Acest lucru il vreau eu: sa facem un inventar al Protocolului incheiat in primavara, sa vedem ce nu s-a realizat din protocolul respectiv si din vina cui si sa luam o decizie politica in cunostinta de cauza", a afirmat Frunda, citat de Agerpres.

El a adauat ca Legea minoritatilor nationale trebuia sa se adopte pana la sfarsitul lunii iunie, dar nu s-a aprobat: "Putem lua o decizie: sa se adopte pana la sfarsitul lui decembrie, dar sa hotaram", a spus senatorul. "Masurile economice despre care a fost vorba foarte putine s-au realizat, doar in legatura cu acel card Kogalniceanu, in rest nimic. Ne aflam intr-o situatie de criza. Ce facem din punct de vedere economic? Pe ce cale merge UMDR-ul?"

"Nu e voie sa nu discuti anumite lucruri care vor avea efecte directe asupra existentei Uniunii in decurs de un an de zile. Nu vad o colaborare cu celelalte doua partide maghiare, pentru ca pe baza actualei legi a alegerilor UDMR ar trebui sa faca 8%, or, daca noi suntem in Romania asta 7%, nu putem obtine 8. Inseamna sa nu intram (in Parlament - n.r.). Nu cred in acest lucru. Dumneavoastra, daca ati infiinta un partid, ati fi de acord ca reprezentantii partidului sa participe pe lista altui partid? Evident nu. Cum rezolvi aceasta problema? Sunt probleme la care trebuie sa ne gandim" a subliniat Gyorgy Frunda.

Gyorgy Frunda a comentat si demiterea lui Sebastian Lazaroiu de la conducerea Ministerului Muncii: "In 100 de zile nu poti deveni ministru. Un ministru sa-l pui si trebuie sa atinga niste scopuri si sa-l schimbi cand nu atinge scopurile respective. Nu pentru ca are o declaratie care place sau nu partidului respectiv. Atunci nu e democratie in partid. Eu ar trebui sa fiu dat afara din UDMR pentru ca am alta opinie in unele probleme decat conducatorii UDMR? Sa fie clar: in proportie de peste 90% gandim la fel. Sunt unele lucruri pe care le vedem altfel, asta inseamna democratie, inseamna ca lucrurile sa mearga pe un fagas bun".