Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, dupa sedinta BPN al PSD, ca vizita presedintelui Traian Basescu in SUA este facuta "pe furis", acesta fiind primit la Washington "pe usa din dos, pe la servitori", transmite Mediafax.

Ponta a spus ca este foarte bine cand un presedinte al Romaniei merge la Washington, mai ales daca semneaza acte care consfintesc parteneriatului strategic Romania- SUA.

"Este insa foarte rau ca Traian Basescu se duce pe furis, nestiind cu cine se intalneste, cu cine discuta. Imi doresc ca presedintele Romaniei, indiferent cine este, sa fie primit oficial, pe usa din fata, nu pe usa din dos, pe la servitori sau pe unde intra personalul administrativ", a afirmat el.

Ponta a mai spus ca, daca Traian Basescu nu revine din SUA cu un calendar ferm si precis al eliminarii vizelor pentru cetatenii romani si cu contracte de investitii ferme ale firmelor americane in Romania, vizita la Washington "va fi inca un element rusinos din politica externa".

Presedintele Basescu a ajuns la Washington, in program sunt intalniri cu Biden, Petraeus, Panetta

Presedintele Traian Basescu a ajuns, marti, la Washington, unde face o vizita de lucru, in timpul careia va fi semnat, de catre secretarul de Stat Hillary Clinton si ministrul roman de Externe Teodor Baconschi, acordul privind scutul american antiracheta.

Seful statului roman va avea, in jurul orei 16.00 (ora Romaniei), o intrevedere, la Casa Alba, cu vicepresedintele SUA, Joe Biden.

Potrivit programului pus la dispozitia jurnalistilor, seful statului nu are prevazuta o intrevedere cu presedintele Barack Obama, dar nu este exclus ca cei doi sefi de stat sa se intalneasca la Casa Alba.

Basescu va asista ulterior, in jurul orei 19.15, la Departamentul de Stat al SUA, la semnarea, de catre secretarul de Stat Hillary Clinton si de catre ministrul roman al Afacerilor Externe Teodor Baconschi, a acordulul privind gazduiurea pe teritoriul Romaniei a componentelor terestre ale scutului american antiracheta. Dupa semnarea documentului urmeaza sa fie sustinute declaratii de presa de catre Hillary Clinton si Teodor Baconschi.

De asemenea, presedintele Basescu urmeaza sa aiba o intalnire cu reprezentanti ai Congresului SUA, in jurul orei 20.45 (ora Romaniei).

Seful statului roman are programata apoi o intalnire cu directorul CIA, David Petraeus, in jurul orei 21.00 (ora Romaniei).

Potrivit proiectului de program, la ora 00.10 (ora Romaniei), Traian Basescu va depune o coroana de flori la Memorialul 11 Septembrie.

La ora 00.30 (ora Romaniei), seful statului urmeaza sa aiba o intalnire cu secretarul Apararii, Leon Panetta.

Presedintele Basescu se va intalni in cursul zilei de marti si cu membri ai comunitatii romanesti din SUA.

Seful statului urmeaza sa revina la Bucuresti in cursul zilei de miercuri.

Presedintele Traian Basescu a plecat, marti dimineata, in vizita de lucru in Statele Unite dedicata semnarii unor acorduri bilaterale, seful statului fiind insotit de seful SMG, de ministrii Apararii si de Externe, de directorii SIE si SRI si de ambasadorul american la Bucuresti.

Din delegatia romana fac parte, alaturi de presedinte, seful SMG, generalul-maior Stefan Danila, ministrul de Externe, Teodor Baconschi si ministrul Apararii, Gabriel Oprea. Este prezent si consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota.

De asemenea, presedintele Traian Basesescu este insotit de directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, de directorul SRI, George Maior, si de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Administratia prezidentiala a anuntat, sambata, vizita de lucru a presedintelui la Washington, mentionand ca scopul deplasarii este legat de "finalizarea unor acorduri bilaterale".