Liderul UNPR Marian Sarbu a afirmat ca Romania are nevoie de o republica semi-prezidentiala pe model francez si ca o majoritate parlamentara ar trebui sa aiba posibilitatea, prin Constitutie, sa propuna un prim-ministru, transmite Mediafax.

"Cred ca avem nevoie de o republica semi-prezidentiala dupa modelul francez, in care totusi Parlamentul sa aiba posibilitatea introducerii motiunii de cenzura constructive. Adica, daca o majoritate constituita in Parlament este capabila sa propuna o lista si un prim-ministru pe care sa-l sustina, acest lucru ar trebui sa fie permis de Constitutie", a afirmat Sarbu, in cadrul Scolii de Vara a Uniunii, de la Mangalia.

El a precizat ca UNPR trebuie sa-si exprime clar punctele de vedere in legatura cu modificarile care vor fi aduse Constitutiei, sustinand ca viitoarea Constitutie trebuie sa reglementeze foarte clar legaturile intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.

"Va trebui sa ne spunem punctele de vedere in legatura cu Constitutia, cu modificarile la Constitutie propuse de presedintele Romaniei. Va trebui sa ne referim la acest lucru poate si din simplul motiv pentru care in Romania de astazi ora exacta in politica, asa dupa cum stiti, se da de la Cotroceni. Am trait impreuna cu colegii mei perioade in care au existat lupte pentru modul in care se dadea ora exacta in politica romaneasca, de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria. In timpul Guvernului Nastase, domnul Nastase incerca sa dea tot timpul ceasul inainte, din cand in cand domnul Iliescu venea si dadea ceasul inapoi la pozitia initiala. Intotdeauna intre Cotroceni si Victoria a existat o problema de fus orar, acum nu mai exista. Va trebui ca inclusiv prin Constitutie Romania sa reglementeze foarte bine acest lucru", a explicat presedintele UNPR.

De asemenea, Sarbu a precizat ca UNPR trebuie sa sustina o separare clara a afacerilor de politica si a dat exemplul lui Dinu Patriciu, care a renuntat la Parlament pentru afacerile sale.