Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi, totodata fondatorul Fundatiei Crestin-Democrate, declara intr-un interviu Hotnews.ro ca unificarea fortelor de centru dreapta este un proiect pe termen lung bazat pe sprijinul civic. Baconschi nu vede o alipire a PDL de UNPR in viitoarea miscare populara, ci mai degraba o apropiere de vechiul PNTCD. "Singurele partide populare din Romania sunt PDL, UDMR si PNTCD, ultimul este intr-o situatie de avarie pe care o deplangem, dar ar putea sa revina ca element in aceasta constructie", a declarat Baconschi.

Teodor BaconschiFoto: Agerpres
  • Context: Tot mai multe voci din PDL sau care graviteaza in jurul PDL vorbesc in ultima perioada despre o mare Miscare Populara care sa acopere partea dreapta a esichierului politic. Printre primii care au vorbit - cifrat - despre aceasta miscare s-a numarat Sebastian Lazaroiu, cu a sa celebra Alba ca Zapada. O noua confirmare a venit joi, cind Sever Voinescu, purtatorul de cuvint al PDL, a declarat pentru Gandul ca exista discutii pe aceasta tema inclusiv cu membri ai PNL. Cititi in interviul de mai jos cu Teodor Baconschi mai multe detalii despre aceasta tema.

Reporter: Liderii PDL vorbesc public despre lansarea unei miscari populare care vizeaza unificarea fortelor de centru-dreapta din Romania. Concret, despre ce este vorba?

Teodor Baconschi: Trebuie sa plecam de la fapte: avem o majoritate de cetateni romani care doresc continuarea reformei ca baza pentru economia sustenabila. Acest lucru necesita un vehicul politic puternic. E clar ca nu trebuie sa reluam conceptul CDR, dar personal am militat intodeauna in interiorul PDL pentru unificarea tuturor fortelor de centru-dreapta.

Concret, este nevoie si de un suflu civic, de sprijinul mai larg al unor organizatii patronale si de ONG-uri care, la randul lor, militeaza pentru modernizarea Romaniei pe baza unor politici de dezvoltare economica sustenabila si cu mai putin asistentialism, cu un stat care sa nu apese excesiv pe umerii contribuabililor.

Reporter: Au aparut tot mai multe informatii despre o colaborare foarte stransa sau chiar o posibila unificare intre Fundatia Crestin Democrata si CADI (Centrul de Analiza si dezvoltare). Ce se va intimpla?

Teodor Baconschi: Nu este vorba de o fuziune intre cele doua, fiecare isi pastreaza identitatea, dar cred ca Fundatia Crestin Democrata are in vocatia ei o contibutie clara la unificarea unei platforme de centru dreapta impreuna cu cei de la CADI si impreuna cu diverse alte organizatii non guvernamentale, fundatii civice sau politico-civice care doresc modernizarea accelarata si rationala a Romaniei.

Reporter: Dincolo de concentrarea la nivel civic, se vorbeste despre o miscare populara care sa cuprinda si elemente politice, alianta cu UNPR de exemplu....

Teodor Baconschi: Nu am avut pana in prezent in sedinta Biroul Permanent al Partidului discutii pe subiectul unificarii tuturor miscarilor de centru dreapta. UNPR are propria sa nisa, este un partid de centru-stanga si este doar un partener in Coalitia de guvernare. Nu cred ca are interesul doctrinar pentru o astfel de constructie. Singurele partide populare din Romania sunt PDL si UDMR si PNTCD, ultimul este intr-o situatie de avarie pe care o deplangem, dar ar putea sa revina ca element in aceasta constructie.

Reporter: Pe cine mai vedeti in aceasta contsructie ?

Teodor Baconschi: Cred ca societatea civila ne ofera un orizont foarte larg de miscare si o baza ampla pentru acesta miscare.

Reporter: S-a vorbit despre re-brenduire, o noua sigla, sub un nou nume....

Teodor Baconschi: In ce ma priveste, consider ca PDL trebuie sa-si consolideze identitatea politica in jurul unei doctrine clare si ca principala forta populara in Romania. PDL trebuie sa continue acest proces de cristalizare a propriei identitati pe centru-dreapta.

Nu e vorba de schimbarea siglei si a culorii tematice, este vorba de o transformare a unei mari organizatii politice si acest lucru se face prin construirea mesajului pe baza valorilor populare, a politicilor publice, si tine de mentalitatea interna a organizatiei. Exista deja o baza in acest sens pentru ca politica asumata de Guvern in reforma statului este de centru-dreapta si vom continua sa inspiram acest travaliu intern in organizatie.

Reporter: Cand se lanseaza acest proiect?

Teodor Baconschi: Nu este vorba de timing electoral. Aici este vorba de cristalizarea pe termen lung a doi poli normali in orice democratie: de stanga si de dreapta. Esenta este moderatia, compatibilitatea cu standardele europene si fiecare partid de dreapta sau de stanga va trebui sa continue acest proces de europenizare.