Vicepremierul Marko Bela a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca opozitia face o greseala "enorma" crezand ca pentru UDMR importante sunt numai puterea si guvernarea, catalogand drept '"infantile" afirmatiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun ca, daca UDMR nu va trada acum puterea, atunci va ramane in opozitie.

Cele mai importante declaratii ale lui Marko Bela (fost presedinte al UDMR, politician care are in continuare o influenta majora in partid dupa ce functia de presedinte a fost cistigata de Kelemen Hunor, unanim vazut drept un apropiat al sau):

Despre oferta USL:

- Cei din opozitie, in acest moment, fac o greseala majora, dupa parerea mea, fiindca cred, cel putin din declaratiile lor asa reiese, ca pentru UDMR conteaza numai puterea si numai guvernarea si ca noi ne temem atat de mult de a fi in opozitie, incat suntem gata sa facem orice pentru a ramane la putere. Nu este asa!

- Daca cineva citeste atent declaratiile partidelor de opozitie, ale liderilor lor, va vedea ca in afara unei amenintari ca daca nu tradam imediat aliatii nostri, atunci nu ne vor mai lua la guvern dupa alegeri, ei nu pot sa spuna nimic despre rostul unei aliante cu UDMR. Ce anume ar vrea sa faca impreuna cu UDMR, ce obiective ar putea sa-si realizeze UDMR, daca se aliaza cu ei?

- Deci, aceste amenintari si aceasta oferta ca daca nu tradam, atunci o vom pati, pentru mine sunt putin infantile.

- Nu se discuta in acest moment in UDMR parasirea coalitiei, dar legea minoritatilor este un proiect important si ar trebui sa se realizeze cat mai repede

Despre reorganizarea administrativa:

- Nici comasarea alegerilor, nici reorganizarea administrativa nu figureaza in programul comun de guvernare si nici in protocolul coalitiei. Figureaza regandirea sistemului electoral, respectiv, reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica, dar reorganizarea administrativa, nicicum.

- ...in legatura cu regionalizarea, acolo noi nu am fost de acord cu cele opt regiuni, nici in varianta opt plus doi, care este mai buna, dar nu este satisfacatoare.

- Putem discuta in continuare problema reorganizarii administrativ teritoriale, dar nu vad cum am putea fi de acord cu ideea celor opt regiuni. Nici interesele speciale ale maghiarilor, recunosc acest lucru, nu coincid cu acest proiect de opt regiuni mamut.

- Sincer, facand abstractie de la problema maghiara, nici nu cred ca cele opt regiuni ca judete ar functiona foarte bine. Dupa parerea mea, in timp ce actualele judete sunt prea mici pentru anumite strategii de perspectiva, cele opt ar fi prea mari.

- Solutia, de fapt, in perspectiva, ar trebui sa fie intre cele doua variante.

Despre comasarea alegerilor locale cu cele generale

- In legatura cu comasarea alegerilor, noi nu avem nicio problema, dimpotriva.

- Practic, asa cum vad, colegii din UDMR sunt de acord cu comasarea alegerilor si pe motiv de economie de bani, de campanie, de energii, si pe motiv ca eventual rezultatele ar fi mai coerente, in cazul administratiei locale, respectiv Parlamentului.

- Nici nu cred ca aici ar fi vorba de un interes al PDL. Eu nu am reusit sa descopar, pana in momentul actual, de ce ar fi comasarea alegerilor interesul special al vreunui partid.

- Aici, din punctul nostru de vedere, nu vedem probleme mari de principiu, sunt avantaje si dezavantaje daca le comasam si nu avem niciun fel de divergenta cu partenerii nostri.

Despre celelalte formatiuni politice ale minoritatii maghiare:

- Pana astazi, reprezentarea electoratului maghiar in Parlament a reusit sa o faca UDMR. De fiecare data cand s-au apropiat alegerile au aparut temeri ca, eventual, nu vom reusi sa avem in continuare aceasta sustinere. Au aparut si partide, stiti foarte bine, Partidul Civic Maghiar a aparut candva, acum multi ani, cu mari sperante de a combate UDMR. Au obtinut ceva rezultate la alegerile locale, dar ei, incet-incet, dupa parerea mea, vor disparea.

- Acum, a aparut o alta initiativa, de fapt, persoanele sunt aceleasi si de data aceasta, domnul Tokes Laszlo si colegii, prietenii domniei sale, care vor sa faca un alt partid. Dupa parerea mea, acest partid, daca vor reusi sa-l inregistreze, nu se va deosebi cu nimic de Partidul Civic Maghiar de altadata. Aceleasi persoane, aceleasi incercari de a sparge UDMR-ul. Nu vad, practic, nicio diferenta. Daca nu au reusit cu Partidul Civic Maghiar, nu inteleg de ce ar reusi cu un alt partid, sub o alta denumire.

- Unde sunt obiectivele prin care sa aduca ceva nou alaturi de UDMR? Problema acestor partide maghiare care apar periodic este ca ele, practic, nu au nimic de spus propriului electorat, in afara faptului ca ei vor mandate, vor putere, vor si ei ceea ce face UDMR, numai ca, probabil, mult mai slab.

- Domnul Tokes Laszlo este europarlamentar. Este in Parlamentul European de cativa ani buni, eu n-am cunostinta ca ar fi rezolvat ceva acolo.