Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, dupa o discutie cu liderii ca sansele ca revizuirea Constitutiei sa aiba loc in actualul mandat parlamentar sunt reduse, in conditiile in care puterea nu dispune de cele doua treimi dintre voturile din Parlament, transmite Mediafax. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, dupa discutiile dintre liderii social-democrati si cei ai Uniunii, ca actuala Constitutiei nu poate fi modificata de actualul Legislativ.

Opozitia PSD, a adaugat el, este una de principiu, argumentul fiind ca actualul Parlament nu are legitimitatea necesara.

In opinia lui Ponta, revizuirea Constitutiei ar trebui discutata "serios" incepand cu 2013, de viitorul Parlament, iar referendumul de modificare ar trebui organizat in 2014.

El a mai argumentat ca nu exista un proiect de modificare a Constitutiei care sa respecte procedura legala.

  • "In afara de declaratiile sforaitoare ale lui Traian Basescu, nu s-a facut nimic concret pentru revizuirea Constitutiei. In aceste conditii, in care nu exista un proiect legal, asumat de Guvern, credem ca nu este fezabil ca modificarea Constitutiei sa se faca de catre actualul Parlament, iar referendumul sa aiba loc odata cu alegerile, mai ales daca ele vor fi si comasate", a spus Ponta.

El a afirmat ca doar Guvernul poate propune Parlamentului modificarea Constitutiei. "Proiectul care este acum la Parlament nu exista, el este al persoanei fizice Traian Basescu si pe noi nu ne intereseaza", a spus Ponta.

La randul sau, liderul UDMR Kelemen Hunor a precizat ca parlamentarii Uniunii vor depune amendamente la proiectul de modificare a Constitutiei transmis Parlamentului de presedintele Traian Basescu pentru ca "asa e firesc", textul respectiv fiind "un punct de plecare" chiar daca nu este un text exhaustiv.

El a subliniat ca, fara a se ajunge la puncte comune cu opozitia, Constitutia nu va putea fi modificata de actualul Parlament.

  • "Constitutia necesita, pentru a fi modificata, doua treimi din voturile din Parlament, iar fara aportul opozitiei nu se poate, fiindca puterea majoritara nu are aceste voturi. Sansele amendarii Constitutiei in actualul Parlament depind de cele 2/3 voturi, iar fara dialogul cu opozitia nu sunt acum sanse foarte mari", a spus Kelemen.

Pozitie cvasi-comuna asupra votului prin corespondenta

Liderii PSD si cei ai UDMR au ajuns, marti, la o pozitie cvasi-comuna asupra votului prin corespondenta propus de Teodor Baconschi, PSD opunandu-se categoric, iar UDMR exprimandu-si "serioase rezerve".

Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, dupa intalnirea dintre liderii social-democrati si cei ai Uniunii, ca a solicitat sprijinul UDMR in blocarea proiectului de lege privind votul prin corespondenta in cazul romanilor din diaspora.

  • "Am facut o referire directa la cea mai grava forma de fraudare pe care PDL si in special ministrul Teodor Baconschi o pregatesc, cea privind furtul voturilor din diaspora", a precizat Ponta.

La finalul discutiilor, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afimat ca la nivelul Uniunii exista o "retinere majora" fata de acest proiect.

  • "Avem o retinere majora si chiar daca la nivelul UDMR nu avem un punct de vedere oficial, am vorbit cu colegii mei si marea majoritate au fost foarte reticenti. Nu am spus niciodata ca suntem de acord cu formula de vot propusa, reticenta noastra este foarte puternica", a declarat el.

Intrebat de jurnalisti daca intalnirea dintre liderii PSD si cei ai UDMR nu afecteaza relatiile din coalitia guvernamentala, Kelemen a raspuns: "Am vorbit aseara cu premierul Emil Boc si i-am spus ca este o intalnire fireasca si nu are ca obiect participarea noastra la guvernare, ci doar probleme care pot face obiectul unor discutii normale putere-opozitie".

El a adaugat ca premierul "a inteles" acest lucru si ca increderea intre partenerii din coalitia guvernamentala nu are de suferit.

Raspunzand unei intrebari, liderul PSD a spus ca nu mai este cazul ca USL sa invite UDMR sa iasa din actuala majoritate parlamentara si sa provoace alegeri anticipate, in schimbul garantarii participarii la guvernare pana in 2016, dupa cum afirmase Crin Antonescu.

  • "Nu am mai ridicat aceasta problema, nu cred ca mai este cazul. Sa mergem la alegeri si cand vom fi noi la guvernare vom discuta cu toate fortele politice din opozitie, inclusiv UDMR, mai putin PDL", a afirmat Ponta.

PSD si UDMR nu au puncte de vedere comune referitor la comasarea alegerilor

Liderii PSD si cei ai UDMR nu au ajuns, la discutiile de marti, la o pozitie comuna asupra calendarului alegerilor, social-democratii respingand comasarea alegerilor, iar UDMR sustinand ca este benefica.

Ponta a spus ca, in opinia PSD si USL, alegerile parlamentare ar trebui sa aiba loc inaintea celor locale, acestea neputand fi amanate.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a precizat ca, in opinia Uniunii, comasarea alegerilor locale cu parlamentarele ar fi benefica, nu doar pentru partidele politice, ci si pentru societate.

Cele doua partide au ajuns, in schimb, la un acord asupra necesitatii reprezentarii proportionale a minoritatilor nationale in Parlament.

  • "Nu poti sa o minoritate de doua milioane de maghiari si sa nu ai deloc reprezentare in Parlament sau sa ai trei deputati", a spus Ponta.