Parlamentul isi reia activitatea luni, cand se deschide cea de-a doua sesiune ordinara din acest an, convocata de presedintii Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si Senatului, Mircea Geoana. Noua sesiune ordinara debuteaza la ambele Camere cu o serie de restante legislative, scrie Agerpres.

La Camera Deputatilor din sesiunea anterioara au ramas 182 de proiecte legislative care nu au fost dezbatute in plen si 52 care se afla la votul final.

De asemenea la comisii in proces legislativ din sesiunea anterioara exista peste 400 de initiative. Printre restante se numara Statutul minoritatilor nationale, o lege blocata in acest for de sase ani.

Acest proiect, aflat in dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, a fost amanat pentru sesiunea din toamna a Parlamentului in urma unei decizii a Coalitiei de guvernare. Tot la comisiile de specialitate se afla si solicitarile de reexaminare venite din partea sefului statului cu privire la reducerea TVA la 5% pentru produsele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, precum si legea cainilor fara stapan si proiectul PDL pentru modificarea legii referendumului astfel incat demiterea presedintelui Romaniei sa fie posibila cu votul majoritatii cetatenilor inscrisi pe listele electorale.

In ceea ce priveste proiectul de revizuire a Constitutiei, inainte de inceperea noii sesiuni ordinare a Parlamentului deputatii juristi au decis ca acesta sa fie discutat dupa 30 septembrie pentru a analiza amendamentele care vor fi depuse pana la acea data.

Conducerea Camerei stabilise ca incepand cu 1 septembrie Comisia juridica sa inceapa sa analizeze acest proiect, avand un termen de 60 de zile pentru intocmirea raportului.

Acelasi proiect de lege trebuie sa fie discutat si de senatori in sesiunea de toamna.

La Senat, in total pe agenda exista peste 300 de legi. Printre restante se numara propunerile privind impartirea administrativ-teritoriala a tarii, ratificarea acordurilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea in prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, extradarea intre cele doua state si transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate, semnate la Bucuresti la 10 noiembrie 2010.