Premierul Emil Boc ar putea prezenta saptamana viitoare propunerea privind infiintarea Ministerului Fondurilor Europene, pana atunci ramanand de clarificat atributiile acestui minister si numarul de angajati ai institutiei. Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, pentru Mediafax, ca, la intalnirea de duminica dupa-amiaza de la Palatul Parlamentului, una dintre prioritatile prezentate de catre premierul Emil Boc a fost infiintarea Ministerului Fondurilor Europene.

Sulfina Barbu a precizat ca premierul ar putea veni cu o propunere in acest sens saptamana viitoare, aratand ca mai sunt de clarificat atributiile acestui minister, precum si numarul de angajati ai noii institutii. Deputatul PDL a adaugat ca premierul Emil Boc a spus foarte clar ca acest minister ar trebui sa se ocupe de coordonarea autoritatilor de management, astfel incat sa fie o coordonare unica a fondurilor europene.

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Scoala de vara a OTPDL de la Eforie Nord, ca numele viitorului ministru responsabil de fondurile europene va fi stabilit in perioada urmatoare, in urma unor discutii la nivelul coalitiei de guvernare: "Constituirea unei structuri guvernamentale care sa coordoneze toate ministerele si agentiile care au atributii pe fonduri europene este necesara. Asupra acestui aspect am cazut de acord si la nivelul coalitiei, ca este necesara o asemenea structura de coordonare a tuturor entitatilor care lucreaza cu fonduri europene. In aceasta toamna vom merge mai departe cu implementarea acestei decizii, urmand sa discutam in coalitie si numele pe care-l vom propune pentru ocuparea fotoliului de ministru in Cabinet, precum si graficul de implementare a acestei decizii".

El a mai spus ca aspectele concrete vor fi discutate la nivelul coalitiei: "E adevarat ca un asemenea proiect l-am discutat cu presedintele tarii, stim cum ar trebui sa arate, acum urmeaza sa discutam la nivelul coalitiei aspectele practice si concrete de implementare".

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, miercuri, ca este necesara coordonarea pe orizontala a absorbtiei fondurilor europene dar, intrebat daca a discutat despre eventuala sa numire ca ministru, a refuzat sa faca orice comentariu: "Este necesara consolidarea coordonarii pe orizontala a absorbtiei fondurilor europene", a spus Orban.

Intrebat daca ar fi dispus sa preia functia de ministru responsabil cu fondurile europene, el a raspuns: "Nu comentez. O sa vedem ce se va intampla".

Surse politice au declarat agentiei MEDIAFAX, in 7 iulie, ca infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa gestioneze inclusiv proiectele finantate din fonduri UE, a fost discutata de presedintele Basescu cu premierul Boc, in intalnirea din aceeasi zi, la Palatul Victoria.

Seful statului a declarat, in 25 iulie, la TVR 1, ca ministerul pentru fondurile europene va fi infiintat imediat dupa reunirea Parlamentului in sesiunea de toamna, el mentionand ca stie cine va fi detinatorul acestui portofoliu, fiind "convenit cu premierul" si trebuind sa fie un om credibil la Bruxelles.

Presedintele Traian Basescu a precizat, raspunzand unei intrebari, ca ministerul va fi creat imediat ce Parlamentul revine din vacanta si se poate face modificarea structurii Guvernului.