Presedintele Traian Basescu si-a varsat oful in fata tinerilor democrat liberali si si-a exprimat nemultumirile duminica, vis-a-vis de conducerea PDL. La scoala de vara a PDL, Presedintele a declarat ca s-a saturat de tergiversarile Guvernului Boc si de lipsa de curaj a membriilor de cabinet de a lua decizii. Seful statului le-a atras atentia tinerilor democrat liberali ca nu-i pacalesc pe romani prin revopsire si rebranduirea siglei de partid iar pentru a castiga alegerile trebuie sa spuna ce masuri trebuie luate in continuare. Totodata, Traian Basescu le-a spus sa nu mai caute omul-locomotiva care sa traga partidul la alegeri ci, sa vina cu idei credibile in fata romanilor. Mai mult, seful statului i-a criticat pe liderii PDL ca, desi detin sefia comisiei de revizuirea a Constitutiei "nu au schitat niciun gest sa se intalneasca pe timpul verii" iar negocierile cu UDMR pe tema reorganizarii administrativ teritoriale au fost sistate.

Basescu la Scoala de vara a tineretului PDLFoto: AGERPRES

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  • Nu profit ca sunt aici minstrii cabinetului dar va spun voua lucruri care ma nemultumesc tergviesarile, tergiversarile ascund un soi de lipsa de curaj de a lua decizii. Vrea sa spun ca asa s-a amanat utilizarea certificatelor verzi . Discutile in subteran sau in spatele usilor inchise au fost mult mai multe dar lipsa de curaj, ce-or sa spuna, o sa ne acuze ca nu stiu ce am facut. Aceasta teama a facut ca decizia sa fie tergiversata atat de mult incat Romania a fost suspendata de la tranzactioare certificatelor verzi.
  • Rosia Montana sa stiti ca este un subiect pe un proiect semnat din 1997, celebreaza 14 ani  si il tergiversam tot din lasitatea oamenilor politici. Eu nu spun sa-i dati drumul asa cum este, eu spun optati. Ori ii dati drumul asa cum este, ori le spuneti investitorilor duceti-va acasa si exploatam noi singuri Rosia Montana.
  • Lipsa unor decizii ne va duce la o situatia de genul celei cu certificatele verzi la litigii, la procese pentru ca avem contract semnat, vom pierde si vom plati despagubiri degeaba.
  • Rompetrolul un alt subiect tergiversat desi este clar ca ordonanta prin care s-a facut este prost scrisa. Bine, prost scrisa inchide odata subiectul Rompetrol si datoriile pe care le are.
  •  Politicienii merg pe ideea de a le transfera, sa nu ne acuze cineva. Pe aceste idei, Romania pierde enorm. Solutia nu este sa nu fi acuzat ci transparenta. Eu izbucnesc dupa ce de multe ori discut cu membrii Guvernului si cu factorii de decizie, cand mi se pare ca nu mai am solutii de a ma manifesta decat vorbind public. Nu-i treaba mea sa ma implic dar vreau sa stiti ca partidul dvs genereaza astfel de tergiversari, paguboase pentru Romania.
  • Oamenii politici sunt oameni care au curaj si isi asuma responsabilitati, nu ajungi in functii de decizii ca sa spui "ce face presa", presa e presa, va fi foarte fericita cand va putea sa arate lucruri rele ca de asta e caine de paza. Obligatia unui Guvern este sa spuna da sau nu, rapid. 
  • Tot aud conducerea partidului ca nu mai are locomotiva. Locomotiva alegerilor din 2012 sunt ideiile corecte, bine explicate si bine sustinute. Daca voi credeti sau PDL crede ca i-ar trebui un altfel de Basescu sa-i traga, se inseala. Nimeni nu va mai castiga in Romania cu locomotiva- persoana pentru ca a trecut vremea si romanii au inceput sa inteleaga ca nu exista om providential ci exista idei credibile care pot fi puse in aplicare.
  • Oamenii au simit-o pe propria piele si nu va mai merge demagogia ca va dam. Cred ca dincolo de a va revopsi, dincolo de a va rebrendui cea mai important argument este ce le propuneti romanilor. Eu nu cred ca o simpla rebrenduirea face ca oamenii sa spuna ca nu mai e PDL sunt altii, nu pacaliti pe nimeni. Dar ar fi un lucru extraordinar un PDL care spune oamenilor ce urmeaza, care sune cu curaj alege Romania si asta trebuie sa facem, nu s epot creste salarile din aceste motive a fi un stil nou de a face politica. Vreau sa va spun ca eu n-am adoptat acest stil ca nu mai candidez si din acest motiv va tractez pe voi intr-o mare belea.
  • Sa nu-i desconsiderati pe romani ca ei inteleg foarte bine, nu schimbarea culorii este cea care va aduce succesul ci abordarea directa, sincera si daca ati putea sa numiti mai putini oameni care nu se stie de unde vin dar cand deschizi dulapul cade praful de schelete dupa el, ar fi iar un lucru bunisor.
  • La noi multa vreme coruptia politica a fost doar cu sacosa. Anii 2007-2008 au dezvoltat si coruptia bugetara. Este nevoie de un suflu nou si veteranii partidului trebuie sa inteleaga acest lucru. Veteranii partidului au fost cei care au avut forta sa faca o schimbare puternica la nivelul partidului, in 2001, iar eu azi le cer sa mai faca o data schimbare in garnitura de varf a partidului.
  • Modelul meu de politician nu este roman...Ronald Reagan poate fi un model de politician pentru oricine si sa stiti ca nu a fost un om facut sa faca politica si stiti foarte bine istoria. A fost insa un om cu viziune, un om care a vazut America pe un anume drum si relansarea puterii si prosperitatii Americii s-a facut odata cu Ronald Reagan.
  •  Este un model, un om cu un mod de adresare simplu, direct si extrem de concret, este adevarat, si cu puterea de a face prin natura functiei presedintelui Statelor Unite, dar este un model de politician care si-a schimbat tara, a relansat-o, a facut-o o mare putere economica si militara prin acest proces de relansare. Sau daca vreti o femeie, Margaret Thatcher. Gasiti-va o Margaret Thatcher si aveti lider.
  • Toata lumea spune "Basescu are in PDL un sprijin extraordinar". A fost atat de mare incat pe timpul verii Comisia de revizuire a Constitutiei, condusa de noi, nici macar nu a schitat un gest sa se intalneasca, iar negocierile cu UDMR, cu privire la reorganizarea administrativa, care trebuiau sa duduie in Guvern, era o contrapartida cu descentralizare puternica... Sigur, si aici se ramane fara multe functii la etajele judetene. S-au dus odata sau de doua ori si de ochii lumii
  • Acum vreti sa suprapuneti localele cu legislativele. Eu nu spun ca e o idee rea, dar aveti o singura motivatie serioasa: daca faceti aceasta amanare pentru a putea face si reorganizarea administrativa pana la alegerile locale. Altfel, nu stiu ce argumente puteti avea. Sunteti vulnerabili