Reorganizarea administrativ-teritoriala nu va mai fi o tema de actualitate in cazul in care o decizie in aceasta privinta nu va fi luata in aceasta toamna, pentru ca noul sistem sa poata fi implementat pana la alegerile din 2012, a declarat sambata, la Alba Iulia, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, citat de Agerpres. El a adaugat ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea veni abia in 2015-2016.

"Tehnic, in primul rand, ar trebui sa se intample acest lucru daca exista vointa politica. Daca astazi coalitia de guvernare in ansamblul ei ia aceasta decizie, trebuie sa o ia in aceasta toamna, pentru ca daca nu vom lua decizia in aceasta toamna pentru a putea implementa noul sistem pentru alegerile din 2012, cred ca acest lucru nu mai este de actualitate si ne va duce urmatoarea discutie pe aceasta tema, putem sa o reluam undeva spre 2015-2016. Eu cred ca se impune sa facem acest lucru acum, sunt un sustinator al reorganizarii tuturor structurilor la nivel national'', a afirmat Traian Igas.

El a adaugat ca in cazul reorganizarii ar creste eficienta structurilor statului si totodata s-ar economisi bani importanti care ar putea fi alocati pentru investitii si infrastructura.

''Am facut simulari, avem variante de lucru si variante de a implementa acest sistem de reorganizare. Asteptam, sigur, la nivelul coalitiei, sa vedem care va fi decizia finala'', a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, daca Politia de Frontiera va fi reorganizata pe limitele teritoriale cu statele vecine, vor fi desfiintate toate inspectoratele judetene si infiintate inspectorate la granitele cu Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia si Ungaria plus Garda de Coasta: ''Practic desfiintand aceste inspectorate si infiintate celelalte inspectorate noi, pe de o parte, structura de conducere va fi mult diluata, nu vom mai regasi oamenii prin birouri. Vom putea intari sectoarele, practic acolo unde e nevoie de mai multa implicare, iar o parte dintre politistii de frontiera, care-i vom scoate din diverse birouri si care nu se mai regasesc in structurile Politiei de Frontiera, pot fi dirijati pentru a intari structura si noul concept de Politie Rurala. Exista si aceasta varianta ca o parte dintre politistii de frontiera sa-i luam si sa-i ducem in structurile de ordine publica de patrulare in mediul rural. Incercam sa intarim aceste structuri nu sa le diluam''.

Ministrul Administratiei si Internelor a participat sambata, la Alba Iulia, la reuniunea Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor din Romania.