Material sustinut de EximBank​

Berea artizanala isi face loc pe piata romaneasca cu ajutorul a doi tineri care au cumparat si renovat o veche fabrica de bere de la poalele Carpatilor Orientali

de     Smile Media
Luni, 12 iunie 2017, 10:32 Poiana lui Iocan

Zaganu
Foto: Eximbank
O indeletnicire ce dateaza pe plaiurile romanesti de pe la 1300 si pierduta pe parcursul tranzitiei la economia de piata, productia de bere, este revitalizata de doi tineri. Creativi, harnici si neinfricati, Alexandru Geamanu si Laurentiu Banescu au pus la bataie 250.000 de euro, ca sa redeschida o fabrica de bere aflata la poalele Carpatilor Orientali. Fabrica de Bere Buna SRL a implinit 4 ani si poate produce anual 4.000 de hectolitri de bere.

Alexandru, absolvent de Politehnica, a dat ingineria pe publicitate, iar Laurentiu, absolvent de ASE, a lucrat peste 10 ani la unele dintre cele mai mari companii internationale din Romania. Ani la randul, la fel ca milioane de romani, fie vara fie iarna, la finala de Champions League sau un film bun, au savurat cu placere bautura de hamei, contribuind la frumosul loc 8 pe care-l ocupa tara noastra in clasamentul european al consumului de bere. Pana aici, nimic nu-i diferentiaza pe cei doi de alti consumatori. Pasionati de calatorii, in drumurile lor s-au oprit si la cateva mici fabrici de bere, microberarii in limbajul modern, asa au descoperit ca ceea ce stiau ei despre bere pana atunci, nu era totul...dupa primul pahar, produsa dupa retete vechi, traditionale, printr-un proces fara prea mult aport al tehnologiilor contemporane,  au descoperit mai mult decat un gust, au descoperit povesti...

Si de la un pahar de bere, pana la lansarea in antreprenoriat in 2013, au fost luni bune de documetare despre ce inseamna berea artizanala, de cutreierat prin localitati cunoscute sau mai putin cunoscute ca sa gaseasca locul perfect pentru microberaria din visele lor si, la final, de gasit bani ca totul sa devina realitate.

Mai greu a fost cu locul, isi amintesc tinerii antreprenori, am gasit o fabrica de bere inchisa, la poalele varfului Zaganu, aproape de statiunea Cheia, in comuna Maneciu. Entuziasti cum eram, n-am stat prea multe pe ganduri, dar dupa ce ne-am apucat de treaba am constat ca echipamentele nu erau asa bine conservate si au necesitat imbunatatiri.

Cu economiile lor si bani imprumutati de la banci, au reusit sa modernizeze fabrica, iar in luna octombrie 2013 au ”cules roadele”, cum se spune in popor. Impreuna cu cei cinci angajati au scos primele sticle de bere, etichetate manual, cu o lista de ingrediente pentru care nu-ti trebuie diploma de chimist ca sa le intelegi: apa, malt, hamei si drojdie.

Nici cu numele pentru bere nu a fost asa usor. Desi Alexandru Geamanu era obisnuit sa promoveze marci pentru altii, cand a venit vorba de munca sa si a prietenului si partenerului sau de afaceri, a fost greu sa se decida. Asa ca, la un pahar de bere... sau brainstorming, cum le place sa spuna, au trecut in revista peste 50 de nume, care mai de care mai neaose, recunoaste acesta,  iar in cele din urma am ales sa ne intoarcem la origini, la masivul Zaganu, care provine vulturul barbos, ce popula inaltimile sale. Nu numai ca suna romaneste, dar acest nume are dubla semnificatie, in care noi ne regasim. Odata cea geografica, insa pt ca Zaganu mai este si numele vulturului disparut de pe plaiurile noastre, am facut o paralela intre disparitia sa si cea a celor 100 de mici fabrici de bere care existau prin toata tara, ce  disparute incepand cu 1990. Obiectivul nostru a fost revitalizam aceasta industrie, sa readucem la viata micro-berariile, impreuna cu berea artizanala, de productie locala, cu retete autentice, povesteste Alexandru Geamanu.



Capacitatea de productie a Fabricii de Bere Buna este de 4.000 hectolitri pe an, suntem o picatura intr-un ocean, dar cu planurile pe care le avem, speram sa reusim in mai putin de patri ani, sa dublam capacitatea si sa ajungem la aproximativ 10.000 hectolitri/an, promite increzator Alexandru.

Daca vreti sa gustati o bere buna, trebuie doar sa cautati atent pe raftul unor supermarket-uri cunoscute si magazine specializate, nu are cum sa nu iasa in evidenta sticla bruna, cu cap de vultur barbos, a carei identitate vizuala a fost creata impreuna cu Razvan si Alina, doi prieteni. Iar in serile de vara ce urmeaza, berea artizanala, fermentata minimum 23 de zile, nefiltrata si nespateurizata, o puteti comanda la pub-uri si baruri, cele mai multe din Bucuresti, dar si in Iasi, Cluj, Brasov, Ploiesti sau Sibiu.

Cea care cunoaste toate secretele berii Zaganu este maestrul berar doamna Ileana Draghici. Cu o mana de fier, femeia din comuna Maneciu, impreuna cu alti 20 de localnici, cati angajati are in prezent fabrica, se ocupa de tot ce insemna productie, imbuteliere si etichetare. Ceea ce e legat de distributie si marketing, cade in seama fondatorilor afacerii.

Consumul de bere in Romania a depasit in 2016, potrivit Asociatei Berarii Romaniei, media europeana, ajungand la 80 l pe cap de locuitor. Desi pe piata predomina consumul de bere la pet, calatoriile in strainatate le-au deschis romanilor apetitul pentru berea non-industriala. Gusturile tot mai pretentioase in materie de bere sunt sustinute de evolutia vanzarile brandului Zaganu in mai putin de trei ani, de la aproximativ 47.000 lei in 2013, au ajuns la cca. 3,3 lei la sfarsitul anului 2016.

Berea artizanala este abia la inceput in Romania, Fabrica de Bere Buna este pionierul berii artizanale in Romania, fiind prima berarie de acest fel din Muntenia, fondata in 2013. Incepand cu anul 2014, au mai fost lansate in jur de alte 10 branduri de bere artizanala. Desi ideea unui astfel bussines pare a avea origini occidentale datorita popularitatii de care se bucura, de exemplu, in Germania unde exista peste 5.000 de microfabrici de bere sau in SUA unde au depasit 5000, Alexandru Gamanu si Laurentiu Banescu folosesc un concept vestic pentru a relansa un sector antreprenorial ce totaliza peste 200 de marci de bere intre anii 1869 si 1990.



Citeste mai multe despre   

















13613 vizualizari

  • -8 (14 voturi)    
    Oare? (Luni, 12 iunie 2017, 11:47)

    Pac-pac [utilizator]

    Dar mai buna-i apa plata.
  • +12 (18 voturi)    
    A fost, nu mai este (Luni, 12 iunie 2017, 11:53)

    voxpopulix [utilizator]

    A fost buna la inceput, acum cativa ani, dupa ce au inceput sa vanda mai serios au renuntat si la calitate. Acum mai e tinuta in viata doar de valul doi de hipstereala.

    Vechiul scenariu Made in Romania. pacat, a fost o bere buna.
    • +4 (18 voturi)    
      berea Zaganeu e o prostie (Luni, 12 iunie 2017, 13:02)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

      au in Carrefour, e mai scumpa decat alte tipuri de bere, de aceea am si cumparat-o, crezand ca este mai buna (ceva gen produs de nisa).
      Puaahh..mare teapa am luat, e o prostie, nimic aromat in ea. Plus ca am mari indoieli ca au conditii igienice de preparare, la acea fabrica din Cheia.
      • -3 (15 voturi)    
        Nu mai spune! (Luni, 12 iunie 2017, 14:36)

        OctavianMirica1 [anonim] i-a raspuns lui bancher

        Si cam ce fel de aroma ar fi trebuit sa aiba, ca sa va placa? De lamaie, de soc, de fructe de padure? Cred ca confundati berea, care ar trebui sa fie simpla (hamei, malt si drojdie), cu sucurile produse chimic (ciuc radler, alte "beri" locale, etc.).

        Berea Zaganu chiar este mai aromata decat o bere blonda, de exemplu, se simte altfel gustul de hamei si drojdie. Eu consum de vreo 2 ani bere Zaganu si pot spune ca imi place foarte mult, este o bere buna comparativ cu Ursus, Ciuc, Tuborg. Practic, este mai buna decat orice bere blonda facuta pe meleagurile noastre.
        • +14 (18 voturi)    
          Dara fata de o bere de import? (Luni, 12 iunie 2017, 17:26)

          banel [utilizator] i-a raspuns lui OctavianMirica1

          Cele din Cehia si, cu unele exceptii, Belgia, costa mai putin dar sunt mult mai savuroase. Si sa cumpar doar pentru ca sunt din RO...nu mersi, nu m-a lovit patriotismul.
          • +1 (3 voturi)    
            asa e (Marţi, 13 iunie 2017, 11:08)

            codo [utilizator] i-a raspuns lui banel

            Berea belgiana e regina. oricine recunoaste si se inchina. dar pe o piata dominata de pet sper ca nu aveti pretentii sa se treaca direct la chimay. zaganu e o alternativa buna la berea industriala romaneasca. isi are locul si este net superioara clasicelor.
          • +3 (3 voturi)    
            cee...? (Marţi, 13 iunie 2017, 11:49)

            bancher [utilizator] i-a raspuns lui banel

            Octavian Miricia tu compari posirca din Romania cu berea din Occident? baiatul, am fost in Cehia si am baut Staropramen, nu se compara cu berea Staropramen care se vinde la noi, si nici cu Zaganu. O fi berea Zaganu putin mai buna decat prostiile de bere romanesti, cu alcool injectat (gen Ursus, Ciuc, Silva, Tuborg si ce se mai produce pe la noi), dar, fata de ce se vinde in afara, Zaganu este o bere absout mediocra. Cine spune ca Zaganu este o bere buna inseamna ca o compara strict cu Ursus si Ciuc.
            • +1 (3 voturi)    
              Sa ne calmam (Marţi, 13 iunie 2017, 15:30)

              OctavianMirica1 [anonim] i-a raspuns lui bancher

              Nu sunt expert in bere, dar am baut bere si in Germania si in Cehia si in alte parti.

              Nu cred ca am zis mai sus ca berea Zaganu este mai buna decat berea ceheasca, germana sau belgiana. Eu am zis doar ca, pentru mine, Zaganu reprezinta o bere locala buna, comparativ cu alte beri locale, care sunt niste posirci. Eu beau Zaganu de mai multi ani si inca imi place.

              Stiu ca este scumpa berea Zaganu in supermarket, dar eu am gasit-o cu 6.5 ron/sticla la magazine mai mici. Nici asa nu e ieftina, dar nu cred ca este mai scumpa decat o bere de import buna.
              • +2 (4 voturi)    
                este fix (Marţi, 13 iunie 2017, 16:35)

                bancher [utilizator] i-a raspuns lui OctavianMirica1

                cat o bere de import buna. Plus ca, la cea de import sunt sigur ca s-au pastrat conditiile igienice (ca, daca ii prinde controlul sanitar cu sobolani in fabrica, ii inchide pe viata).
                La fabricile de bere de la noi sobolanii fac parte din peisaj.
            • +2 (2 voturi)    
              Am fost si eu socat de Staropramen (Marţi, 13 iunie 2017, 21:13)

              banel [utilizator] i-a raspuns lui bancher

              In Praga a fost berea care mi-a plăcut cel mai mult, urmata de Krusovice.
              Cea din tara in schimb e o porcarie ordinara. Din fericire se găsește Krusovice importata.
              • 0 (0 voturi)    
                asta spuneam si eu, (Miercuri, 14 iunie 2017, 15:37)

                bancher [utilizator] i-a raspuns lui banel

                ca, in Cehia, Staropramen este o bere fff buna si aromata.
                La noi e o prostie. Da, fata de asta Zaganu e mai buna, dar, daca o compar cu Staropramen din Cehia, Zaganu este ca o centurista fata de Angelina Jolie la tinerete.
      • 0 (0 voturi)    
        no, bene, daca zici mata, numai ca mie-mi place (Miercuri, 14 iunie 2017, 14:40)

        Matrix_2017 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        si se pare ca le place si altora, cel putin vara cand sunt zile in care nu o mai gasesc la raft. Si nu ma supar, o caut si in ziua urmatoare.
    • +2 (6 voturi)    
      pentru mine conteaza (Marţi, 13 iunie 2017, 17:50)

      Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

      Altii au brand care suna foarte romanesc, gen Nenea Ion, si de fapt e bere facut in DE cu eticheta in romaneste.
      Macar sa stiu ca muncesc si incaseaza niste romani...
  • -5 (23 voturi)    
    hei (Luni, 12 iunie 2017, 12:24)

    john70 [utilizator]

    Chestia asta cu berea artizanala e o sarlatanie pentru castigat voturi. Se creeaza o falsa industrie care va avea nevoie de subventii de la stat pentru a concura cu marii actori de pe piata berii. Berea va fi proasta, subventiile mascate si unii vor fi dependenti de banii acordati de politicieni.
    • +11 (13 voturi)    
      Serios? (Luni, 12 iunie 2017, 14:47)

      OctavianMirica1 [anonim] i-a raspuns lui john70

      Marii actori de pe piata berii nici macar nu sunt reglementati de o legislatie moderna, europeana care sa protejeze consumatorul, nu producatorul. Ma refer la legislatia (sau lipsa ei) care permite producatorilor de bere autohtoni sa foloseasca tot felul de chimicale nocive pentru grabirea fermentatiei. Altfel spus, cred ca marii actori de pe piata berii din Romania produc berea in mai putin de 1-2 saptamani, cand orice fermentatie naturala ar dura minim 3 saptamani. In Germania, de exemplu, productia berii este extrem de bine reglementata si controlata. De asta se vorbeste in toata lumea despre "berea germana".

      Pana cand nu aduceti niste dovezi concrete care sa sprijine ceea ce ati spus, respectiv ca aceasta "falsa industrie" primeste subventii de la stat sau va primi in viitorul apropiat, berea artizanala din Romania este facuta de afaceri mici, private.

      Momentan, toata berea produsa de marii actori de pe piata berii din Romania este proasta. Berea artizanala este mult mai buna, dar daca se va dezvolta rapid, este posibil sa inceapa sa scada in calitate, tot din lipsa reglementarilor care sa protejeze productia corecta a berii.
  • -2 (24 voturi)    
    cocalarii, pitipoancele si snobii ofticosi, (Luni, 12 iunie 2017, 14:16)

    fuck off! [utilizator]

    nu consuma bere Zaganu, e naturala si le sta-n gat!)))))
  • +8 (14 voturi)    
    bere artizanala... (Luni, 12 iunie 2017, 17:17)

    thebblack [utilizator]

    ...facuta in fabrica


    cam unde se termina arta si unde incepe industria?
  • -5 (9 voturi)    
    Berea Zaganul (Luni, 12 iunie 2017, 17:18)

    luleasca [utilizator]

    Mie personal îmi place, e mai scumpa decât ce găsim în comerț, dar merita....strict părerea mea...
  • +3 (9 voturi)    
    Din pacate berea artizanala = hipstareala (Luni, 12 iunie 2017, 17:24)

    banel [utilizator]

    Eu unul din cate am gustat, n-am gasit nimic special la ele, in afara de eticheta "artizanal". Iar pretul dublu fata de beri similare.

    In Belgia, unde au o traditie in acest sens, lucrurile sunt diferite, berile artizanale, in special cele de manastire (trapiste) sunt deosebite...e drept ca aia fac beri de sute de ani.

    Poate, in timp, unii producatori autohtoni se vor diferentia prin produse deosebite, dar pana atunci, nu-s pentru mine.
    • -1 (5 voturi)    
      si la noi a fost odata bere buna (Luni, 12 iunie 2017, 17:43)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui banel

      Azuga, trei stejari, Ciuc, (cea de Bucale era toata pisoarca)
      dar apoi au venit "marii producatori" si fac fierturi cu enzime. https://www.riseproject.ro/articol/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/
      • 0 (0 voturi)    
        si Ursus si Bergenbier (Marţi, 13 iunie 2017, 11:50)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

        ce bune erau prin anii 1990...simteai aroma la ele.
  • +3 (3 voturi)    
    A fost parca mai buna la inceput dar... (Luni, 12 iunie 2017, 20:24)

    don giovanni [utilizator]

    ...acum Nemteana mi se pare extraordinara.
    • +1 (1 vot)    
      de Nemteana nu am auzit (Marţi, 13 iunie 2017, 11:51)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

      merci de pont, voi incerca sa caut si eu si sa cumpar.
      Zaganu nu mai iau, e o teapa scumpa.
    • +2 (2 voturi)    
      Pai Nemteana e si mai scumpa ca Zaganu (Marţi, 13 iunie 2017, 12:36)

      transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

      Si nu-si merita banii. Nici Nemteana si nici Zaganu. Nici Azuga noua, aia cu eticheta comunista si la 7 lei sticla in magazin.
      Singura bere corecta, care e mai buna decat media si nu te indoaie la bani, e Csiki Sor - in special aia nefiltrata. Se gaseste in Obor, la etaj in hala noua.
      Nemteana gasiti la 3 Betivi pe Vasile Lascar langa coltul cu Maria Rosetii.
      • 0 (0 voturi)    
        cummm? (Marţi, 13 iunie 2017, 16:39)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

        7 ron pe sticla de Azuga?
        Hai ca astia au innebunit de tot, Azuga era bere mediocra si pe timpul lui Ceasca, cum sa ceara 7 ron pe ea acum, cand are de concurat cu bere buna importata din vest?
        De Csiki Sor recunosc ca nu am auzit.
    • +1 (1 vot)    
      Incearca si ... (Marţi, 13 iunie 2017, 16:11)

      TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

      ... "Nenea Iancu". E facuta in Germania!
  • +1 (3 voturi)    
    ! (Luni, 12 iunie 2017, 21:02)

    Natasa [utilizator]

    Incercati, daca va iese in cale, berea Perfektum! Nu au capacitatea celor de la Zaganu de a intra prin supermarketuri, dar e departe calitativ! Si nu, nu e fabrica mea!
  • 0 (0 voturi)    
    Bere artizanală. (Marţi, 13 iunie 2017, 19:14)

    legio78 [utilizator]

    Am luat acum cateva luni de la Lidl, o bere Zaganu blonda cu 6 lei , doar pentru ca scrie pe eticheta bere artizanala, pretul creste dar nu neaparat si calitatea ,berea mi sa părut bunicica dar nu ma covins sa mai dau bani pe ea, mai bine prefer sa dau 8 lei si sa cumpar o bere Abbaye de Vauclair de 750 ml tot de la Lidl.
    Am baut Nemteana aramie si mi sa parut buna , mai putin pretul de 9 lei sticla de 0.5l (festivalul berii constanta)

    Dacă tot este vorba de bere artizanala romaneasca,daca aveti drum prin Constanta ,va recomand sa incercati berea Cazino ,pretul mi se pare foarte bun daca se cumpara din magazinul propriu, 7 lei pet-ul de 1 litru ,termen de garantie o saptamană ,in schimb se gasesc si la sticle de 330ml berea Cazino si Cazino IPL (aproximativ 5 lei sticla)
    Nu este o bere cu reclama, si nu mi sa parut mai rea decat Zaganul, dar este mai ieftina , cat o mai fii , ca este deajuns sa creasca cererea si imediat creste si pretul, acum 2 luni era 6 lei litru.
  • 0 (0 voturi)    
    Carpatii Orientali vs Carpatii de Curbura (Miercuri, 14 iunie 2017, 13:43)

    MG [utilizator]

    Maneciu se afla in Carpatii de Curbura toata ziua (si toata noaptea).
    fyi


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi