"Idei din Tara lui Andrei" este un program prin care OMV Petrom, impreuna cu Fundatia PACT, incurajeaza initiativele sustenabile ale romanilor care vor sa isi sprijine comunitatea, ajutand-o sa se dezvolte. Soare la Miclesti si-a propus sa imbunatateasca nivelul de trai din comuna prin instalarea de panouri solare la scolile si gradinite, la dispensarul comunal, la postul de politie, precum si la primaria comunei. Astfel, prin utilizarea lor a putut fi furnizata apa calda menajera. Initiatorul, Ciprian Trifan, spune ca nu s-a asteptat de la inceput sa castige competitia, dar sfatuieste comunitatile "sa isi doreasca mai multe pentru sine".

Pe langa scopul principal, acela de a furniza apa calda tuturor institutiilor publice sau de interes public din comuna, proiectul si-a propus sa creasca nivelul de constientizare al populatiei din Miclesti cu privire la utilizarea energiilor regenerabile verzi.

"E foarte greu in comunitatile noastre sa faci locuitorii sa isi doreasca sa puna umarul la acest tip de activitati. Comunitatea ar trebui sa insemne mai mult decat un habitat "granituit" care are o denumire, dar mai e mult drum pana acolo", a explicat Ciprian Trifan, initiatorul proiectului.

  • Ce a insemnat pentru dumneavoastra competitia Idei din Tara lui Andrei?

O sansa.

Sansa ca o comunitate din mediul rural cum este cea din comuna Miclesti sa poata beneficia, in urma unei competitii de proiecte, de alte fonduri pentru comunitate decat cele bugetare, de a beneficia de o particica de civilizatie, de a incerca prin ceea ce pot realiza sa isi faca viata mai frumoasa, mai decenta, mai demna de zilele in care traiesc.

  • Cum ati luat decizia de a participa la aceasta competitie?

Judetul Vaslui este un judet sarac in resurse, dar nu la fel de sarac cand vine vorba de capacitatea umana. Sustenabilitatea mediului rural in judetul Vaslui, financiar vorbind, este aproape inexistenta daca ne gandim ca doar 2 (doua) din cele 81 de comune se pot sustine singure. In aceste conditii este absolut necesar ca aceste comunitati sa caute resurse complementare pentru o dezvoltare mai accelerata. Tara lui Andrei este o astfel de resursa, o resursa privata pentru comunitati, o resursa care nu este conditionata de participarea statului la un fond comun (UE) si redistribuirea acestei participatii prin reguli mai mult sau mai putin discretionare si birocratice.

  • Cum v-ati gandit la ideea pentru "Soare la Miclesti"?

La nivelul institutiilor publice locale incalzirea cladirilor se face cu centrale termice pe combustibil solid (lemn). Inainte de Soare la Miclesti, in interiorul acestora, apa calda menajera nu exista, deoarece furnizarea acesteia necesita un cost foarte mare pentru comuna, unde fiecare banut trebuie chibzuit, avand peste 50% locuitori cu venituri sub venitul minim brut pe economie.

Avand in vedere costurile mari cu energia inregistrate in ultima perioada (cresterea pretului la energia electrica, combustibil solid), disconfortul cu care se confruntau cetatenii comunei la dispensar, copiii din scoli si gradinite, datorita lipsei de apa calda si pornind de la necesitatea protejarii mediului inconjurator, am considerat ca o solutie optima montarea unui sistem cu panouri solare termice care sa asigure prepararea apei calde menajere.

  • Ce este, de fapt, proiectul "Soare la Miclesti" si care credeti ca este impactul acestuia?

Proiectul Soare la Miclesti este un proiect care si-a propus sa imbunatateasca nivelul de trai al oamenilor din comuna Miclesti prin instalarea de panouri solare la scoli si gradinite, la dispensarul comunal, farmacie, politie dar si la primaria comunei, prin utilizarea carora sa se furnizeze apa calda menajera.

Astfel, beneficiaza de acest proiect 350 copii, din cele 3 scoli si 3 gradinite, aproximativ 2700 pacienti ai dispensarului comunal, unde sunt incadrati un medic si 2 cadre sanitare medii, cetatenii care vin la primarie si postul de politie pentru a-si rezolva problemele administrative, angajati ai institutiilor publice locale - prin asigurarea acestui confort.

Astfel de proiecte precum cel de la Miclesti, pot deveni exemple de buna practica pe care toti sa le foloseasca si in plan individual.

  • Ati avut incredere inca de la inceput ca veti castiga?

Nu. Nu, pentru ca intr-o competitie fiecare isi doreste ca proiectul lui sa fie castigator, iar in aceasta competitie proiectul avea nevoie de cat mai multe voturi, de implicarea comunitatii pentru a putea castiga. E foarte greu in comunitatile noastre sa faci locuitorii sa isi doreasca sa puna umarul la acest tip de activitati. Comunitatea ar trebui sa insemne mai mult decat un habitat "granituit" care are o denumire, dar mai e mult drum pana acolo. Pe de alta parte faptul ca populatia a primit foarte multe promisiuni care mai de care mai "extraterestre", de-a lungul timpului, i-a facut mult mai neincrezatori ca si in comunitatea lor se poate si ca ei sunt de fapt arborele ce poate angrena energia necesara dezvoltarii.

  • Care a fost cea mai frumoasa parte a competitiei si care au fost provocarile acesteia?

Cea mai frumoasa parte a competitiei? Categoric votul! Acolo nu poti controla ceea ce se intampla si totul tine de cat de mult isi doresc cei care voteaza sa ajute. Provocarea a fost sa adunam aceste voturi si cu toate ca am avut competitori mult mai "bogati" in voturi, se pare totusi ca ceea ce a contat in cazul nostru a fost impactul pe care acest proiect urma sa-l aiba asupra comunitatii.

Pe de alta parte e imbucurator faptul ca exista oameni care doresc sa acorde sprijinul, iar in cazul nostru un editorial al mass-media locala ne-a sustinut afisand zilnic pe site-ul lor un banner electronic al proiectului care te indemna sa votezi pentru ca proiectul "Soare la Miclesti" sa poata fi printre castigatori. Si s-a intamplat! "Soare la Miclesti" exista datorita noua tuturor!

  • Ce pasi ati urmat in implementarea proiectului?

Dupa desemnarea proiectului ca fiind castigator, a urmat perioada de contractare a finantarii si transferarea fondurilor de la finantator catre Primaria comunei Miclesti. Al doilea pas in implementarea proiectului a fost acela de realizare a documentatiei de atribuire necesare achizitionarii a 18 panouri solare cu instalatiile aferente.

Ulterior derularii procedurii de achizitie publica in conformitate cu legislatia in vigoare aplicabila institutiilor publice, a fost incheiat contractul cu executantul lucrarilor, in prezent acesta fiind executat in proportie de 100%.

Alte 19 idei de proiecte care isi propun, ca si "Soare la Miclesti", sa dezvolte comunitatile din Romania primesc finantari de pana la 200.000 euro in editia 2015- 2016 a competitiei Idei din Tara lui Andrei. 7 dintre ele sunt proiecte de educatie pentru angajabilitate, alte 8 vizează dezvoltarea comunitara, iar 4 sunt solutii de eco-eficienta cu impact pozitiv asupra mediului. Castigatorii au fost selectati din cele 239 de inscrieri in competitia organizata de OMV Petrom si Fundatia PACT.

Care sunt ideile si ce isi propun sa faca initiatorii puteti afla aici: http://itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiecte-castigatoare-2015

Despre Idei din Tara lui Andrei

Pe parcursul celor 4 ediții de pana acum ale competitiei "Idei din Tara lui Andrei", OMV Petrom a oferit finantari in valoare totala de aproximativ 550.000 de euro pentru 60 de proiecte sociale. Castigatorii si-au transformat ideile in proiecte ce aduc valoare economica si contribuie la schimbarea in bine a zeci de comunitati din Romania.