Ca unul care am scris de curand despre un nou partid de dreapta condus de Sebastian Lazaroiu, am urmarit cu atentie discutia dintre acesta si Dan Tapalaga. Moderatorul a facut tot ce era omeneste posibil sa afle intentiile dlui Lazaroiu, fara sa poata scoate mare lucru de la domnia sa.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Nu reiau toate amanuntele din istoricul Albei ca Zapada, am facut-o in precedentul articol. (aici)

Acum, dl. Lazaroiu ne spune ca exista o asteptare imensa pentru o „miscare” de centru dreapta, formata din mase „largi”, mai ales de la nivel local, care nu sunt bagate in seama la centru. Mase largi care impartasesc idei de centru dreapta, nu se regasesc in partidele si liderii actuali, dar sunt atrase de idei de dreapta.

Mai spune dl. Lazaroiu ca exista o nevoie pentru o astfel de miscare, dar ca domnia sa nu se vede ca „mot” al unei asemenea miscari, pornite de jos. Exista oameni care vor si pot sa investeasca energie si imaginatie pentru o astfel de initiativa. Exista o stare de spirit ce devine manifesta, pentru crearea unei alte ordini, chiar o noua ordine institutionala. Si ca se va concretiza in lunile urmatoare.

Zice dl. Lazaroiu ca in jurul PDL se poate crea o astfel de miscare de sustinere, PDL sa fie acel motor electoral, pentru ca are infrastructura, care sa coaguleze oamenii cu convingeri de dreapta, a energiilor de dreapta, inclusiv de la PNL.

Dan Tapalaga a ridicat in discutie si problema liderilor, in lipsa carora e greu sa se coaguleze o miscare. Dl. Lazaroiu raspunde ca liderii exista in zona politica, a mediului de afaceri, in zona societatii civile, unii nu se „baga” la asa ceva, dar altii da.

Care sa fie explicatia acestor viraje propagandistice?

In primul rand ca Sebastian Lazaroiu nu mai este liber sa vorbeasca ce-i trece prin cap, cum era acum trei luni. Acum e ministru, stie foarte bine regulile de eticheta, nu poti vorbi de funie in casa spanzuratului.

Asteptarile electoratului, referitoare la Alba ca Zapada, nu se mai „pupa” cu asteptarile PDL. Care dupa alegerile partiale recente a prins aripi si, cum insusi dl. Lazaroiu se scapa, rezultatul alegerilor din 2012 este clar: va fi calchiat dupa alegerile de la Neamt. Ca atare nu mai este nevoie de Alba ca Zapada, sa rupa din electoratul USL, ci doar de o larga miscare civica, in jurul PDL, buna la lipit afise, de adus ceva sponsori, la iesit in fata la mitinguri electorale, cu uraturi si aplauze, sau televiziuni. Cam asta e „viziunea” dlui Lazaroiu si a PDL despre ce-ar trebui sa devina Alba ca Zapada. Adica, o ascunde dupa cires si o scoate doar atunci cand e nevoie.

Citeste articolul complet si comenteaza pe Contributors.ro