Aurul in vreme de criza

de Radu Golban     HotNews.ro
Vineri, 26 august 2011, 16:10 Actualitate | Opinii


Radu Golban
Foto: Arhiva personala
Supraestimarea nominala si politica a aurului in timp de criza la nivel mondial isi gaseste locul si in  Romania, in abordarea politica a  exploatarii zacamintelor de la Rosia Montana si marirea rezervei de aur ale BNR. De asemenea este  bine ancorat in perceptia politica a romanului si substantivul "tezaur"; iata cum o redeventa extrem de modesta de 4% din zacamintele de aur se transforma intr-un discurs gen "defensor thesaurus" al presedintelui, de parca tot aurul din pamant s-ar muta la BNR. Ar mai fi oricum de lamurit cui va parveni acel tezaur, daca oricum vrem sa renuntam la suveranitate in favoarea Statelor Unite ale Europei. Cate de buna este idea de a mari rezervele de aur ale BNR?
 • Pierderea tezaurului dupa primul si dupa al doilea razboi mondial nu sunt neaparat un punct forte in lista meritelor BNR la capitolul gestionarea rezervelor de metale pretioase
In ceea ce priveste aurul avem certitudinea ca structura chimica stabila a metalului pretios care nu se corodeaza l-a facut de peste sase milenii garantul unui schimb stabil. Exploatarea zacamintelor de aur inseamna si o trecere de la o custodie sigura din bratele pamantului la una de natura politica a BNR. Ultima fiind infiintata la 1880, neavand vechimea stabilitatii de mai multe milenii,  poate doar prin instrumentele ei de politica monetara sa dea dovada de o structura stabila asemanatoare metalului pretios. Fiind o infiintare politica, condusa de functionari trebuie mai intai sa analizam aspectul corosiv al politicului romanesc, care in ultimii 130 ani de la infiintare a fost mai de natura tinichelei, decat al aurului.
Pe langa proprietatea chimica stabila a acestui metal stralucitor, acesta are si o valoare inestimabila si incuantificabila de natura retorica, fiind usor de invocat pentru a influenta opinia publica.

Doua precedente dezastroase - pierderea tezaurului dupa primul si dupa al doilea razboi mondial nu sunt neaparat un punct forte in lista meritelor acestei institutii la capitolul gestionarea rezervelor de metale pretioase. Indiferent care a fost cauza, BNR a stat de ambele ori in centrul unui conflict politic. Bocitul inabusit ritualizat al BNR de aproape un secol, dupa primul tezaur transferat la rusi, impiedica pana in zilele noastre un discurs mai ferm si transant al acestui litigiu nelamurit. Am aflat noi vreun singur detaliu nou in ultimii ani de la BNR despre soarta acestui tezaur? Vesnica pomenire sub forma pseudo liturgica a relatarii detailate cum acest tezaur a parasit tara este de natura arhaica, mai aproape de un cult al moastelor deact de o rezolvare pragmatica. Nimic nu poate impiedica BNR sa poarte acest discurs emotional, insa ar fi pe masura zilelor noastre sa accepte si informatii noi despre soarta acestui tezaur.
 • O analiza a Bancii Centrale Elvetiene pune intrebarea, de ce BNR arata un  limitat in analiza tranzactiilor de aur ale Romaniei prin Elvetia din timpul celui de al doilea razboi mondial
In ceea ce priveste al doilea tezaur pierdut pentru plata datoriilor dupa 1947, BNR uita insa sa specifice ca acel stoc a fost generat prin politica de cliring a Germaniei, dandu-ne in loc de produse industriale precum a fost intelegerea, un aur care la timpurile acele conform tratatelor internationale nici o alta tara nu l-ar fi acceptat. Aceasta politica monetara a Romaniei a fost criticata chiar la cel mai inalt nivel mondial si mentionata in rapoartele de lucru ale Bancii Reglementelor Internationale. O analiza a Bancii Centrale Elvetiene pune intr-un ton moderat intrebarea, dece BNR arata un interes asa de limitat in analiza tranzactiilor de aur ale Romaniei prin Elvetia din timpul celui de al doilea razboi mondial, fiind dupa Germania cele mai mari tranzactii ale acelor timpuri. Inexplicabil dece acel stoc considerabil de aur "patat" este pe de-o parte astazi obiect al mandriei si punct de referinta al BNR iar pe cealalta parte dece refuza BNR orice discutie substantiala pe acest capitol.

Daca rezervele de metale pretioase pastrate in custodie tot nu au putu fi protejate, atunci BNR macar sa dea dovada ca permite un discurs istoric si juridic valoros atat pe tema primului cat si celui de al doilea tezaur, aducand la lumina si informatii probabil politic inoportune. Doar asa ar da dovada de stabilitate, incredere si de independenta de guvernul politic corosiv. Avand motive atenuante de natura politica pentru implicarea nefericita a BNR in aceste doua precedente devastatoare pentru Romania, nu ramane decat sa ne asiguram ca nu vor fi din nou candva tot motive politice atenuante pentru soarta noilor rezerve de aur ale tarii.
 • Doar o imagine cu caracter sacrosanct nu este un garant pentru o custodie sigura si durabila a rezervelor de aur ale tarii
Instrumentalizare politica a bancii centrale printr-o legatura nefireasca intre politica fiscala si monetara precum arata si majorarea rezervelor valutare din miliardele imprumutate de guvern de la FMI, ne determina sa credem ca si tezaurul va putea fi candva din nou cedat pentru diferite scheme de inginerie financiara. Nu ar fi de dorit ca sa punem astazi bazele unui nou regret de acum in o suta de ani.

Doar o imagine cu caracter sacrosanct nu este un garant pentru o custodie sigura si durabila a rezervelor de aur ale tarii. Probabil cel mai sigur pentru acest stoc metalic ar fi sa ramana in bratele pamantului decat sa intre sub egida politicii monetare BNR sau a guvernului.

Radu Golban este politolog şi jurist, master in studii europene avansate si doctor în ştiinţe economice


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2213 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  AURUL SI FOAMETEA (Vineri, 26 august 2011, 16:31)

  Titi [anonim]

  Dupa cum toata lumea stie Romania este dependenta de importuri pentru a asigura hrana necesara populatiei. Dar ce s-ar intampla daca brusc nu am mai avea bani cu ce sa cumparam din tari straine alimentele necesare supravietuirii? O criza alimentara de proportii, o foamete ce ar depasi cu mult istorioarele Nord Coreene mai mult sau mai putin recente.

  Pe scurt, sansele ca intr-o criza bancara globala, Romania sa isi recupereze aurul depozitat sau imprumutat peste hotare este inexistent, negand astfel insasi rolul aurului de rezerva pentru zile negre atunci cand nici un alt mijloc de schimb nu ar mai avea valoare.


  Tinand cont de actuala instabilitate economica si politica globala care sunt oare sansele ca in urmatorii 10 sau 20 sau 30 de ani sa avem o criza bancara globala? Chiar daca mici, ori ce risc este mult prea mare pentru o Romanie dependenta de atlii alimentar si cu o rezerva de aur potential indisponibila tocmai atunci cand ar fi nevoie de ea mai mult si mai mult.

  Mai multe detalii la:

  http://abciconomics.blogspot.com/2011/02/foametea-si-aurul.html
  • 0 (0 voturi)    
   criza (Duminică, 28 august 2011, 17:49)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Titi

   Criza mondiala e posibil sa fie mai aproape decat ne asteeptam ,din cauza asta e bine sa icnepe de pe acum sa ne si protejam, aurul de la rezerva ar oferi o stabilitate mai mare monedei si nu numai
 • -2 (2 voturi)    
  bun articol, bravo! (Vineri, 26 august 2011, 16:54)

  Mazeta [utilizator]

  Despre aurul de la Rosia Montana, cred ca cel mai bine se aplica versurile de la "fata": Stai acolo usturoi, ca stai bine pe butoi!
  • 0 (0 voturi)    
   degeaba (Duminică, 28 august 2011, 17:50)

   Emi [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Sa stai cu bogatia in subsol stai degeaba, pentru ca atunci cand o sa vrei sa exploatezi pentru ca o sa ai nevoie o sa dureze foarte mult pana incepi sa il scoti. Trecand pe partea cealalta a lucrurilor, e rentabil sa exploatezi acum ca pretul aurului este sus, de unde sti ca nu o sa coboare peste 10 ani spre exemplu?
   • 0 (0 voturi)    
    De unde stii ca n-o sa creasca mai mult?? (Vineri, 9 decembrie 2011, 12:39)

    Anghelescu [anonim] i-a raspuns lui Emi

    Articolul e bun si ideea e corecta!
 • 0 (2 voturi)    
  ...sa ramana in bratele pamantului ... (Vineri, 26 august 2011, 18:01)

  coriolan [anonim]

  ...desi este cam ermetica aprecierea referitoare la "contributia" in timp a BNR la punerea sub semnul intrebarii a rezervelor de aur si moneda,ceea ce ramane dupa citirea acestui interesant articol este ceea ce multi dintre noi gandesc:cel mai sigur loc pentru tezaurizarea aurului este insusi zacamantul ca atare,ca simbol al inca bogatei Romanii;...in rest este jecmaneala,risipa si interes extrapartinic bazat pe clasica MITA....nu-ivedeti cum isi schimba opiniile si cat de zelosi devin!...fara rusine...Ce frumos spune distinsul domn:"cel mai sigur pentru acest stoc metalic ar fi sa ramana in bratele pamantului decat sa intre sub egida politicii monetare BNR sau a guvernului"!....Ce vreti mai mult decat atat?...
 • 0 (2 voturi)    
  oro (Vineri, 26 august 2011, 18:18)

  zic si io [anonim]

  Aurul nu tine de foame.
  BNR a pierdut de doua ori tezaurul, e suficient.
  Mai bine sa ramana zacamantul aurifer asa cum este el, lasat de la natura, pana cand vom avea suficienta intelepciune pentru a-l folosi asa cum se cuvine. Daca nu noi, poate generatiile care vor veni dupa noi.
  • 0 (0 voturi)    
   e nu (Duminică, 28 august 2011, 17:56)

   Tudor [anonim] i-a raspuns lui zic si io

   aurul poate sa tina de foame ,pentru ca iti ofera bani la buget, bani pe care altfel nu ii ai. Noi suntem in situatia in care tot nu avem bani de salariile bugetarilor si o sa incepem sa dam innapoi si transele imprumuturilor fmi, de unde vrei sa le faca pe toate ? Faza o dezvoltare economica nu avem nici o sansa
 • 0 (2 voturi)    
  De ce nu? (Vineri, 26 august 2011, 19:25)

  Cezar [anonim]

  Nu inteleg de ce nu am fi de acord cu exploatarea de catre canadieni a minei? Un lucru este cert: daca aurul ramane acolo, nu vom avea niciodata bani sa il extragem, dar cel putin vom fi mandri ca avem aur, nu? Nu inteleg gandirea limitata a unor oameni...decat sa ramanem cu aurul in pamant si fara bani, mai bine demaram proiectul si castigam si aur si bani...e simplu, chiar foarte!
  • 0 (2 voturi)    
   Romani ignoranti! (Vineri, 26 august 2011, 21:12)

   Andrada [anonim] i-a raspuns lui Cezar

   @Cezar: Pai la romani e vorba numai de mandrie...ce conteaza daca murim de foame, daca nu mai avem bani de salarii sau daca avem datorii de miliarde de euro la FMI cand noi avem aur in pamant? Singura sansa pt ca Romania sa se dezvolte e ca aceasta mentalitate tipic romaneasca "mai bine murim de foame, decat sa vina strainii" sa dispara complet!!!!
   • 0 (0 voturi)    
    asa e (Duminică, 28 august 2011, 18:01)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui Andrada

    Asa este dar din pacate mentalitatea asta stupida cu nu ne vindem tara si sa moara si capra vecinului nu vor disparea usor daca vor disparea vreodata. E o prostie sa stai pe o bogatie si sa nu te folosesti de ea atunci cand ai nevoie
  • 0 (0 voturi)    
   Iata de ce! (Vineri, 9 decembrie 2011, 12:47)

   Anghelescu [anonim] i-a raspuns lui Cezar

   Deoarece canadienii vor sa exploateze in cariera (ar distruge si muntii si mancarea generatiilor viitoare si locuibilitatea locurilor - practic ar ramane un desert toata zona)

   Deoarece canadienii vor sa exploateze cu cianuri (sunt siguri ca nu aveti nici o idee reala despre riscurile unui lac de cianura care va ramane la noi in tara peste timp, nu la ei (pe ei nu-i doare nicaieri de asta!)).

   Deoarece castigurile pe care le-am avea noi din asta (cateva sute de salarii si un nimic de impozite la stat) sunt prea subtiri in raport cu dezastrul lasat in urma. Dar pe dumneavoastra nu va intereseaza decat sa castigati niste bani acum (mai bine puneti mana si va apucati de munca intr-un alt domeniu - veti castiga la fel!).
 • 0 (2 voturi)    
  strategie (Vineri, 26 august 2011, 21:40)

  Elenaa [anonim]

  Proiectul pentru Rosia ar trebui integrat intr-o serie de alte proiecte de acest tip in vederea crearii unei strategii de stimulare economica si de acumulare a rezervelor pentru vremurile nu tocmai roz ce se anunta din punct de vedere financiar
  • -1 (1 vot)    
   nu prea (Sâmbătă, 27 august 2011, 0:01)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Elenaa

   Proiectul de la Rosia Montana e deja dus prea la extrem de catre ong-uri, care nu sunt deloc interesate de binele comunitatii si nu vin cu nici o solutie alternativa. Pe partea cealalta nu sunt interesati de aboslut nici o alta explloatare, deci mai bine se grupeaza exploatarile fara aceasta
 • -1 (1 vot)    
  uite asa (Vineri, 26 august 2011, 22:09)

  Milena [anonim]

  aurul nu trebuie sa tina de foame. reprezinta acoperirea economiei statale. cu cat mai mult cu atat mai sigura va fi si moneda . dar, bineinteles nu va fi facil si aici rezida de fapt problema..
 • 0 (2 voturi)    
  in afara problemei (Vineri, 26 august 2011, 22:44)

  Mihai Deliu [anonim]

  te poti pronunta asupra posesiei unui avantaj atunci cand esti capabil sa il valorifici. este absolut inutil sa faci socoteala resurselor existente daca ele nu servesc la nimic prin faptul ca sunt tinute ascunse.
  • -1 (1 vot)    
   deacord (Vineri, 26 august 2011, 23:59)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Mihai Deliu

   sunt perfect deacord cu tine, dar poate in viitorul apropriat o sa ne desteptam si o sa invatam sa ne folosim de resurse in avantajul nostru
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 august 2011, 22:59)

  [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   :)) (Sâmbătă, 27 august 2011, 11:13)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui

   Asta e parerea ta, dar gandeste-te ca statul o sa i-a cam jumatate din profit, eu zic ca deja nu mai e nici o hotie. Noi o sa luam o parte destul de buan din profit si asta ne intereseaza.
  • -1 (1 vot)    
   hai nu mai spune (Duminică, 28 august 2011, 18:03)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui

   Ai aflat tu ca investitia e de 20 de milioane de euro ? Doar in patrimoniu vor baga 70 de milioane pentru a il reabilita, aici e vorba de investitii de miliarde de euro, iar castigurile lor ce-i drep vor fi peste investitie dar e o chestie normala, partea buna e ca noi luam jumatate fara sa ridicam un deget
 • -1 (1 vot)    
  ... (Vineri, 26 august 2011, 23:58)

  Alex [anonim]

  Aurul o sa ne ajute daca o sa mai vina un val al crizei, pe langa faptul ca stabilizeaza moneda, o sa ne ofere si o economie ceva mai stabila
 • 0 (2 voturi)    
  pretul (Sâmbătă, 27 august 2011, 11:14)

  Andrei [anonim]

  Aurul este profitabil sa il exploatam acum, in vreme de criza cand avem si noi mai multa nevoie de veniturile care o sa le aduca dar si pretul este ridicat. Nu se stie daca in 10-20, poate 50 de ani cand ne decidem sa il scoatem daca o sa mai fie rentabil acest lucru. Mai bine actionezi cand ai nevoie
  • 0 (0 voturi)    
   Nu de aur avem nevoie, ci de mancare! (Vineri, 9 decembrie 2011, 12:56)

   Anghelescu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Produsele alimentare se scumpesc intr-una, in timp ce o gramada de terenuri agricole sunt nelucrate!

   Iar dumneavoastra spuneti ca avem nevoie de aur?!!? Avem oare atat de multa nevoie incat sa distrugem tot ecosistemul din munti pe zeci de hectare??? Aurul nu tine de foame (este doar obiectul lacomiei), insa padurile si muntii lasati in pace vor fi suportul vietii pe mii de generatii de acum inainte!

   Nu de aur avem nevoie pe timp de criza, ci de mancare, haine si caldura! De ce nu va concentrati eforturile pe a produce asa ceva?? De ce vreti aur??? Si de ce cu orice pret?!
 • 0 (2 voturi)    
  Excelent (Duminică, 28 august 2011, 0:40)

  gruenespferd [anonim]

  Nicaieri, in presa romaneasca, nu cred ca s-a expus problema asa. Argumentul dumneavoastra, simplificat (sper corect) ar fi: clasa politica romaneasca, de cand exista Romania ca stat, a fost mereu corupta, coruptibila, si prin urmare a actionat de multe ori in defavoarea interesului national. BNR, sub masca profesionalismului, este totusi o institutie politica si mai ales, incapabila sa protejeze, daca nu sa foloseasca, cu chibzuinta acest aur. Dovada, cele doua tezaure pierdute, cliringul Germaniei, etc.

  Aurul, in pamant, este capital politic si economic. E drept, mai mic decat capitalul real, daca ar fi transformat in lingouri. Intrebarea este: pentru interesul national cat de necesara este extragerea acestui metal, daca stim ca cei care trebuie sa-l foloseasca sunt institutii care si-au dovedit (de doua ori cel putin) incompetenta si neputinta?
  In pamant, ramane un capital virtual, (cata vreme pamanul e al Romaniei), pentru viitoarele generatii de romani. Exploatat, devine, (datorita BNR si clasei politice) "pierdut", sau incredintat altcuiva, si apoi "pierdut", samd.

  Nu e greu de luat o decizie, daca te uiti la cine e in Parlament. Cati dintre noi si-ar ipoteca macar masina, daca nu casa, pentru Vanghelie, sau Ponta, sau Udrea, sau Antonescu?

  Infantilismul si lacomia oamenilor politici romani este pericolul cel mai mare al Romaniei si nu contextul economic international.

  Sa sacrifici rezerve de aur care nu apartin doar generatiei noastre si sa le dai pe mana unor institutii care a mai pierdut deja doua tezaure este nu doar o prostie, ci pur si simplu consecinta infantilismului acestei clase de politicieni.

  Articol excelent. Multumesc, domnule Golban.
  • 0 (0 voturi)    
   pierderea tezaurului (Duminică, 28 august 2011, 17:54)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui gruenespferd

   Tezaurul a fost pierdut in principiu in vreme de razboi, si vorba aia l-ai pierdut odata , a doua oara dar a treia oara trebuie sa fii chiar prost ca sa il mai pierzi. Plus ca vremuriel s-au schimbat, eu nu mi-as face probleme din punctul asta de vedere
 • 0 (0 voturi)    
  aur si criza (Duminică, 28 august 2011, 17:52)

  Florin [anonim]

  Nu vad ce am putea sa rezolvam daca il tinem ascuns acolo, nu avem certitudinea ca o sa creasca in continuare pretul, el deja incepand sa scada. Doar pentru ca este rentabil in moemntul de fata sa exploatam nu inseamna ca peste 2-3 ani nu o sa scada aceasta rentabilitate si am fi nevoiti sa oprim. Pe scurt e mai bine sa exploatezi cand pretul este sus, cand scade te opresti si astepti sa mai urce, pentru ca pe tine te intereseaza profitul
 • 0 (0 voturi)    
  Aur (Luni, 29 august 2011, 9:58)

  Anonim [anonim]

  Vai de ia tara bogata:,, muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta"
 • 0 (0 voturi)    
  Aurul in vreme de criza (Miercuri, 7 septembrie 2011, 1:33)

  Maria Golban [anonim]

  Aurul daca-l imiti faci gablonturi, care doar stralucesc,atit.
  Valoare nu au.La fel si cartile de banca cu
  care ajungi la bani pe care nu ii ai.Si uite asa ajungi
  sa crezi ca totul ti se cuvine. Ajungi chiar sa visezi la
  cai verzi pe pereti si dupa un pahar de rachie poate
  chiar la vitelul de aur.Alternativa este unica:intinde-te
  cit iti este plapuma.Un apel valabil ptr.multe tari
  eurpoene ametite de betia consumului si inecate
  in cifrele astronomice ale datoriei.
  Ce ar fi ca puterea financiara si economica sa ne-o masuram
  ca pe e vremur in ducati ?Ca doar muntii nostri
  aur poarta.Si oile cu mioarele lor au "lina de aur ".
  Si in drumul spre adevar se cuvine sa-i platim si
  Cezarului ce este a Cezarului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by