ARTICOLUL 103 - Investitura

(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

La acest articol a facut referire Presedintele Traian Basescu, cu privire la numirea unui candidat la functia de Prim Ministru in cazul castigarii de catre USL a alegerilor, cu peste 50 de procente. (cam incalcit dar stie toata lumea la ce ma refer).

Sa-l luam sau nu pe Traian Basescu in serios? Postacii si imbecilii il iau in serios.

Pai sa citim primul paragraf, unde scrie ca desemnatul trebuie sa fie din partidul ala care castiga cu peste 50 de procente? Trebuie doar sa se consulte, nu sa numeasca din partid. Asa ca USL se poate face si partid, nimic din Constitutie nu-l obliga pe Presedinte sa numeasca pe cineva din partidul respectiv.

E atat de prost scrisa Constitutia ca Presedintele poate sa desemneze pe oricine doreste, indiferent de rezultatul alegerilor, USL poate sa castige toate locurile in Parlament.

Sper ca e clar. Sa continuam. Exista si consecinte.

Ce se intampla daca o alianta, un partid sau o coalitie castiga alegerile si Presedintele nu vrea sa numeasca un PM din gruparea respectiva. Situatia e simpla, e suspendat Presedintele, e propus de Presedintele interimar un Prim Ministru care trece, poporul il inlatura sau nu pe Presedinte ales si cu asta, basta.

Daca ne inchipuim ca Traian Basescu nu stie consecintele unui asemenea gest in conditiile in care USL castiga cu o majoritate absoluta de fapt nu stim noi pe ce lume suntem.

E admirabil cum Traian Basescu face agenda, din pacate sunt si postaci care nu au indicatiile de comportament.

Comenteaza pe blogul Romania obiectiva.