ntr-o superba lucrare numita “Anatomia Revolutiei”, mentiona Crane Brinton cele trei etape in evolutia acesteia – prima etapa de coagulare si de creare a fortelor revolutionare; o a doua etapa de confruntare. Dupa primele reusite ale revolutiei, aproape intotdeauna are loc o confruntare intre radicali si moderati; in sfarsit, etapa finala de asezare, cand societatea incearca sa se intoarca la normalitate. Chipul statului dupa terminarea procesului revolutionar este functie de cei care au castigat majoritatea populara. Statul post revolutionar poate deveni o Franta, o America, tarile fostului bloc comunist (fiecare cu caracteristicile ei nationale) sau Uniunea Sovietica, China, Cuba sau Iran. Am recenzat cartea si am analizat-o (aici, aici si aici). Daca este sa ne luam dupa acest formidabil text, in Libia s-a ajuns la etapa a doua. Etapa in care conform textului lui Crane revolutionarii se omoara intre ei.

Liderul militar al rebelilor, Abdel Fattah YounesFoto: Reuters

Acum cinci zile Generalul Abdel Fattah Younes a fost asasinat de o grupare islamista, care facea parte din alianta contra-Gaddafi, grupare cunoscuta sub numele Obaida Ibn Jarrah Brigade, despre care putini stiu si multi mai putini au interesul de a discuta la ora actuala, considerand (gresit) ca o discutie in acest sens ar putea aduce prejudicii Occidentului si combatantilor “anti-Gaddafi” in lupta impotriva acestuia. Cateva cuvinte despre acest general:

Abdel Fattah Younes a fost pentru o perioada indelungata numarul 2 in ierarhia Libiana pana in momentul cand copiii lui Gaddafi au inceput sa-si asume posturile importante in aparatul de stat si cel militar. Cariera lui Younes a inceput cu cea a lui Gaddafi, Younes fiind unul din gruparea de ofiteri condusi de Gaddafi, care l-a detronat pe Regele Idris la 1 septembrie 1969.

Younes a ocupat multe functii care l-ar fi putut caracteriza conform standardelor Europene drept un criminal la nivelul celor judecati la Haga. In functia de Ministru al Securitatii Nationale din Libia a fost unul din cei care au planificat multe atentate sangeroase in Europa si in Orientul Mijlociu. Conform unor surse britanice, respectivul s-a ocupat si cu tratativele de reconciliere cu Occidentul, recunoscand multe dintre aceste activitati teroriste cunoscute si altele necunoscute, inclusiv bunele relatii de colaborare dintre Serviciile Libiene si IRA (Armata Republicană Irlandeză). Promovat si ocupand mai toate functiile proeminente in armata si in serviciile de securitate libiene, Younes a ajuns la gradul de General-Maior si Ministru al Apararii in pragul revoltei din Libia.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro