Statul impotent: culisele si cauzele esecului de la vinzarea pachetului de actiuni la OMV Petrom

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Luni, 25 iulie 2011, 5:12 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
Plecam de la premisa ca Guvernul Boc chiar a vrut sa vinda pachetul Petrom. (Daca au mimat doar, pentru a scapa de gura FMI, atunci actorii principali ar trebui judecati pentru inalta tradare). Esecul vinzarii actiunilor Petrom a functionat ca turnesolul turnat peste un guvern populat de incompetenti. De la semi-analfabetul economic Emil Boc pina la necunoscutul Florin Vladan, care a negociat in numele Romaniei - desi nici Google n-a auzit de el. Si sa nu uitam de catastrofa numita Ion Ariton, unul dintre cei mai slabi ministri ai ultimilor 20 de ani, Dumnezeu-stie prin ce coterii de partid ajuns stapin peste cel mai complicat minister. Dar sa luam pe rind cauzele esecului.

1. Selectarea intermediarului vinzarii pachetului de actiuni OMV Petrom detinut de Ministerul Economiei

La licitatie au participat sase consortii. Fiecare era condus de un nume mare: Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan, Morgan Stanley sau UBS, cu experienta uriasa in astfel de operatiuni si cu conexiuni evidente in pietele relevante, plus un consortiu condus de Renaissance Capital, o banca rusa de investitii controlata de miliardarul Mihail Prohorov, seful unui nou partid nascut cu obladuirea lui Vladimir Putin.

Caietul de sarcini al licitatiei puncta generos oferta financiara (comisionul cerut). A fost calciiul lui Ahile, pentru ca outsiderul Renaissance Capital (plus "locotenentii" EFG Eurobank Securities - BT Securities - Romcapital) a oferit un pret de dumping, surclasind celelalte oferte. Castigarea licitatiei a reprezentat un mare semn de intrebare pentru intreaga piata si a provocat frisoane in rindul cunoscatorilor din piata energetica: o banca rusa de investitii primea acces la toate datele celei mai puternice companii romanesti din domeniu.

"A fost ingrozitoare vestea pentru noi. A fost o lovitura. Cum sa-ti lasi tu, ca stat, toate secretele pe mina rusilor?", spunea la acel moment un personaj important din sectorul energetic.

Ingrijorarea lui era fundamentata pe un adevar: Rusia joaca politic prin intermediul pirghiilor economice. Asa a devenit Gazprom maciuca cu care vecinii neascultatori sint cumintiti (vezi cazul Ucrainei din 2009). Iar la Moscova nimic nu e ceea ce pare a fi: companiile private joaca de multe partitura impusa de la Kremlin sau din sediul FSB, inca contrar fiind pulverizate (cazul Yukos).

In asemenea conditii, de ce nu s-a intrebat nimeni de la Ministerul Economiei sau din Guvern cum de consortiul condus de Renaissance poate oferi un pret atit de mic, incit sa scoata din joc adversari de prim rang? Si daca nu ar fi vorba de nici un pericol de ordin strategic, nu ar bate la ochi o diferenta atit de mare intre oferta castigatoare si asteptarile unanime ale pietei? Ei bine, reactia publica a Ministerului a fost sa jubileze: "Actiunea a fost finalizata cu succes, avand in vedere ca, la o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro". (sursa: comunicat al MECMA din 4 aprilie 2011).

Asadar, nici o ingrijorare la Ministerul condus de Ion Ariton. Nici un semn de intrebare legat de diferenta evidenta de talie intre Renaissance Capital (specializata in piete emergente) si ceilalti "grei" (JP Morgan, Goldman Sachs etc). Nici un semn de intrebare legat de capacitatea reala a unei companii ruse specializate in piete emergente de a prezenta oferta unor investitori majori din pietele occidentale.

        De notat ca presedinte al Comisiei de pregatire si urmarire a procesului de vanzare actiuni si de selectare a intermediarului a fost Florin Vladan, adjunctul sefului OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, fost AVAS). Vom reveni asupra lui.

2. Oferta propriu-zisa a Ministerului Economiei


Discountul extrem de mic fata de pretul pietei oferit la pretul minim acceptat a dus la o reactie de cvasi-refuz din partea micilor investitori la bursa (segmentul retail). Ceea ce putea deveni semnalul unui interes major pentru jocul la BVB s-a transformat intr-un fiasco total. (Mai multe puteti citi intr-o analiza a lui Cristian Dogaru). Nici investitorii straini nu s-au inghesuit.

Cine a luat decizia de a fixa acest pret complet neatractiv? Radu Nilas, seful BT Securities (membru al consortiului cistigator) spune intr-un interviu pentru Bursa ca Ministerul Economiei a decis acest pret, iar consultantul a trebuit sa se supuna deciziei. Cade vreun cap din minister pentru aceasta decizie?

3. Comunicarea publica


O oferta de vinzare la bursa e, de obicei, insotita de o comunicare adecvata. E nevoie ca vinzatorul sa stimuleze piata si sa creeze masa critica de interes pentru produsul sau. In cazul de fata, Vinzatorul se numeste statul roman, reprezentat de Guvern - mai precis Ministerul Economiei.

Ei bine, premierul Emil Boc nu a avut nici o intilnire cu reprezentanti ai investitorilor straini potentiali interesati de acest pachet de actiuni (sau, daca au existat, ele nu au fost consemnate nici pe site-ul Guvernului). Asadar, nici un semnal public ca Executivul e interesat sa-si promoveze aceasta oferta. Dar, din pacate, in cazul lui Boc nu e o surpriza. Premierul e in general extrem de rezervat in ceea ce priveste intilnirile cu oameni de afaceri, data fiind expertiza sa sub-mediocra in domeniul economic si stinjeneala vizibila in discutiile cu reprezentantii mediului de business.

Lipsa completa de interes a Vinzatorului e demonstrata si de comportamentul ministrului Economiei, Ion Ariton. Nici el nu a avut nici macar o intilnire cu potentiali investitori, nici in Romania, nici in strainatate (cel putin nici una care sa merite o relatare pe pagina Ministerului, sectiunea Comunicate). Nici in privinta lui Ariton apatia nu este o surpriza. Acest personaj fara nici o relevanta pentru mediul economic si-a cistigat un renume trist in rindul oamenilor de afaceri si al presei: este ministrul care evita intilnirile de afaceri, interviurile si conferintele in care ar trebui sa vorbeasca liber.

Asadar, presupusii liderii de initiativa au lipsit complet din peisaj. Nu a existat practic "subiectul Petrom" decit in presa de specialitate (numarind aici si blogurile ori forumurile specialistilor sau insider-ilor). Nu a existat un buzz real, nu s-a vorbit in piata despre ceea ce ar fi trebuit sa fie evenimentul anului la BVB. Nu e de mirare deci ca potentialii mici investitori nu au fost atrasi in acest joc.

4. Desconsiderarea potentialilor mari investitori

Cind statul roman isi trimite la discutii cu fonduri mari de investitii un reprezentant care n-a lasat vreo urma pe Google, exista doua optiuni: fie e vorba de o eminenta cenusie (asadar, un personaj puternic, dar low-profile), fie avem de-a face cu un stat imbecil.

Mai concret: consultantul a organizat un road-show la Londra in care reprezentantii Petrom si ai statului roman sa discute cu fondurile de investitii despre oferta privind pachetul de 9,84% din OMV Petrom. In timp ce compania si-a trimis cei mai inalti reprezentanti (CEO-ul Mariana Gheorghe si CFO-ul Daniel Turnheim), statul roman l-a trimis ca reprezentant pe Florin Vladan, adjunctul sefului OPSPI.

Decizia de a-l trimite pe acest personaj fara relevanta a fost de doua ori paguboasa. Iata motivele:
A. Principala problema a reprezentantilor fondurilor de investitii a fost liberalizarea preturilor la gaze in Romania (de care depinde in mare masura profitabilitatea Petrom si perspectivele de dezvoltare pe termen mediu si lung). Ei bine, aceasta este o chestiune politica, iar raspunsurile pot veni de la citeva personaje-cheie: premier sau ministru. Ce sa le spuna unor oameni care gestioneaza miliarde de euro un tip care nu are nici o relevanta in partidul/coalitia de guvernamint sau in esalonul unde se iau deciziile strategice la Ministerul Economiei? Ce credeti ca au inteles acei manageri din discutia cu un personaj venit din esalonul 3 al deciziei?
B. In lumea business-ului, la fel ca si in diplomatie ori politica, exista un anumit cod al dialogului. Vorba lui Bogdan Chireac :), exista "ligi" diferite. Florin Vladan (vezi CV-ul atasat) nu are nici o relevanta pentru mediul de business intern, necum pentru cel extern. A lucrat doar la stat (cel putin asa arata CV-ul oferit la cererea expresa a HotNews.ro), fara alte tangente cu economia in afara numirilor in CA-urile unor companii de stat. Nu are studii economice, nu a fost vorbitor la vreo conferinta internationala (cel putin memoria internetului nu o retine). Pe scurt, nu avea ce cauta la intilnirile cu managerii fondurilor de investitii ca unic reprezentant al statului roman. Cine a luat decizia de a-l trimite doar pe el la Londra a desconsiderat partenerii de discutie.

5. Politica duala a Guvernului fata de liberalizarea pietei energetice

Comportamentul populist si protectionist al Guvernului in privinta pietei energetice a contribuit si el la climatul de neincredere al investitorilor. Atit timp cit arbitrul pietei energetice (ANRE) nu e deloc independent, ci subordonat politic, planurile potentialilor investitori au o doza mare de incertitudine. Or, intr-o perioada caracterizata ea insasi de mari incertitudini, tergiversarea deciziei politice de liberalizare a pretului la gazele naturale (pe considerente electorale) nu poate decit sa pune bete in roate afacerii initiate chiar de Guvern.

6. Contextul extern


Pietele externe sint intr-un moment la fel de delicat ca in momentul caderii Lehman Brothers. Orice afacere e analizata de trei ori mai atent, iar pietele emergente precum Romania tind sa fie ocolite de marile capitaluri.

Nici consultantul si nici Guvernul nu puteau influenta acest factor. Ce puteau face, in schimb, era sa limiteze numarul si amploarea elementelor interne care au adaugat incertitudine.Implicatiile esecului:

Desi sintem in plina vacanta de vara, iar subiect pare epuizat, esecul statului de a vinde pachetul de actiuni Petrom are citeva efecte pe termen lung:

1. Transmiterea unui semnal puternic negativ. Cind nu poti gasi cumparatori pentru un pachet de actiuni la cea mai mare companie energetica, inseamna ca ai vulnerabilitati majore. Iar viitoarele vinzari - promise deja in acordul cu FMI - vor fi facute sub o presiune majora din partea cumparatorilor aflati in fata unui Vinzator slab
2. Paradoxal, esecul de azi poate insemna un posibil succes viitor. Daca zona euro si SUA isi vor reveni din ceea ce pare a deveni al doilea val al crizei, Romania poate scoate din nou la vinzare pachetul de actiuni intr-o piata mai calma si mai predispusa la investitii in piete emergente. Dar sint prea mult de "Daca".
3. Acest esec are efecte si pentru piata bursiera din Romania. Practic, relansarea atit de asteptata a bursei s-a aminat sine die.
4. Din nou paradoxal, contribuabilul roman poate rasufla usurat deocamdata. Experienta ultimelor mari privatizari a arata ca banii obtinuti au fost cheltuiti de doua guverne (Tariceanu si Boc) nu pentru investitii (asa cum altfel cere legea), ci pentru pomeni electorale. De data aceasta, ratarea privatizarii inseamna ca proprietatea statului e conservata si, poate, un viitor guvern o va putea valorifica mai bine. Desi, daca privim alternativa la acest guvern grevat de incompetenta, speranta e rapid reprimata.

Si o scurta constatare in loc de concluzie: trei dintre personajele-cheie ale acestei afaceri (premierul Emil Boc, ministrul Ion Ariton si adjunctul OPSPI - Florin Vladan) nu au absolut nici o experienta relevanta in mediul privat. Toti si-au construit cariera in jurul statului sau al companiilor detinute de stat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8932 vizualizari

 • +8 (20 voturi)    
  excelent (Luni, 25 iulie 2011, 6:11)

  I [utilizator]

  mersi de articol.
  • +3 (27 voturi)    
   ehh (Luni, 25 iulie 2011, 8:38)

   Canada. [utilizator] i-a raspuns lui I

   l-ai citat pe "bogdan chireac" deci te-ai impuscat in picior singur. nu vad care este problema ca nu s-a cumparat pachetul de actiuni. ce vroiai, sa fie dat pomana? toti "marii investitori" s-au aliniat la pomana sa fraiereasca statul din nou si s-au aratat neinteresati de oferta ca sa forteze statul sa scada pretul pe ultima suta de metri. asa s-au obisnuit in romania dar acum nu le-a mai mers. foarte bine, care este problema? investitorii astia vin in romania la furat pe fata, vor sa faca bani doar prin prezenta lor in romania si fara risc, ca au alergie mare mare la risc in romania.

   nu nene. nu statul este impotent, investitorii sunt impotenti, n-au nimic intre picioare. vor bani instantaneu, fara risc si gratis din romania, dar sa produca ceva acolo - nu. mai bine v-ati reorienta si ati invata care este diferenta dintre un speculant si un investitor. pana atunci voi ramaneti niste genii in "presa de specialitate" care au nevoie de mai mult "buzz" in "piata".
   • -3 (19 voturi)    
    Intelepta tacere (Luni, 25 iulie 2011, 9:11)

    SUA [anonim] i-a raspuns lui Canada.

    "l-ai citat pe "bogdan chireac" deci te-ai impuscat in picior singur."... Bogdan Chiriac este cel putin cineva, tu cine esti ???
    Si, daca taceai, intelept ramaneai... Debitezi niste ineptii care iti dovedesc gradul "inalt" de competenta, exact ca cel al guvernului Boc.
    • +7 (17 voturi)    
     Un lingau platit este "cineva"? (Luni, 25 iulie 2011, 9:42)

     Scippio [anonim] i-a raspuns lui SUA

     Cine este , ma rog, Bogdan Chireac? Un lingau al lui Nastase care a primit drept recompensa contracte grase cu statul intr-un domeniu in care un simplu ziarist nu avea cum sa aiba nicio experienta (componente pt industria militara). Un latrau de inchiriat. Daca un astfel de personaj este "cineva" atunci tu esti defect la cap.
    • +7 (9 voturi)    
     e bine ca a esuat, si sa nu mai incercam iar :) (Luni, 25 iulie 2011, 10:49)

     x [anonim] i-a raspuns lui SUA

     Eu sunt de acord cu el. Daca se platea pretul minim atunci investitorul respectiv si-ar fi scos banii in 5-6 ani(posibil si mai devreme) din dividente. In vest pretul unei actiuni e undeva pe la valoarea dividentelor pe 10 ani, deci mie mi se pare rezonabil pretul. Oricum actiunile Petrom au fost si sunt foarte profitabile pentru stat, si nu inteleg de ce e asa graba sa le vindem. Pentru interesul minor de moment se sacrifica interesul de lunga durata mai important. Legat de esec cred ca momentul ales a fost prost, majoritatea investitorilor fac provizioane de cash pentru ca se zvoneste o cadere apocaliptica a burselor din cauza US. Doar Soros si-a pregatit 20 de miliarde de dolari in cash pentru scenariul asta. In momentul asta nu cumpara nimeni nimic pana nu se mai linistesc investitorii.
     • +1 (3 voturi)    
      investitie (Luni, 25 iulie 2011, 13:01)

      coco04 [anonim] i-a raspuns lui x

      Investitiile se fac cu capul nu cu inima.
      Poti vorbi frumos despre o investitie care nu e a ta.Ai avut vreodata actiuni Petrom?
      Eu am avut.Deci ai zis de dividende pe 10 ani...
      In anii 2002,2004,2008,2009 Petrom nu a acordat dividende.
      • -2 (6 voturi)    
       si-n ceilalti?? (Luni, 25 iulie 2011, 13:40)

       excalibur [utilizator] i-a raspuns lui coco04

       in ani neinsirati cit ai luat???e mai bine decit alte actiuni la firme falimentare?? aha.. deci las-o jos...
       • +2 (2 voturi)    
        De unde stii ? (Luni, 25 iulie 2011, 19:32)

        coco04 [utilizator] i-a raspuns lui excalibur

        1.Se scrie"in anii neinsirati"
        2.De unde stii tu ca am avut de-a face cu companii falimentare,ai oglinda fermecata?
        3.Exista in Romania un "om de tip nou".De ce de tip nou?Pentru ca el NU VREA NIMIC! .Daca se vinde prea scump,el intreaba "de ce se vinde"?
        Daca se vinde prea ieftin,iar nu-i bine si el e nemultumit desi ar putea cumpara ORICINE,inclusiv el.
        Asta e Romania de azi,cu oamenii care nu fac nimic avand pretentia ca nici ceilalti sa nu faca ceva,ca sa aiba ei timp sa scrie pe forumuri.
    • 0 (4 voturi)    
     Bogdan Chiriac, zis si Pielea? (Luni, 25 iulie 2011, 12:37)

     zexe [anonim] i-a raspuns lui SUA

     Bogdan Chireac nu este prost, dar banuiesc ca are interese financiare impletite cu cele rusesti. Despre calitatea morala a analistului care doreste sa fie si jucator si arbitru nu mai este nimic de spus. A spus-o si singur.
 • +12 (14 voturi)    
  Lunga poveste ... pe scurt ar fi asa: (Luni, 25 iulie 2011, 6:49)

  Ion [anonim]

  Clientii (investitorii) care puteau sa cumpere (investeasca) in Petrom sunt consiliati de Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan, Morgan Stanley sau UBS. Intrucat nici unul dintre acestia nu a castigat contractul de consultat pentru aceasta vanzare nici unul nu si-a sfatuit clientii sa cumpere actiuni Petrom.

  Cu ocazia aceasta rusii au aflat date din Petrom. La mai mare.
  • +3 (7 voturi)    
   da' de unde!!! (Luni, 25 iulie 2011, 10:26)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   Daca Petrom ar fi fost "interesant", n-ar fi fost in interesul nimanui sa-si sfatuiasca clientii sa NU faca o investitie buna! Ca nici clientii aceia n-or fi chiar tampitzei si daca nu le dai cele mai bune sfaturi, pana la urma te "taxeaza", isi cauta alt consultant...!
   Dar apropo: avem in Romania o GRAMADA de "milionari" - astia, oare DE CE n-or fi "investit"? >:)
   • +4 (4 voturi)    
    cum de ce? (Luni, 25 iulie 2011, 13:06)

    Laur006 [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Pai n-auzisi soro ca actiunile astea iti aduc ceva profit dar numai pe termen mediu?
    "Milionarii" aia la care te referi iau in considerare numai tunurile, bre.
    :)
 • +8 (14 voturi)    
  NICI NU STII CE SA MAI SPUI (Luni, 25 iulie 2011, 7:23)

  pointless man [utilizator]

  ...frisoane in rindul cunoscatorilor din piata energetica: o banca rusa de investitii primea acces la toate datele celei mai puternice companii romanesti din domeniu.

  "a fost ingrozitoare vestea pentru noi. a fost o lovitura. cum sa-ti lasi tu, ca stat, toate secretele pe mina rusilor?", spunea la acel moment un personaj important din sectorul energetic.

  iar la moscova nimic nu e ceea ce pare a fi: companiile private joaca de multe partitura impusa de la kremlin sau din sediul fsb, in caz contrar fiind pulverizate (cazul yukos).

  pentru mine concluzia e clara. problema ar fi citi tradatori mai avem si prin ce cotloane ?
  • -1 (3 voturi)    
   oricum o dai nu e bine! (Luni, 25 iulie 2011, 15:54)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   daca iei oferta cea mai joasa de ce o iei? daca nu iei oferta cea mai joasa, ce comision ti-au dat castigatorii..... De cand PEtrom este companie romaneasca? doar fiind ca e inscrisa in RC? pai si Nokia este, si Ford este etc. Pe cine il impinge grija ca afla careva secretele OMV in Romania? Pai Stancev si Zsolt si Seres ce-au facut? nu au servit totul pe tava (rezerve de petrol etc)?? In plus, OMV e listata pe bursa austriaca, asa ca toate datele sunt acolo. Daca dai l aun pret mic si vinzi tot, ce comision ti-ai tras? daca tii la pret si nu vinzi, ce interes ai avut? CE-AR FI SA VINDEM NUMAI PRIN REFERENDUM facut printre ziaristi?? nu ne trebuie experti, avem jurnalisti, avem pe Andreea cretulescu, pe Dana Grecu, pe Ciuvica etc...
 • +2 (18 voturi)    
  No commment!!!! (Luni, 25 iulie 2011, 8:06)

  costica [anonim]

  Lait-motivul articolului este incompetenta Guvernului Boc!!! Ce-or mai zice sustinatorii de PDL dupa acest articol bine documentat si argumentat??!!! Ca de obicei, vor trancani portocaliu intens.... Felicitari pentru articol, Dle Pantazi!!!
  • +1 (9 voturi)    
   logica maniei (Luni, 25 iulie 2011, 9:14)

   Silviu [anonim] i-a raspuns lui costica

   Semnificativ mod de gandire pentru groapa in care ne aflam ca natiune. Ce bine ca articolul loveste in putere si atunci articolul este bine documentat si este inghitit ca pastila fara o analiza punctuala si atenta ! Hotnews a incercat si incearca sa fie echidistant si sa sesizeze nuantele , nu neaparat sa laude sau sa critice puterea , lucru care ar trebui sa-l faca toata mass media care vrea sa ramana pe piata .
   Brucan a fost optimist cand a spus ca in 20 de ani vom scapa de probleme..Anii trec , cei care fac economie de gandire raman , se inmultesc si ii punem (cumparam ieftin cu o sacosa sau un job la partid) sa voteze ...
  • -1 (3 voturi)    
   bine faceai daca "no comment"ai... (Luni, 25 iulie 2011, 13:47)

   excalibur [utilizator] i-a raspuns lui costica

   nu vezi aburii ?? Boc analfabet economic , etc etc alte ineptii si treci la concluzii unde spui "nu e momentul prielnic unor vinzari de acest gen", e bine ca se amina pentru asteptarea unui moment mai favorabil, etc,etc... asta e articol competent numai in mintea unuia ca tine... dincolo de dispretul fata de portocaliu, nu vezi decit o insiruire de actiuni pe care le puteam vedea si singuri pe net, iar concluzii , ma repet, sunt de cacaooo... dar la costica merge
  • -1 (1 vot)    
   Aiasta s-o crezi mataluta ... (Luni, 25 iulie 2011, 15:41)

   iar eu [anonim] i-a raspuns lui costica

   Nu prea aveti dreptate. Parerea mea este ca aceasta actiune a Guvernului a venit ca raspuns la incercarea OMV de a-si mari participatia la Petrom printr-o marire de capital acum vreun an. Asta in conditiile in care Romania era in corzi si nu ar fi avut de unde sa participe la majorarea de capital. Asa, prin aceasta scoatere la vanzare a actiunilor, s-a tras de timp. Iar daca nu s-a putut incasa o suma de bani rezonabila, evident, vanzarea nu a mai avut loc...
   • 0 (0 voturi)    
    "a fost un esec"!!! (Luni, 25 iulie 2011, 22:04)

    costica [anonim] i-a raspuns lui iar eu

    zise Basescu asta seara la TVR, interviul de la Cotroceni!!! ia sa va auzim, portocaliilor!! A cam fost ESEC, zise Presedintele, ati auzit??!!!!!!!!
 • -3 (11 voturi)    
  analiza e mult prea sofisticata (Luni, 25 iulie 2011, 8:07)

  gimini [utilizator]

  Totul se reduce la punctul 2: oferta nu a fost deloc atractiva. Credeti ca daca era intermediar Goldman Sachs putea sa vanda ceva de nevandut? Cu un discount mai bun sigur se vindea. Asa, insa, la pretul bursei, cine sa aiba interes sa cumpere acele actiuni? Ca sa faca, ce? Dividendele oricum sunt mici (mai mici decat dobanda la banca) si se dau numai cand vrea muschii OMV; potential de crestere a actiunilor exista, dar numai pe termen lung (4-5 ani) si nu spectaculos (poate 30-40%); iar vinderea lor prin intermediul BVB e cvasi-imposibila intr-un timp rezonabil, deci daca un fond de investitii cumpara acum 9%, sa zicem, pretul lor crestea si fondul vroia sa le vanda ca sa-si scoata banii, pai pe BVB ar fi asteptat de li se lungeau urechile.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari retorice (Luni, 25 iulie 2011, 8:11)

  Leo [anonim]

  Oare cineva dintre cei vizati de articol vor catadicsi sa-l citeasca?
  Daca da,vor intelege ceva?
  Daca vor intelege vor incerca sa faca ceva?
  Daca vor reusi sa faca ceva ,isi vor putea depasi gradul de incompetenta in materie economica ?
  Daca da,cand vor realiza ca o tara a carei economie nu a duduit(?!?) decat o vara (Tariceanu dixit...) nu poate gafai la nesfarsit?
 • +6 (18 voturi)    
  Re: "Cum sa-ti lasi, toate secretele pe mana ..." (Luni, 25 iulie 2011, 8:23)

  Păcală [anonim]

  Dom'le dar personajul citat de voi "din sectorul energetic" era chiar atât de prost să nu ştie că la o ofertă publică secundară nu se oferă intermediarului niciun secret. Singurele date oferite sunt bilanţurile contabile cele mai recente care sunt oricum informaţii publice. Păi în contextul ăsta, plus că nu e voie ca la asemenea acţiune să exagerezi cu publicitatea, a focut guvernul foarte bine să contracteze preţul cel mai mic. Ce voiaţi voi? Să redresaţi falita Goldman Sachs pe spezele noastre?
  Statul a procedat foarte corect. PETROM este pe profit, şi dividendele ei stau bine şi în buzunarele noastre. Ţi-au rămas pomanagii cu buza umflată că n-au putut cumpărat gratis ca să le vândă în câştig a doua zi. Lasă-i să-şi păstreze euroii şi dolăreii că în scurt timp se înjumătăţesc prin inflaţia care va rezolva "datoriile suverane". În juma de an se vor ruga de noi să le dăm acţiunile la un preţ dublu, căci conservă mult mai bine valoarea investiţiei decât dacă i-ar ţine negarantat, pe riscul lor, la o prăpădită de bancă.
  • +2 (4 voturi)    
   BRAVO PACALA... (Luni, 25 iulie 2011, 13:51)

   excalibur [utilizator] i-a raspuns lui Păcală

   ma pucur ca se gaseste cineva sa le raspunda argumentat ageamiilor astora , care inghit pe nerasuflate o falsa analiza...
  • +2 (4 voturi)    
   @excalibur (Luni, 25 iulie 2011, 16:02)

   Păcală [anonim] i-a raspuns lui Păcală

   Păi nu vezi dragule că aşa-zisul analist îşi îmagina că dacă ar cumpăra pe bursă 5% din acţiunile unei bănci, acţionariatul majoritar, ca să nu spun conducerea executivă, i-ar fi predat lui şi intermediarului codurile pin de la toţi clienţii băncii :-) :-) :-)
   Şi mai sunt şi o mulţime de fraieri care au pus imediat botu'!
  • -1 (1 vot)    
   o tampenie (Luni, 25 iulie 2011, 16:29)

   Madalina [anonim] i-a raspuns lui Păcală

   Contractele de achizitei ale companiei sunt secrete? Sigur ca sunt. Compania asta este prezenta in toate subsectoarele sistemului energetic? Absolut toate. Au consultanti date/analize despre tendintele din aceste sectoare? Au...pe banii nostri. Cel care a scris articolul are dreptate.
   • +1 (3 voturi)    
    @Madalina, 25.07.2011, 16:29 (Luni, 25 iulie 2011, 18:33)

    Păcală [anonim] i-a raspuns lui Madalina

    Ai văzut dumneata acum, la PETROM, "contract de achiziţie a companiei", sau ai citit în articol aşa ceva? A fost ofertă publică secundară de vânyare de acţiuni, făcută pe baza unui prospect de emisiune care s-a publicat http://www.bvb.ro/press/2011/comunicat_de_presa_cea_mai_importanta_oferta_din_istoria_BVB.pdf Astea-s toate secretele desconspirate despre Petrom intermediarului şi subscriitorilor. Intermediarul n-a făcut altceva decat să-şi pună la dispoziţie interfaţa de tranzacţionare cu Bursa (pe care Ministerele n-o au), şi ulterior subscrierii să colecteze banii dacă se încheia cu succes. Bagă la cap că intermediarul asta n-a săpat după petrol, n-a instalat nicio ţeavă şi n-a cercetat un nou tip de motorină. Citeşte şi explicaţia de mai sus, cu banca, să te lămureşti.
    Au bani şi nu le-a convenit preţul, nu-i o problemă - să-şi facă rafinărie pe green field, să facă morişti de vânt sau să cumpere aur financiar. În maxim un an vor descoperi că banca a vândut acelaşi lingou de aur la 4-5 clienţi odată, şi la preţul maxim istoric pe deasupra, iar şmecheraşii care "i-au scăpat de griji" au dispărut fără urmă.
 • -3 (15 voturi)    
  Liga lui Chireac (Luni, 25 iulie 2011, 8:46)

  Clujean [anonim]

  De obicei, cine il citeaza pe Chireac joaca in aceeasi liga, mirosind - scuzati - a privata. Cand o sa transformi si mataluta un oras de marimea Clujului intr-un oras modern si dinamic, cum a reusit Boc (de ce curgeau oare, atunci, investitorii, istet fara frontiere?), atunci o sa-ti demonstrezi competenta. Pana atunci esti doar un tigru de tastatura pe Hotnews, cum gasesti si pe Google, purcoi. Boc e constient de limitele sale, dar e inteligent, onest si are bunul obicei de a se sfatui cu specialisti de calitate. De aceea nu va lasa in urma porcarioare economice de tipul celor facute de Nastase,Tariceanu, Radu Vasile si Vacaroiu, probabil prim-ministrii Dvs iubiti.
  • -2 (10 voturi)    
   Cluj - oras modern si dinamic (Luni, 25 iulie 2011, 10:29)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui Clujean

   Chiar, Boc l-o fi transformat intr-un oras dinamic? Sunt clujean, am 31 de ani si recunosc, Boc e mult peste Funar, care era un dobitoc, dar a spune ca e un primar extraordinar e mult. Curg investitori... unde? In Cluj? Si daca totusi vin, esti tu sigur ca vin datorita primarului, si nu in ciuda primarului (a se tine minte ca pana si Coca Cola voia sa vina, pe timpul lui Funar)?

   Exemple de profesionalism - zona pietonala Eroilor - 2 ani, sosea centura 17 km - 4 ani. Da, domle, mare Boc asta.
 • -4 (10 voturi)    
  Parca nu-i supararea d-lui Pantazi. (Luni, 25 iulie 2011, 9:30)

  mircea [anonim]

  Altcineva este suparat ca nu a tinut smecheria.Cred ca acum ii pare rau ca nu a cumparat la pretul minim cerut.D-l Pantazi a devenit purtatorul de cuvant al cuiva.De ce nu spune ,d-l Pantazi ca Bursa de la Bucuresti este axata mai mult pe capital speculativ.Cumperi azi ieftin,vinzi maine putin mai scum,dar tot ieftin si cum bula imobiliara nu sunt sanse sa mai revina investitorii(speculatorii) au o lentoare in miscare si actioneaza pe Bursa ,mai mult din plictiseala.Si totusi de ce o fi suparat si foloseste un vocabular de parca ar fi Ponta sau Antonescu?Ce,trebuie sa vindem totul?Ia sa-si vanda d-l Pantazi propriile izmene si sa ne mai scuteasca cu batutul cu pumnul in masa.Auzi,nici Google nu a auzit de nu stiu cine,dar de Pantazi o fi auzit?Vrea sa-l imite pe CTP ,dar nu-i reuseste.
  • +1 (5 voturi)    
   Autorul articolului (Luni, 25 iulie 2011, 10:26)

   aura [anonim] i-a raspuns lui mircea

   A folosit un ton prea moderat pentru a descrie aceasta actiune guvernamentala lamentabila.

   Atunci cind pe un cetatean obisnuit nu-l exaspereaza prostia si minciuna decindetilor care ii afecteaza propriul buzunar - ca sa nu mai spun de interesul national - singura explicatie e ca avem de-a face cu un postac de partid ce ataca orbeste in afara oricarei logici si a bunului simt.
 • +5 (9 voturi)    
  Ceva se intimpla (Luni, 25 iulie 2011, 9:32)

  aura [anonim]

  Dincolo de incompetenta guvernantilor(certa) sau a relei-vointe(inclin sa cred ca guvernul n-a vrut sa vinda acum), ingrijorator este ca rusii incep sa gaseasca in Romania la nivel decizonal tot mai multe usi deschise.
  N-am uitat stirea de acum 3 saptamini care relata despre posibilitatea ca tara noastra sa importe de 4 ori mai mult gaz de la rusi.

  De ceva timp tot apar stiri cu investitori occidentali importanti care se retrag sau pierd licitatii, in timp ce investitorii rusi gasesc tot mai multe oportunitati in Romania. Nu-mi place deloc turnura pe care a luat-o relatia româno-rusa.
  • -2 (2 voturi)    
   Tu cand te hotarasti? (Luni, 25 iulie 2011, 11:40)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui aura

   Mai acum cateva zile acuzai guvernul ca nu stie sa colaboreze cu rusii si de aceia platim scump gazul.apropo,tu stii cine a negociat si cand actualul contract de furnizare gaze?Si de la cine cumparam noi,chiar daca este gaz rusesc?Nu o fa desteapta ,ca nu sunt nici altii neinformati.Inclusiv,Pantazi spunea altceva cand sau scos actiunile la vanzare.
   • +2 (2 voturi)    
    Ma confunzi (Luni, 25 iulie 2011, 12:37)

    aura [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Eu nu doresc nici un fel de colaborare cu rusii, nici economica, nici politica, nici macar culturala. Parerea mea e ca daca "ii dai nas lui Ivan, el se urca pe divan".

    Nu-mi place deloc tendinta economica din ultima vreme - investitorii din occident incep sa ne ocoleasca in timp ce rusii intra tot mai mult pe piata romaneasca.

    Da, stiu, vinovati ptr situatia economica a tarii din 2011 sint Decebal si Burebista.

    Recomandare:
    "De ce tolerează guvernele României sifonarea a 220 de milioane de euro de la Hidroelectrica?" - Sorin Ionita (EVZ)

    "Nu e mai mişto să stai cu ochii la stele şi să plângi după bani de la buget? Sau să visezi la fantomatici investitori străini, care nici vorbă să apară atâta vreme cât se tolerează de la vârf căpuşarea la greu a companiei, în unul dintre cele mai vizibile exemple de management public intenţionat defectuos, durând de ani de zile? Mai ales că există consens trans-partinic şi trans-mediatic pentru ca pe această temă să facem toţi ciocul mic. Pentru asta, şi nu pentru alte bazaconii populiste, ar trebui chemată lumea în stradă, ca să semneze pe ziduri şi să dea cu bolovani în geamurile Ministerului Economiei.

    Cum reuşeşte deci Hidro să piardă 220 de milioane de euro pe an? Simplu: prin două găurele, una mai mare şi una mai mică. Cea mare o reprezintă contractele bilaterale. Mai pe româneşte, atunci când ea se aşază la masă cu unul dintre clienţii favorizaţi de soartă - cum ar fi Energy Holding (şi succesorii), Luxten Lightning, Green Energy, Grivco şi alţi câţiva - şi, fără vreo licitaţie sau alte complicaţii, se înţelege să-i vândă curent electric timp de câţiva ani, la un preţ sub cel al Bursei. Cât de mult sub? Păi, în medie cam 100 lei/MWh, faţă de 170 lei/MWh preţul pe un an la Bursa de electricitate, deci cu un bonus cool de 41%."
 • -1 (9 voturi)    
  esec ? (Luni, 25 iulie 2011, 9:41)

  danio [anonim]

  cand am citit titlul am crezut ca s-a vandut in pierdere cu un contract dezavantajos ... dar de fapt nu s-a vandur , nu au cazut de acord .. care e problema ? Iar cand la "implicatiile esecului" pui pe primu punct "Transmiterea un semnal puternic negativ" , adica nimic concret, ma intreb cum isi permit niste ziaristi de genu asta sa faca incompetenti pe alti oameni ... scrie domnule parerea ta, pune un titlu mai putin pompos, lasa cuprinsu sa te scoata in evidenta, da nu cu adjective ... halal ziarist ... mi-am pierdut vremea ..
 • 0 (6 voturi)    
  Nu statul este impotent (Luni, 25 iulie 2011, 9:43)

  Sile [anonim]

  Legislatia este t-e-m-b-e-l-a si functionarii corupti si ne profesionisti.Statul e o notiune prea abstracta.Orice curte de justitie judeca o persoana concreta dupa faptele sale si legile in vigoare. O zi buna !
 • +1 (11 voturi)    
  analiza este partinitoare.... (Luni, 25 iulie 2011, 9:46)

  capatu` satului [anonim]

  iar simpla trimitere la vorbele irealiste ale lui bogdan chireac discrediteaza orice demers ce se doreste o analiza obiectiva;

  analiza jurnalistica suna bine dar la economie este egala cu 0, pt. argumentele de mai jos:

  1. nu exista o analiza a conditiilor de piata globala de actiuni;
  2. nu exista nici o analiza minima a pietei pe care se vand aceste actiuni - ma refer la bursa;
  3. nu exista nici o analiza a riscului investirii in actiunile petrom, risc generat pe de o parte de tara in care isi desfasoara activitatea firma (Romania), situatiei financiara a firmei actionar majoritar (OMV) + impactul legislatiei din tara de domiciliu a actionarului(Austria) si riscul de tara al acesteia;
  = analiza seamana cu limbaju` de lemn irealitatea tv + antene, cu deviza: criticam tot timpu` ca poate pune botu` un fraier;

  analiza incepe prost si se sfarsete si mai prost; faptu` ca un jurnalist se gandeste sa critice guvernu` boc, fara argumente solide, pt. ca un chireac sau alti jegosi ce si`au pierdut demnitatea de oameni in momentul in care au fost platiti de vantu` de irealitatea sau de alti moguli, ridica serioase semne de intrebare asupra interesului real al demersului jurnalistic;

  cu parare de rau trebuie sa constatam ca demersul real al articolului nu a fost acela de a informa publica ci de al manipula.

  inchei amintind unui jurnalist care se vrea economist, ca impotenta sa intelectuala este superioara statului in care traim, stat in care cele mai de succes afaceri au in spate companii de stat sau la care statul este actionar (binenteles nu este vorba de statul roman): CEZ (eoliene de peste 1 mld in Dobrogea), OTE (Romtelecom, Cosmote, Dolce, etc.),Kaz Munai Gas si Renault.

  suntem saraci, da` nu suntem prosti.
 • +2 (8 voturi)    
  Un amestec (Luni, 25 iulie 2011, 9:58)

  Scippio [anonim]

  Acest articol este unul tipic pentru presa din Romania (si poate nu numai). Adica un amestec un idei corecte cu deductii fanteziste.
  Cea mai comica deductie de genul asta e cea de la punctul 1. Oare putem crede ca exista in Romania vreun asa-zis secret pe care rusii sa nu-l fi aflat deja fara sa aiba nevoie de complicatii gen Renaissance Capital? Intr-o tara in care in '90 puteai cumpara un general sau un primar cu o ciorba la restaurant, in 2000 puteai cumpara un ministru cu caltabos si tuica iar in 2008 presupusul viitor presedinte mergea pe ascuns inainte de alegeri sa dea raportul la Moscova? Hai sa fim seriosi! ( In plus sa nu uitam ca OMV insusi are rusi printre actionari iar prietenia ruso-austriaca se afla pe inalte culmi de cultura si civilizatie).
  Dupa cum spuneam sunt si multe idei corecte in articol, pacat ca autorul nu s-a limitat la ele.
 • -3 (3 voturi)    
  Tot despre "cartita" Pantazi ! (Luni, 25 iulie 2011, 10:14)

  martin [anonim]

  La un articol precedent al numitului Pantazi, la care nu conteaza subiectul,ca si acum, am sesizat aceeasi pornire viscerala contra PDL si l-am numit cartita. Urmarea a fost ca mi-a fost ascuns mesajul si am primit numeroase minusuri. Pun pariu ca acum se va intampla acelasi lucru si va fi sigur amestecat "total analfabetul " Pantazi !
 • 0 (6 voturi)    
  prostii amice (Luni, 25 iulie 2011, 10:23)

  dan [anonim]

  se vindeau actiuni Petrom nu actiuni Guv. Romaniei.
  Ce sa caute Boc si altii sa faca publicitate.
  Cauza acestui asa zis esec nu sta in Guv. Romaniei. E la mintea cocosului. Nu se cumparau actiuni ale Guv. se cumparau actiuni Petrom.
  Nu ma indoiesc ca sti cauza adevarata dar, politica...te obliga sa spuyi prostii.
  • +1 (1 vot)    
   zau? (Luni, 25 iulie 2011, 11:48)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Sau cumva se vindeau "actiunile Guvernului Romaniei" la Petrom?
   • -1 (3 voturi)    
    e greu pentru tine (Luni, 25 iulie 2011, 13:09)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    dupa mintea ta , important la o actiune este cine o detine temporar in proprietate si nu compania care a emis-o.
    Ce diferenta era intre actiunile detinute de Stat si cele detinute de mine?
    Te holbezi prea mult la Ant 3 si RTV. Astea au emisiuni numai pentru prosti.
    Daca vrei sa inveti ceva urmareste TVR info..
    • 0 (0 voturi)    
     ba (Luni, 25 iulie 2011, 16:27)

     ba [anonim] i-a raspuns lui dan

     ba gresesti.
    • 0 (0 voturi)    
     e (Luni, 25 iulie 2011, 16:27)

     e [anonim] i-a raspuns lui dan

     e ca si cum tu, daca ti-ai vinde apartamentul din bucuresti, te-ai astepta sa iti faca publicitate... primaria.
 • 0 (6 voturi)    
  Manelism economic (Luni, 25 iulie 2011, 10:44)

  bogdan [anonim]

  Analiza extrem de slaba. Autorul porneste de la concluzie in argumentarea cazului.

  Pina la urma statul a scos la vinzare 10% din Petrom si nimeni nu i-a dat pretul cerut. daca vindea cu 0.35 in loc de 0.37, ar fi fost un mare succes?

  1. In momentul in care faci o licitatie, ori nu dai voie cuiva sa participe, ori daca ii permiti sa participe, inseamna ca are voie sa si cistige. Asha ca vindutul secretelor catre rusi e o vrajeala de maxim 2 bani. Ca si cum rusii daca voiau sa afle secrete despre petrom, nici nu puteau altfel decit prin participarea la vinzarea a 10% din actiuni. iar cind vorbim de secrete la o societate pe actiuni, ne aratam semianalfabetismul economic.
  2. Faptul ca nu s-a reusit vinzarea actiunilor Petrom nu reprezinta nici un capat de tara: n-a scazut ratingul, nu s-a prabusit leul, n-au facut strainii coada la vama sa fuga din tara, n-a venit sfirsitul lumii, cum propovaduiesc analistii cumparati politic. Ceea ce s-a intimplat suna asha: intr-o perioada in care cei cu bani cauta bunuri ieftine, guvernul nostru a venit cu pretul X pentru bunul sau. Si nimeni n-a fost dispus sa-l plateasca. Atita tot.
  • +3 (3 voturi)    
   nu-i chiar tot! (Luni, 25 iulie 2011, 11:50)

   Laur006 [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Ce te faci ca guvernul si-a luat angajamentul (fortat de FMI) ca pana la sfarsitul anului sa mentina nu'j ce parametri economici sub niste limite. Iar pentru asta are nevoie de bani.

   Acuma sa vedem de unde va lua 500 de milioane de euro, ca sa inlocuiasca "esecul" vanzarii actiunilor Petrom la pretul pietei. Tare ma tem ca va trebui, totusi, sa-si vanda actiunile sub pretul corect, fiindca alta solutie de a face rost de bani la buget nu vor gasi...
 • +2 (4 voturi)    
  Diletanti (Luni, 25 iulie 2011, 11:38)

  Paul [anonim]

  Bun articol, spune niste adevaruri clare si evidente. Cu ce nu sunt carcotasii de acord? Din partea statului roman oferta a fost gestionata de niste politruci, si chiar si aia sunt niste diletanti. Consortiul, varza. Chiar ma bate gandul ca s-a dorit acest esec, ca prea anapoda le-au facut pe toate. Praf si pulbere de la un capat la altul, oferta asta poate fi un manual de greseli pentru viitor, un ASA NU! Dar sa evdeti ce prostii indruga Ionel Blanculescu pe dailybusiness.ro, cum ca oferta a esuat din cauza pretului neatractiv, si compara bursa cu o piata de zarzavaturi :))) Oricum, o mare dezamagire cum a fost condusa aceasta oferta, mare pacat. Cu cine sa faci piata de capital in Romania? N-ai cu cine dom'le, n-ai cu cine...
  • -2 (2 voturi)    
   cum trebuia sa fie oferta? (Luni, 25 iulie 2011, 14:44)

   sam [anonim] i-a raspuns lui Paul

   Ambalata in hartie colorata si cu fundita roz? Bursa este un loc unde cererea se intalneste mai mult sau mai putin cu oferta, adica in linii mari cam ce faci la piata. Daca vanzatorul cere mult pe rosii tu le cumperi doar pentru ca sunt artistic prezentate? In ziua de astazi toti se uita la bani, "decoratiunile" conteaza foarte putin, investitorii nu mai cumpara actiuni daca nu mai au nimic sigur!
   • +1 (1 vot)    
    ce fundita omule? (Luni, 25 iulie 2011, 14:56)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui sam

    Trebuia sa fie mai transparenta si condusa de un consortiu de renume. Desi ma mir ca nici macar rusii nu au fost interesati. Ceea ce ma face sa cred ca s-a dorit esecul. Acum ramane sa vedem si cu ce scop...
  • -1 (1 vot)    
   Diletanti ? Nu prea cred ... (Luni, 25 iulie 2011, 15:34)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Paul

   Nu prea aveti dreptate. Parerea mea este ca aceasta actiune a Guvernului a venit ca raspuns la incercarea OMV de a-si mari participatia la Petrom printr-o marire de capital acum vreun an. Asta in conditiile in care Romania era in corzi si nu ar fi avut de unde sa participe la majorarea de capital. Asa, prin aceasta scoatere la vanzare a actiunilor, s-a tras de timp. Iar daca nu s-a putut incasa o suma de bani rezonabila, evident, vanzarea nu a mai avut loc...
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 25 iulie 2011, 12:14)

  [anonim]

 • -1 (3 voturi)    
  tradare, tradare , da' s-o stim si noi (Luni, 25 iulie 2011, 12:35)

  Silviu [anonim]

  "Daca au mimat doar, pentru a scapa de gura FMI, atunci actorii principali ar trebui judecati pentru inalta tradare. "
  Inalta tradare a caror interese ? Ale FMI ?
  Suntem cu spatele la zid din punct de vedere al datoriilor ? Criza Greciei ne doare pe noi ? De ce-am vinde oricum ? Intermediarii rusi au fost ideali pentru a le arata cat fac si valoreaza pe piata libera de interventiile puterii comuniste de la Moscova. Esentialul unei vanzari este castigul , nu ? Asa stiam pina la citirea acestui articol. Imi pare rau ca autorul articolului nu a stat un pic sa citeasca ce a scris el insusi si sa gandeasca ... Daca scopul era vanzarea in sine si nu castigul era articolul valabil .Asa cred ca articolul face parte din ce ar fi daca ar fi...
  Nu au pierit oamenii profesionisti in gestionarea statului roman ...
 • +1 (3 voturi)    
  Un articol excelent (Luni, 25 iulie 2011, 12:57)

  Otilia Nutu [anonim]

  Felicitari pentru articol.
 • +1 (3 voturi)    
  observatii de bun simt (Luni, 25 iulie 2011, 13:33)

  Bogdan [anonim]

  Dincolo de ce spun postacii, care nu gandesc doar ataca furibund orice text nelaudativ la adresa puterii, majoritatea aprecierilor tale sunt de bun simt. E trist dar adevarat ca Emil Boc nu e tocmai "un Stolojan" in economie iar Ariton e un ministru practic inexistent. Totusi daca Boc nu se pricepe ar trebui macar sa ia masuri ca cei mai priceputi sa fie implicati in astfel de proiecte, altfel e la fel de vinovat pentru acest esec si pentru ce mesaj transmite el (ca Guvernul e populat cu incompetenti).
  P.S.
  Cum am putea sa avem incredere in mesajele de redresare economica atunci cand vin din partea unor oameni care ne demonstreaza cu nu stapanesc nici abecedarul economiei ?!? Daca premierul vrea sa recastige increderea populatiei ar trebui sa-l puna pe Ariton primul pe lista remaniatilor si sa aduca un ministru al ec. competent !
 • +2 (2 voturi)    
  logic (Luni, 25 iulie 2011, 13:37)

  toni [anonim]

  Guvernul nu a dorit sa vanda aceste actiuni acum. Probabil ca s-a supus cerintelor FMI si a bifat o activitate. Valoarea reala a celor 9% ar trebui sa depaseasca 1 miliard de euro. Acum nu era momentul potrivit pentru o oferta de vanzare. De aceea au pus si un pret mai mare decat il accepta piata in acest moment..si nici nu au promovat vanzarea cum ar fi trebuit. Deci...nu au vrut sa vanda acum...pare logic.
 • +1 (3 voturi)    
  vanzare pachet actiuni OMV PETROM (Luni, 25 iulie 2011, 14:05)

  Constantin Gabriel [anonim]

  Felicitari pentru articol Cristi!
 • -1 (3 voturi)    
  Excelent articol! (Luni, 25 iulie 2011, 14:30)

  radu [anonim]

  Foarte bine prezentat, o lectie de piata de capital, ar trebui ca macar Boc sa-l citteasca, si-ar inzeci cunostiintele in domeniu! Tot ceea ce spuneti este foarte corect si am si eu vreo 15 ani de piata de capital, nu numai romaneasca... Sigur ca multi citesc putini inteleg dar nu puneti la inima, ati punctat foarte corect. Felicitari.
 • 0 (2 voturi)    
  Sunteti prea sigur pe dv ... (Luni, 25 iulie 2011, 15:37)

  me too [anonim]

  Nu prea aveti dreptate. Parerea mea este ca aceasta actiune a Guvernului a venit ca raspuns la incercarea OMV de a-si mari participatia la Petrom, printr-o marire de capital, acum vreun an. Asta in conditiile in care Romania era in corzi si nu ar fi avut de unde sa participe la majorarea de capital. Asa, prin aceasta scoatere la vanzare a actiunilor, s-a tras de timp. Iar daca nu s-a putut incasa o suma de bani rezonabila, evident, vanzarea nu a mai avut loc...
 • 0 (0 voturi)    
  Incompetenta cu si fara Pantazi (Luni, 25 iulie 2011, 16:04)

  Costica [anonim]

  Am citit articolul lui Pantazi si desi nu cred tot ceea ce s-a scris, cred ca cei din minister sunt niste diletanti. Este vorba de jumatate de miliard de dolari. Prin politici de presa, intalniri cu companii pe care le vrea strategice, comunicate, etc, guvernul trebuia sa pregateasca piata, investitorii, si finalmente pretul. Slabiciunea monedelor, criza Greciei, etc, trebuia speculata in favoarea acestui plasament (mult mai solid decat altele disponibile la ora actuala). Dar sa lasi lupul la oi (recte mana dreapta a lui Putin, Renaissance Bank) mi se pare o stupiditate de proportii catastrofice. Deci, qui prodest? In nici un caz Romania... Poate ca Putin asteapta venirea guvernului Nastase II, ca sa cumpere iar la un pret de nimic independenta energetica a Romaniei si (partial) a Europei, una dintre putinele companii care poate produce si vinde gaz intern si extern. In minister trebuie sa cada capete si inca repede.
 • 0 (0 voturi)    
  Bun articol (Luni, 25 iulie 2011, 17:44)

  v [anonim]

  bine scris. am o observatie doar la :" o banca rusa de investitii primea acces la toate datele celei mai puternice companii romanesti din domeniu". E cam SF... cred c-am depasit vremurile "acelea"
 • +1 (1 vot)    
  povesti nemuritoare (Luni, 25 iulie 2011, 21:10)

  Adrian [anonim]

  Singurul lucru reprosabil guvernului si in general administratiei publice (post ceausiste) este lipsa specialistilor.

  Restul acuzelor sunt inventii / paranoia / teribilism de jurnalist.
 • +1 (1 vot)    
  actiuni petrom (Luni, 25 iulie 2011, 22:32)

  petrom [anonim]

  [editat de moderator].Petromul nu trebuia vandut indiferent de ce guvern era la putere.Lupta nu se mai duce cu armele intre marile puteri,se duce cu energia,indiferent de care este.Petrolul este pe terminate in lume si era logic ca se va scumpi,de ce sa nu faca bani din asta staul roman?Parca eram condusi de imbecili,fara viziune pe termen lung.Acum austriecii sunt majoritari la Petrom si duc tot profitul la ei in tara,nu dau dividente,nu impart profitul cu statul roman.
 • 0 (0 voturi)    
  Ion Ariton... (Luni, 25 iulie 2011, 23:35)

  Vigilante [anonim]

  ...s-a facut remarcat prin aceea ca este nasul fostului primar valcean, Mircia Gutau, care acum este la parnaie. Gutau a facut legea in Rm. Valcea incepand din 2004 pana cand, crezandu-se un fel de Zeus-de-Rm.Valcea, a intrat in coliziune cu interesele cu Interesele mafioto-economice ale E
 • 0 (0 voturi)    
  Ion Ariton... (Luni, 25 iulie 2011, 23:35)

  Vigilante [anonim]

  ...s-a facut remarcat prin aceea ca este nasul fostului primar valcean, Mircia Gutau, care acum este la parnaie. Gutau a facut legea in Rm. Valcea incepand din 2004 pana cand, crezandu-se un fel de Zeus-de-Rm.Valcea, a intrat in coliziune cu interesele cu Interesele mafioto-economice ale E
 • +2 (2 voturi)    
  maturitate (Marţi, 26 iulie 2011, 0:20)

  goodfellow [anonim]

  actiunile Petrom au fost listate la vanzare, fiind unul din punctele negociate cu FMI ; pretul listat a fost pretul mediu de tranzactionare din ultimul an al actiunilor , desi unii 'specialisti' au recomandat un pret mult mai jos...nimeni nu spune, dar recomandarile FMI nu sant intotdeauna 'curate' ca lacrima ...guvernul a procedat f corect - a listat actiunile conform recomandarii FMI( care nu poate impune si pretul ) , si a testat interesul pt aceste actiuni , fara sa vanda la pretul 'recomandat' facand jocurile unora...abordare foarte matura
 • 0 (0 voturi)    
  pantazi (Marţi, 26 iulie 2011, 13:03)

  firescu [anonim]

  1.Catalogarea unor persoane care conduc rRomania( o scurta constatare în loc de concluzii) este cel puțin incorecta pentru ca referinta nu este experienta lor in mediul privat ci atributiile si obligatiile pe care le au in calitate de prim ministru, ministru etc
  2.Nu rezulta ce a rezulta din discutiile dvs cu persoanele responsabile

  3. Am tot vandut s privatizat la recomandarea FMI ( bancile, petrolul, , mari uzine etc ,la INVESTITORI STRAINI si Români, dar privatizarile , au facut ca peste 2 mil de români sa plece sa lucreze si sa traiasca în străinatate , ,fenomen cu efecte neevaluate până în prezent pentru tara


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by