… va spun drept: m-am saturat sa fim tot timpul in defensiva. Stim. Am plecat din tara, care mai de multisor, care mai de curand. Motivele au fost diferite de la caz la caz – cum diferite, daca stati stramb si judecati drept, sunt si motivele voastre, ale celor care ati ales sa ramaneti. Eu, bunaoara, am plecat din intamplare – iar cei care ma cunosc va pot confirma acest lucru – , dar asta nu ma face sa mai uit de sus (sau de jos) la vreo categorie de romani.

Foto:

De fapt, nici noi n-am plecat de tot, nici voi n-ati ramas de tot.

Noi n-am plecat de tot, pentru ca ne tot intoarcem acasa, pentru ca tot citim ce se intampla in Romania, pentru ca tot vorbim romaneste, pentru ca tot mai mergem la Biserica si ne invatam copiii sa spuna “Ingerasul” inainte de culcare. Pentru ca ne pasa.

Si nici voi n-ati ramas chiar de totului tot, pentru ca urmariti si voi ce se intampla prin lume, pentru ca deschideti si voi internetul sa vedeti ce mai face Kate (parca), pentru ca va pasa ce se intampla cu Grecia, Spania, Italia, Germania sau Statele Unite. Ba, indraznesc s-o spun, poate ca voua va pasa chiar mai putin de traditii, mai putin de limba romana, mai putin de tara, decat ne pasa noua. Poate ca romgleza voastra e mai americaneasca decat a noastra. Poate ca voi folositi expresii precum “OK” (stiti de unde vine?) si “cool” mai mult decat le folosim noi. De LOL WTF si OMG, ce sa mai vorbim? Poate ca voi mergeti mai rar la Biserica si va bucurati mai putin de 1 Decembrie. Pentru ca noi ne straduim pentru tot ceea ce voi primiti de-a gata: abecedarele si vopseaua rosie de oua si zilele libere de Paste si cate si mai cate. Pentru ca la noi datul devine, pe zi ce trece, o alegere constienta, un efort, cata vreme pentru voi datul ramane dat.

Nu dau cu piatra. Incerc sa inteleg. Incerc sa va faceti sa intelegeti. Voi va culcati cu Romania, va treziti cu Romania si va petreceti ziua cu ea. E lesne sa te mai si plictisesti, sa te mai si scoata din sarite, sa constati ca-i pute gura in zori si e beata-moarta la lasatul serii. Stim asta, am fost si noi acolo, va amintiti? Dar pentru noi ramane iubita de la distanta, mereu gatita, mereu parfumata cu amintirile din tinerete, chiar si-atunci cand se da in spectacol si-si da poalele peste cap. Voi o respirati din reflex, noi o tragem in piept voluntar. Ati incercat vreodata sa va constientizati respiratia mai mult de cinci minute?

La o privire mai atenta, cu totii plecam si venim din tara de mai multe ori pe zi.

Si-atunci de ce noi trebuie sa ne justificam mereu in fata voastra pentru ca ne pasa? Si ne pasa. Pana la prasele ne pasa. N-aveti voi monopolul pasarii.N-aveti voi monopolul Romaniei. Si-atunci de ce ati fi voi mai romani decat noi?

**********

De ce unuia ca Vlad Nistor, mai nou in Senatul EVZ (la mai mare!), i s-a casunat pe noi si pe votul prin corespondenta?

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-si-liber-exprimat-937909.html

Sa-ncepem cu inceputul. Sa incepem cu titlul “... si liber exprimat” (credeam ca am copyright pe titlurile cu puncte-puncte :) ). Care ar fi ideea sugerata – ca votul romanilor din diaspora NU e liber exprimat? Ca e manipulat? De cine? De media romaneasca, la care ne uitam cu totii? De Merkel, Sarkozy, Obama sau mai stiu eu cine? Chiar crede Vlad Nistor ca un capsunar din Spania e mai puti la curent cu realitatile din Romania decat tanti Marioara din Crisul de Sus?

Vlad Nistor mai e suparat ca ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, initiatorul legii, si-ar fi varat nasul unde nu-i fierbe oala, si-anume in ograda Ministerului de Interne. Cum ar veni, intr-o prima faza, nu-l deranjeaza atat ideea, cat initiatorul acesteia. Daca tot e chitibusar, poate ar fi fost bine ca initiativa sa apartina Departamentului Romanilor de Pretutindeni (DRP), aflat direct in subordinea Cancelariei primului-ministru. Luam creionul chimic, il umezim usurel in gura, citim si subliniem:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni elaborează şi aplică politica în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, în conformitate cu obiectivele majore de politică externă ale României şi cu Programul de Guvernare.

Strategia naţională privind relaţiile cu românii de pretutindeni are la bază principiul identificării soluţiilor adecvate situaţiilor particulare existente în cadrul comunităţilor româneşti din vecinătatea României şi din emigraţie sau ale originarilor din ţara noastră.”

S-a-nteles domnu’ Nistor? Sa va fac un desen?

citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro