Ma uitam, aseara, la stiri. Licee intregi in care n-a trecut nici macar un singur elev. "Colegiu tehnic" unde notele la matematica nu erau mai mari de 3.50. Elev care justifica esecul ca n-a putut sa copieze. Subiecte prea grele, chipurile. Liceeni picati care nu stiau sa lege doua vorbe si sa faca diferenta intre dativ si genitiv. Suparati, nevoie mare, ca nu pot sa mai dea admiterea la facultate, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.

Unii care spuneau ca au platit pentru plozi cite 8.000 de lei pe an doar pe pregatire. De ce n-au trecut? Ca nu s-au dus la toate orele de pregatire si au pastrat banii. Daca n-as fi facut si eu la fel, n-as fi comentat, dar nici mie nu mi-a placut matematica.

Zau, cu tot respectul fata de munca profesorilor, mai bine ne lipsim de pustani care nu stiu cind se spune "care" si cind se spune "pe care". Astia reprezinta viitoarea generatie de profesori si de ingineri ai Romaniei. Vreti un inginer structurist care a luat 3 la matematica, la Bac, sa se darime casa peste voi? Vreti un viitor profesor de romana care nu stie sa lege doua vorbe? Salvati-i, atunci, dati-le subiecte si mai usoare, poate le-o iesi de-un cinci, sa treaca, mititeii, ca-s si ei copii.

Viitor de aur tara noastra are

Daca se-ntreba cineva cum s-a ajuns aici, uitati-va pe forumuri, va rog. E pustimea kre skrie asea k oricum nu asa skri la skl si putem sa ne prostim si noi un pik, te poooop. Sint cei care nu mai folosesc cratime, ci spatii, care sa-u plikti de profi si pentru care messengerul e noua scoala. Nu credeti? Intrati pe tpu.ro, patria analfabetilor. Caci, asta e, nu se mai citesc carti, ci forumuri, nu se mai fac ecuatii, ci se calculeaza maruntisul din buzunar, nu te mai pregatesti de ore, ci te pregatesti sa fii agatata. Vorba soacra-mii, uitindu-se la o pustoaica bocind: "eu n-am avut niciodata unghiile facute asa", dar a picat Bacul cu felicitarile noastre.

Nu, nu e vina ministerului, la fel cum nu e nici vina profesorilor. Vina e, in primul rind, a parintilor, care nu-s in stare sa se intereseze de viitorul odraslelor, ba mai si pompeaza bani in ei. Suna deplasat, poate, dar grija mea, inainte de Bac, era sa iau note cit mai mari. Grijile pustimii de azi, daca v-aduceti aminte reportajele de pe TV, erau sa ia Bacul. N-au stat parintii cu parul pe mine, dar macar in timpul orelor eram atent. Un profesor spunea, tot la TV, ca examenul de anul acesta ar fi putut fi luat de orice elev care doar a ascultat ce-au spus profesorii, fara sa toceasca efectiv. Deci?

Facultatea, pe merite, nu pe spagi

Stiu citeva cazuri din aceeasi generatie cu mine, de pe la alte licee, care au terminat facultati cu spagi date profesorilor, ba chiar se laudau cu asta. Peste 70% dintre examene luate cu un milion bucata, acum vreo cinci-sase ani. N-au invatat nimic, dar au o diploma, apoi isi aroga merite de absolventi licentiati, care le stiu pe toate. Sau zeci de mii de absolventi care nu-si gasesc de munca, din cauza ca au trecut prin facultate ca voda prin loboda si asteapta ca o tara-ntreaga sa le plinga de mila.

Trebuia o reforma a invatamintului? Probabil ca da. Una care sa reintroduca ideea de scoli de arte si meserii. Mai avem nevoie si de oameni care sa produca, nu doar care sa consume. Mai avem nevoie si de mesteri, nu doar de absolventi de licee teoretice, care nu stiu sa faca nimic practic. Vi se pare ca Bacalaureatul de anul acesta e o catastrofa? Mie mi se pare ca e o realitate pe care n-am vrut s-o constientizam pina acum. Cine vrea sa treaca, sa puna mina pe carte.

Comenteaza pe blogul Subiectiv.