Final asteptat in ancheta din portul Constanta. Toti cei 28 de retinuti au fost arestati pentru 29 de zile. Inclusiv nr. doi din Ministerul Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Indiferent cum ai privi lucrurile avem o problema cat casa de mare. Al doilea sef din MAI era de fapt un mafiot, protector al grupului de infractiune organizat din portul Constanta. Nu o spun doar procurorii, o spun si judecatorii care confirma concluziile procurorilor. Adica nu este de joaca.

Ce incredere pot avea partenerii nostri din UE, investitorii straini, ca vin intr-un mediu de afaceri onest, corect, guvernat de lege si normative legale. Cand de la varful MAI si din Senatul Romaniei sunt protejati infractori si evazionisti. Doar imunitatea parlamentara l-a salvat pe senatorul Banias de la arestare.

Si peste toate, nu stim inca cine este omul de la „capatul autostrazii”. Poate fi oricine, seful fiscului, seful MAI sau, Doamne fereste, mai sus.

De data asta procurorii au avut un referat de 400 de pagini. 150 de ofiteri s-au ocupat de instrumentarea dosarului. Tehnica de varf folosita se dovedeste, iata, eficienta. Sa speram ca actiunile vor continua si ca procurorii vor fi urmati si de judecatori in descifrarea pana la capat a fenomenelor de coruptie si infractiune din portul Constanta si nu numai.

Lucrurile grave abia urmeaza.

Cum este posibil ca un personaj dubios, cum este Laurentiu Mironescu, sa ajunga intr-un post asa de important, fara ca nimeni sa nu-si fi pus semne de intrebare. Emil Boc si Traian Igas, in primul rand.

Este adevarat ca SRI a avertizat factorii de decizie asupra faptului ca Mironescu se afla in plina urmarire penala? Este adevarat ca Emil Boc i-a impus lui Traian Igas numirea lui Mironescu? Stia presedintele Traian Basescu de capcana in care a cazut Emil Boc, dar a tacut pentru ca i-a convenit?

Nu stiu cand si daca vom avea raspuns la aceste intrebari.

Cert este ca PDL este intr-un scandal formidabil. Cu costuri formidabile. Din care nu se stie cand si daca va iesi. Ce se putea mai grav de atat? Arestarea lui Igas sau a lui Emil Boc?

Nu vad decat o singura iesire onorabila. Demisia imediata si neconditionata a premierului Emil Boc si a lui Traian Igas. Asa s-ar proceda in orice tara civilizata.

Asta daca nu vrem sa pierdem si bruma de respect de care ne mai bucuram in ochii partenerilor europeni. Care ar urma sa ne dea miliarde bune din fonduri europene. Ca sa ce? Sa fie furate pe filiere protejate de la nivelul varfurilor din ministere?

Este si o importanta problema de securitate nationala, sa nu ne amagim. Presedintele Basescu ar trebui sa convoace CSAT-ul si sa vada daca nu mai exista si alti „Mironesti” oplositi prin alte ministere sau agentii ale statului. Ca la carma regiilor autonome exista sigur. Altfel nu s-ar explica cum au devenit gauri negre ale economiei dar nimeni nu se gandeste sa le privatizeze.

In sfarsit, daca numirile politice mai aveau un gram de rost si logica, iata dovada contrara. De 21 de ani rostul numirilor politice era sa aduca bani la partid si in buzunarele largi ale potentatilor zilei. Acum, cu un DNA si DIICOT care n-au mama, n-au tata, se si demonstreaza acest lucru.

PDL ar trebui sa se spele definitiv de aceste pacate. Deja este prea tarziu si tare ma tem ca nu mai are timp si „sange” in instalatii pentru asa ceva. Cine s-a nascut si a trait in pacatul originar (dai banii la partid si primesti la schimb contracte si functii publice), nu se poate transforma peste noapte in fecioara neprihanita. Nici macar cu ajutorul Monicai Macovei.

Sunt momente de inflexiune in istoria unei tari. Cred ca suntem intr-un astfel de moment al adevarului.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro