M-am gandit sa descriu cititorilor mei atmosfera de la Conventia PDL, preluata de la fata locului.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Organizarea pare fara cusur. O singura intrare in Palatul Parlamentului, pentru toata lumea. Formalitatile dureaza un minut. Vad trei feluri de ecusoane: delegat, presa si staff. Inca o serie de persoane fara ecuson. Or fi de la SPP si SRI?

La 10.40 vine Vasile Blaga, razand. Dar parca nu era rasul lui. La 11.50 apare si Emil Boc insotit de garda de sprijin. La 11.05 presedintele Basescu intra in sala. Asaltat, ca de obicei, de o armata de cameramani. Punctualitate nemteasca, imi zic.

(Nu stiu cat de scumpe sunt camerele autonome, dar cele cablate la curentul Parlamentului sunt extrem de nepotrivite, chiar periculoase. De doua ori m-am trezit „secerat” de cablurile tractate de purtatorii de cabluri).

Inca o chestie ciudata. La circa 20 de randuri de prezidiu, un rand de camere de televiziune, impreuna cu operatorii si personalul de deservire, in picioare, intrerupe contactul celor aflati in spatele acestora cu prezidiul. Si invers. Nefericita alegere a pozitionarii lor. Altfel, presa e bine reprezentata. Sute de ziaristi si zeci de camere de luat vederi. Si mai toate institutiile de presa au studiouri amenajate in sala si in holul salii de conferinta.

Delegatii sunt si ei punctuali. Cravata portocalie nu este regula. Chiar surprinzator de putine. Costumul si cravata este regula dar mai sunt si delegati imbracati a la legere.

In sfarsit se aude imnul PDL. Mai toata suflarea PDL-ista bate ritmat si insufletit din palme. Pare ca o face din convingere, nu de ochii sefului de delegatie. Cei de la prezidiu canta si ei. Urmeaza imnul Romaniei. Dupa imnul PDL. Adica, inteleg eu, pe primul loc interesele partidului si abia apoi ale Romaniei. Lasa ca se si intrerupe brusc, ca m-am si speriat de vreun act subversiv. Si cei de pe scena au ramas masca.

Toata lumea astepta cuvantarea presedintelui Basescu, sperand sa inteleaga incotro bate vantul. (Nu, nu SOV).

Cuvantul presedintelui a fost unul corect. Nu s-a bagat in campania interna referitoare la alegeri, strecurand insa, pe ici pe colo, indemnul de a ramane parteneri. Adica ascultandu-i sfaturile. Sigur, n-a spus-o in mod expres, dar printre randuri cam asta citeai. Si sa ramana unit poporul PDL-ist, diseara, dupa ce se vor anunta rezultatele. Nu cum a facut Petre Roman in 2001, care, in loc sa-i stranga mana intinsa i-a intors spatele, dupa ce a pierdul alegerile.

A mai trasat sarcina PDL-ului sa mearga mai departe cu reformele, altfel va fi pierdut si el si tara. Ca majoritatea populatiei intelege sacrificiile facute si este de acord cu ele.

Ma rog, daca luam de bune sondajele de opinie, repetate, lucrurile nu stau chiar asa. Speranta transmisa, continuati cu reformele si veti castiga alegerile in 2012 nu prea suna coerent in urechile poporului PDL-ist. Unii strambau din nas, vizibil in dezacord.

Presedintele s-a luat si de intreprinderile de stat. Ca trebuie eficientizate, si asta este sarcina importanta a executivului. Cu ce costuri pentru clientela partidului? Cam asta era intrebarea pe buzele tuturor.

Aici se blocheaza mesajul presedintelui Basescu. Reforme, reforme, eficientizare, restructurarea economiei de stat, dar noi, poporul pdl-ist, cu ce ne alegem? Ca de injuraturi si de huiduieli suntem satui. Cam asta citeam pe fetele lor.

A amintit in trecat si de integritate. Ca masuri de acest gen trebuie implementate. De catre cine? E clar, de Boc si de Macovei. Doar sa castige. Adica votati cu cine va spun eu.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro