Cu prilejul vizitei delegatiei FMI la Bucuresti, dl. Basescu a tunat importiva “boierilor” de la regii autonome si alte firme controlate de stat. L-am aplaudat in dese randuri pe dl. Basescu, discursul public este de foarte multe ori corect, la fel si comentariile despre “baronii” de la regii si societati comerciale de stat. Insa cine il mai crede?

Este presedinte de 6 ani si jumatate. Modul in care sunt numiti acesti baroni este pur politic, firme precum Posta, CFR, etc sunt folosite atat pentru pusculita de partid cat si pentru voturi, dar mai ales, pentru rentierii de partid si familiile lor.

Cine l-a impiedicat pe dl. Basescu sa faca un lucru simplu si anume de a schimba modul de numire la conducerea acetor societati? Aici nu vorbim despre reformarea sistemului de sanatate sau al educatiei. Este vorba sa pui niste oameni competenti in consiliile de administratie si sa te asiguri ca modul de numire nu se va schimba odata cu schimbarea partidului de guvernamant.

Beneficiile sunt imense insa putini oameni le inteleg. Asta este poate si pentru ca partidele politice nu au niciun interes in schmbare (vor sa profite si ele cand ajung la ciolan), la fel nici presa dependenta de politic nu are niciun interes. Sindicatele ori nu inteleg ori au intelegeri cu acesti “baroni”. Iar societatea civila (si aici ma includ) a obosit sa tot atraga atentia. Alte institutii ale statului precum politia sau procuratura nu au de-a face cu eficienta economica iar Curtea de Conturi este condusa de un om politic: Nicolae Vacaroiu, fost prim-ministru PSD sub Ion Iliescu intre 1992 – 1996, un cuplu ce ducea cu elan Romania catre un faliment economic si moral.

Dar daca cineva insista sa inteleaga beneiciile unei bune administratii a firmelor de stat, sa dau un mic exemplu: sa preseupunem ca Hidroelectrica are azi 100 de milioane de euro profit. Daca ar fi condusa normal, atunci scurgerile de 200 de milioane de euro evidentiate de SAR ar insemna un profit de 300 de milioane de euro.

Asta inseamna ca Hidroelectrica ar plati anual cu 32 de milioane de euro mai mult impozit pe prfit. Dar, si mai important, aplicand un multiplicator de 15, valoarea firmei va creste de la 1,5 miliarde de euro la 4,5 miliarde de euro. Deci Romania, cu doar acesta firma si cu doar cu scurgerile evidentiate public de SAR ar creste valoarea cu 3 miliarde de euro.

Adaugati aici si cresterea potentiala de valoare de la Romgaz, Posta, etc si veti gasi o suma ce acopera usor valoarea imprumutului de la FMI, veti gasi surse de venit pentru bugetul de stat si nu ar mai fi nevoie de masurile pripite de reduceri de fonduri pentru educatie, cercetare sau sanatate.

Sa adaugam aici si posibilitatea ca cei care dispun de fonduri europene (pe infrastructura, de exemplu) ar fi mai competenti. Va imaginati unde ar ajunge Romania in doar 2-3 ani de zile?

Comenteaza pe blogul Jeopardy.