Criza economica recenta este o buna oportunitate de a re-examina perspectiva Romaniei de aderare la zona euro. Exista curente de opinie care sustin ca obiectivul adoptarii euro sa ramana pentru 1 ianuarie 2015. Alte pareri sustin amanarea acestei date cu cativa ani.

Laurian LunguFoto: HotNews.ro

Insistenta de a defini o data exacta la care Romania sa adere la zona euro este paradoxala. Motivatia conform careia identificarea unei date ar oferi clasei politice o ancora, care sa asigure o continuitate prudenta a politicilor economice, a devenit perimata in momentul in care Romania a aderat la pactul Euro Plus.

  • specificarea unei date exacte de aderare la zona euro nu mai are sens

Adoptarea monedei euro este conditionata de indeplinirea criteriilor de la Maastricht. Insa, prin semnarea Euro Pactului Plus, politica fiscala va trebui sa fie oricum constransa sa opereze cu limitele superioare de 3% din PIB pentru deficitul bugetar si 60%

diferenta PIB fata se potential

diferenta PIB fata se potential

Foto: Hotnews

din PIB pentru datoria publica – in fapt criteriile de la Maastricht. Mai mult, respectarea acestor plafoane va trebui sa fie legiferata (sau inclusa in constitutie). Volatilitatea RON vs Euro este de asteptat sa se incadreze usor in banda de variatie a ERM II; rezervele BNR acopera de trei ori baza monetara iar variatia ratei de schimb a fost oricum cu mult inferioara limitelor intervalului de variatie al ERM II pana si in plini ani de criza economica, 2009 si 2010. Iar criteriul legat de inflatie este strans legat de obiectivul politicii monetare al BNR – care se afla oricum in afara controlului politic.

In acest context, specificarea unei date exacte de aderare la zona euro nu mai are sens. Romania trebuie sa adopte euro atunci cand economia este pregatita. Aceasta ar trebui sa fie pozitia autoritatilor vis-à-vis de trecerea la euro. Astfel, s-ar evita problemele, deloc triviale, legate de formarea unor anticipatii eronate ale pietelor.

  • disparitatile intre Romania si alte tari ale zonei monetare sunt evidente

Daca istoria recenta ar fi un ghid bun pentru viitor, probabilitatea ca Romania sa intre in ERM II cu o economie adaptata la cerintele unei piete libere, undeva in 2013-2014 (asa cum este mentionat in programul de convergenta) este extrem de redusa. Economia Romaniei are deficiente structurale majore care nu numai ca obstructioneaza puternic canalul ratei dobanzii a

rata dobanzii pol monetara

rata dobanzii pol monetara

Foto: Hotnews

mecanismului de transmitere a politici monetare dar favorizeaza si mentinerea unor rente in economie care genereaza ineficienta.

Din punct de vedere economic, aderarea la zona euro impune cateva pre-conditii: un anumit grad de sincronizare a ciclurilor economice intre Romania si restul tarilor din zona euro, o convergenta a politicii monetare a BCE si BNR precum si un grad ridicat de functionalitate ale mecansimelor alternative de ajustare economica in fata socurilor.

La toate cele trei capitole, disparitatile intre Romania si alte tari ale zonei monetare sunt evidente. Asa cum o demonstreaza cu prisosinta atat istoria recenta cat si performanta economica din ultimii 3 ani exista un decalaj al evolutiei economice de cel putin cateva trimestre. Pe langa acesta, amplitudinea ciclului economic este mult mai mare in Romania decat acela al mediei tarilor din zona euro. Asa cum se observa si din graficul de mai jos, diferenta PIB fata de potential a Romaniei a fost in mod consistent diferita fata de cea a Frantei sau Germaniei, tarile a caror situatie economica influenteaza in mare masura cursul politicii monetare a BCE.

  • este necesara eliminarea preturilor administrate, care reprezinta o cincime din ponderea preturilor in cosului de consum

Diferentele persista si in ceea ce priveste rata dobanzii de politica monetara a BNR si BCE. Cu exceptia unei perioade relativ scurte in jurul lui 2007, diferentialul de dobanda din ultimii 6 ani a fost de cel putin 4-5 puncte procentuale. Convergenta acestora este un proces de durata mai ales prin prisma presiunilor inflationiste curente care exista in economia globala. Pe plan intern este necesara eliminarea preturilor administrate, care reprezinta o cincime din ponderea preturilor in cosului de consum. Acest proces este de asteptat sa mentina diferentialul de dobanda a ratei de referinta intre BNR si BCE ridicat, cel putin pe termen mediu.

Adoptarea euro este un obiectiv care trebuie mentinut. Insa, fortarea economiei Romaniei de a intra in zona euro nepregatita poate impune costuri majore asupra cresterii economice a acesteia pe termen lung. Cerintele Europactului si independenta BNR sunt elemente suficiente care pot asigura coerenta si coordonarea politicilor economice pentru atingerea unor obiective clar definite. Motivatia avansarii unei date exacte de aderare la zona euro isi pierde astfel din forta. In contextul curent in care incertitudinile vor continua sa persiste pe piata globala este mult mai prudent ca data aderarii sa ramana cu optiunea ‘open-ended’.

Nota red: Laurian Lungu este managing partner al Macroanalitica. Face parte din grupul de cercetare care a lucrat la proiectul Consiliului Investitorilor Straini "Restarting Economy Growth". Vezi aici un CV al autorului.