Editorial

Daniel Daianu: Adoptarea euro. Dezbaterile de la noi sunt extrem de precare, ceea ce nu ajuta formularea politicii publice

de Daniel Daianu     HotNews.ro
Marţi, 26 aprilie 2011, 12:31 Actualitate | Opinii


Daniel Daianu
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Nu trebuie sa ne mire aceasta decizie, de amanare a adoptarii monedei comune. Cati dintre economistii seriosi credeau ca economia romaneasca intruneste caracteristici care sa-i permita adoptarea euro la jumatatea acestui deceniu? Nu mai amintesc faptul ca insasi zona euro trebuie sa-si rezolve vicii structurale/institutionale majore. Dar, problema noastra tine in principal de trasaturi ale economiei romanesti, de cat de compatibila este ea cu ceea ce numim o “arie monetara optima” (optimal currency area). Am vazut ca au fost initiate discutii publice privind reactia economiei romanesti la socuri, la ceea ce sunt numite socuri asimetrice. Ca o observatie generala, dezbaterile de la noi sunt extrem de precare, ceea ce nu ajuta formularea politicii publice.

Decizii cruciale pentru mersul economiei/societatii romanesti nu trebuie sa fie luate intr-un turn de fildes. Fiindca riscurile pot fi considerabile ca si responsabilitatea, la succes, dar si la esec. O asemenea decizie ar trebui sa fie validata de Parlamentul Romaniei si sugerez ca comisii de specialitate parlamentare sa organizeze audieri pe aceasta tema cu specialisti, asa cum se face in foruri legislative din democratiile avansate, in SUA si pe continentul european. Si comitetul Euro de la BNR ar fi bine sa includa specialisti din afara Bancii Centrale si MFP, inclusiv experti straini. BNR ar trebui sa stimuleze mai mult dezbaterile publice cu aceasta tema, inclusiv privind continutul Europactului.
 • Ponderea mare a bunurilor alimentare in cosul de consum explica de ce deprecierea mondei nationale inflameaza rapid inflatia
Sa revin la aspecte concrete. Romania are un handicap major in privinta amortizarii socurilor, care isi are originea in nivelul sau de dezvoltare, in trasaturi structurale nefavorabile, intr-un model de crestere economica cu carente. De pilda, senzitivitatea la socuri inflationiste. Ponderea mare a bunurilor alimentare in cosul de consum explica de ce deprecierea mondei nationale inflameaza rapid inflatia, mai ales ca noi nu producem suficient, in pofida unui potential impresionat. De altfel, miscarea cotatiilor la produse de baza misca preturi interne aproape direct, fara a fi mediate de cursul leului. Am vazut ca si un soc intern (cresterea TVA-ului) a suit brusc si sever inflatia, tot din cauza ponderii bunurilor de baza in consumul populatiei. In general pentru economiile care vin din urma (proces de catching up) realizarea unei inflatii foarte scazute este dificila si din cauza efectului Balassa-Samuelson; adica cresterea inflatiei este dictata de preturile la bunuri si servicii tradables, la care castiguri de productivitate sunt superioare celor din zona non-tradeables. Si cum ponderea tradables in Romania este scazuta intuim efecte nefaste...

Pentru economia autohtona ponderea inferioara a comertului exterior nu a fost un atu in capacitatea de a rezista la impactul crizei financiare internationale. Intrucat deficite de contu curent de doua cifre au facut ca stoparea finantarilor externe sa produca o cadere a productiei si, mai departe, a incasarilor bugetare, adanci. Cand ai un model de crestere bazat pe creditare in crestere rapida, pe imprumuturi externe si investitii adesea speculative, vulnerabilitatile sunt mari.
 • Sute de milioane de insi din Asia care vor sa consume precum europenii pun o presiune extraordinara pe preturi la carburanti si alimente
Vedem cat de departe suntem de conditiile Maastricht privind rata inflatiei si diferentialul dobanzilor. Din acest punct de vedere, probabilitatea inalta ca nivelul preturilor, pe plan mondial, la produse de baza sa creasca in anii ce vin este un factor extrem de potrivnic. Sute de milioane de insi din Asia care vor sa consume precum europenii pun o presiune extraordinara pe preturi la “basic commodities” (carburanti si alimente). Din motivul pe care l-am subliniat si anume, ca alimentele conteaza mai mult pentru romani decat pentru cetatenii unor tari unde veniturile sunt multiplu superioare. Numai daca am avea o veritabila explozie a productiei agricole si alimentare in anii ce vin am putea contracara acest factor advers. Iar utilizarea cursului de schimb pentru a combate puseuri inflationiste poate sa fie o arma cu care sa ne taiem singuri.

Pe de o parte sa nu atenuam, asa cum am presupune, din socul extern si, pe de alte parte, sa lovim in alocarea resurselor catre sectoare de tradables. Adica sa se intample ca in anii cand leul s-a dus catre nivelul de 3,2 fata de euro, cand am liberalizat timpuriu contul de capital. In paranteza fie spus, vedem cata bataie de cap incep sa ne dea capitalurile speculative in acest debut de an, pe fondul inflatiei si dobanzilor inalte si al aprecierii leului (iar avem o regula in UE care nu ne avantajeaza, in conditiile in care FMI si-a schimbat, in fata evidentei, paradigma de citire a miscarilor de capital).
 • Ramane de vazut daca vom avea o crestere economica durabila de peste 3-4% anual, care sa nu ne faca griji in privinta deficitelor bugetare
Avem o datorie publica in jur de 37% din PIB, care este substantial sub  pragul de 60% (criteriu Maastricht), dar nu sunt motive de multumire. Viteza de crestere a fost inalta in ultimii ani si consolidarea fiscala are inca pasi seriosi de facut. Si este de vazut daca vom avea o crestere economica durabila de peste 3-4% anual, care sa nu ne faca griji in privinta deficitelor bugetare. Sa nu omitem nivelul scazut al incasarilor bugetare in Romania (in jur de 32-33%), care nu este rezultatul unei optiuni de politica economica, ci al unor insuficiente ale economiei. Acest nivel explica de altfel de ce este atat de dificil de operat ajustari in bugetul public.

Ar trebui sa vedem si daca Europactul ne avantajeaza in intregime. De exemplu, recomandarea de a se limita deficite de cont curent la 4-5% pare sa aiba sens in raport cu ce a revelat criza datoriilor suverane. Dar daca investitii directe masive finanteaza productia de tradables asemenea limite ar impiedica dezvoltarea economica. Si cum Romania este printre tarile inapoiate din UE realizam consecinte posibile. Aici intalnim un aspect care ar trebui sa modifice optica celor care iau deciziile in Europact.

Functionarea pietei fortei de munca are rigiditati. In plus, nivel de salarii (inclusiv costuri unitare cu foarte de munca/ULC) nu este edificator pentru performanta economica. In cele din urma conteaza productivitatea combinata a factorilor de productie; ne intereseaza cat capital (fonduri fixe) si ce tehnologii utilizam. Deci ne intereseaza ce transfer de tehnologii fac companii straine in Romania, daca ele se bizuie pe lanturi de productie de aici.
 • Nu trebuie sa ne furam caciula si sa credem ca evolutia exporturilor din 2010 este precum trecerea Rubiconului si sa o extrapolam ani de zile de acum inainte
Sunt foarte multi factori pe care politica economica din Romania nu ii controleaza, ceea ce ingreuneaza copios exercitiul de estimare a sanselor de a fi pregatiti pentru adoptarea monedei comune.

Si merita sa mai subliniez un aspect: adoptarea euro poate fi un mijloc de a disciplina politica economica in Romania, de a oferi o tinta strategica noua. Dar teza este partial corecta. Fiindca ea exprima, totodata, o slabiciune a noastra in a formula obiective de dezvoltare si a le indeplini. Sunt numeroase economii emergente ce au inregistrat dezvoltare rapida fara a-si propune sa intre intr-un “bloc” (uniune). Ar trebui ca valorile democratiei, mandria si sentimentul apartenentei la o comunitate, nevoi si aspiratii de trai mai bun ale oamenilor din Romania sa fie suficiente pentru a mobiliza resurse si asigura cimentul constructiei unei politici economice nationale cu suflu. Si ca un corolar ar apare adoptarea euro. Aceasta din urma este si o miza politica (asa cum este si proiectul Uniunii Monetare), dar fara fundamente economice puternice lucrurile se impotmolesc. Criza datoriilor suverane din zona euro dovedeste din plin aceasta.


Citeste mai multe despre   

1926 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  ANALISTII TV (Marţi, 26 aprilie 2011, 13:06)

  a lu nelu [anonim]

  In Europa sau US nu se baga nimeni la vreo tv sa analizeze ce face sau ce nu face Fed sau Bundesbanku. Pentru ca acolo fiecare-si stie locu. La noi in skimb, toti sunt macroeconomisti, toti stiu politici monetare, toti stiu cat trebuie sa fie dobanda si cursu. Toti macacii sunt analisti. Marele profesor Atanasiu care sta numai prin studiourile A3 si RTV ii facea pe cei din BNR niste nimeni, ca aia n-au nici un drept sa vorbeasca. In skimb el avea. Alaturi de Ursu, un alt ilustru necunoscut in orice domeniu. Deci cine sa faca analizele si mai mult in ce analize sa crezi sau sa vezi ceva interesant? Cei care stiu despre ce e vorba tac sau nu sunt mediatizati, ceilalti care habar n-au, sunt peste tot si guralivi. Astia suntem. De-aia n-avem autostrazi.
  • +1 (11 voturi)    
   Spalati pe creier (Marţi, 26 aprilie 2011, 13:30)

   DumiDum [utilizator] i-a raspuns lui a lu nelu

   In Europa sau US sunt mai spalati pe creier in general. Desi exista exceptii notabile si pe acolo. De Chris Martenson sau Zero Hedge ai auzit ? M-as mira, ca doar nu-s zavoranca sau virinel.

   Iar noi vrei sa-i credem pe astia care ne prostesc cu reluarea cresterii si aderari ? "Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist"

   Baieti, cine v-a pacalit pe voi ca s-a terminat criza inceputa in 2008 ? Isarescu si Boc inca mai au spectatori care pun botul la vrajelile lor ? Nu vom mai relua nici o crestere, ca nu mai avem de unde. Sistemul capitalist e istorie si aderarea la Euro o gluma proasta pentru cei care viseaza ca in 2015 va mai exista euro.

   Iar asta e o veste buna, nu una pesimista. Este o veste excelenta pentru cei care vor ca si nepotii lor sa mai aibe o planeta locuibila. Unde o padure sa reprezinte ceva mai mult decat n metri cubi de cherestea si cateva zerouri in plus pe HDD-ul bancii la contul unui smecher.
   • +8 (10 voturi)    
    Lumea de dupa colt (Marţi, 26 aprilie 2011, 14:02)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui DumiDum

    Daca Europa supavietuieste ca "superstat", cu Euro sau fara, momentan lumea de dupa colt arata astfel:

    - Energie rationalizata (momentan nu exista nici o alternativa viabila la puterea hidrocarburilor), chiar pene sau intreruperi de curent, ca pe vremea raposatului;

    - Mancare foarte scumpa, daca nu e cultivata local;

    - Apa scumpa (sunt deja orase in care apa e o problema - Barcelona e un exemplu);

    - Energie scumpa;

    Insa toate acestea sunt exact sensul catre o dezvoltare durabila, sustenabila, constienta, in care reciclarea si reutilizarea trebuie sa fie la ordinea zilei. Nu vom mai arunca mancare la gunoi, vom refolosi PET-urile chiar din casa, vom consuma mai cu cap.

    Ceea ce se poate vedea este ca actuala crizuta a scazut emisiile de CO2 europene cu 10%, ceea ce nici o lege nu ar fi putut face. Este un prim pas pe drumul cel bun. Un drum al ratiunii si conservarii. Alternativa este probabil disparitia umanitatii.

    Adevarata criza inca nici nu a inceput. Ce a fost in 2008-2010 a fost floare la ureche, un mic stranut la inceputul unei gripe.
    • +7 (7 voturi)    
     Frumos spus (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:27)

     flavian [utilizator] i-a raspuns lui moucha

     Bine zis, mai usor cu consumul cu vesnica reluare a cresterii si cu mentalitatea de lacusta.

     Un pic mai mult bun simt, mai multa munca si mai putina bataie de joc, ca goana asta vesnica dupa bani si profit nu mai poate continua asa la infinit.
     • +4 (4 voturi)    
      In 1988 (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:55)

      moucha [anonim] i-a raspuns lui flavian

      Am luat doua note de 4 la scoala pentru ca in doua lucrari separate am scris ca "omul nu va stapani sau controla niciodata natura" si "resursele planetei sunt limitate". Ceea ce face societatea de consum azi se numeste bataie de joc la adresa resurselor, atat naturale, cat si munca. Majoritatea produselor sunt aruncate doar dupa o uzura morala minora, in perfecta stare de functionare, uitand ca altii nu si le pot permite inca. Iar dintre acestea in topul topurilor sunt mancarea si ambalajele.
   • +1 (7 voturi)    
    DOVADA ESTI KIAR TU (Marţi, 26 aprilie 2011, 14:23)

    a lu nelu [anonim] i-a raspuns lui DumiDum

    Cand o sa ai macar 1% din cunostintele lui Isarescu sau experienta lui atunci sa-i pui numele in fraza in care-l critici. Pana atunci limiteaza-te la a-ti da cu parerea despre posetele lui Udrea sau casa lui Videanu. Asa gandesc toti astia indoctrinati de A3 si RTV care cred ca le stiu pe toate. In tara asta toti cred ca au dreptu sa critice pe oricine. E prietene nu-i kiar asa. Pana nu joci fotbal in UCL nu prea poti sa zici ca stii fotbal spargand seminte prin tribune. Ascultati-i mai mult pe cei care stiu, un Daianu, un Tanasescu, un Isarescu si mai putin pe macacii zilnici de la tv.
    • +2 (6 voturi)    
     Dovada esti chiar tu (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:25)

     flavian [utilizator] i-a raspuns lui a lu nelu

     Dovada esti chiar tu. Asa de bine te-au spalat pe creier ca inghiti tot ce-ti spun asa-zisii "specialisti" economici si iti arunci creierul la gunoi in loc sa-l pui la treaba.

     Vezi tu, e o diferenta intre telespectatorii A3 sau RTV (de la care daca ma intrebi habar n-am sa-ti enumar 3 prezentatori) si cei care urmaresc site-uri gen ChrisMartenson sau ZeroHedge.

     Cat priveste idolatrizarea ta a masonului de la BNR si a priceperii sale in ale economiei, hai sa vedem ce ne zicea el in 2008 pe vremea cand noi astia, nepriceputii, vorbeam de criza economica si spargerea balonului imobiliar. Da matale un google: isarescu mama omida
     • -2 (4 voturi)    
      Pacatele BNR ... (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:57)

      Gigi Kent [anonim] i-a raspuns lui flavian

      Sincer sa fiu Isarescu e departe de a fi un subiect bun de idolatrizat. Din cel putin 3 motive:
      a) sub conducerea sa la BNR s-au produs toate falimentele din anii 1990 (si au aparut multi dintre actualii imbogatiti peste noapte)
      b) a permis explozia creditului in euro pana in 2008, ceea ce ne-a adus la imprumuturi FMI+UE de 20 mld euro si la agatarea de un curs "nejustificat" de schimb (pentru ca inconstientii cu venituri in RON si credite in Euro trebuie protejati nu-i asa?)
      c) se agata in mod dogmatic de nivelul inflatiei, mai ales cand puteam trece mai usor peste recesiunea aceasta daca si politicile monetare erau aliniate.
      • -2 (2 voturi)    
       Foarte corect! (Marţi, 26 aprilie 2011, 17:45)

       AlinN [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

       Vorbind la obiect, cam astea sunt realizarile BNR in frunte cu dl Isarescu. Chiar si Vantu este un copil al lui Isarescu.
       • -1 (1 vot)    
        Daca... (Marţi, 26 aprilie 2011, 18:11)

        Gigi Kent [anonim] i-a raspuns lui AlinN

        ...ne referim strict la FNI...la CNVM era altcineva Presedinte.
    • -3 (3 voturi)    
     Isarescu competent (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:59)

     stefan [anonim] i-a raspuns lui a lu nelu

     Isarescu e guvernatorul BNR de peste 20 de ani. Este super competent din moment ce am avut si inflatii de 300%.
     E super competent ca tinta de inflatie e ratata sistematic an de an.
     E super competent din moment ce in 2005 s-au taiat 4 zerouri. Si eram milionari saraci. Ca rideau de noi in vest cind auzeau ce salarii aveam in moneda nationala.
     E supercompetent din moment ce se ocupa pe cont propriu si de facut vin-MAR-SRL.
     E super competent cind are majoritatea economiilor in alte monede.
     Pentru ca omul competent isi stie limitele si mai si demisioneaza cind e impiedicat sa faca ceea ce crede ca e bine sau cind da rateu dupa rateu.
     • 0 (0 voturi)    
      competent-adjectiv (Miercuri, 27 aprilie 2011, 18:48)

      hamfri [anonim] i-a raspuns lui stefan

      se bazeaza prea mult pe teorii si strategii, in principal bune la sauna (abureala) si "scapa" din vedere amanunte vitale. Va amintiti teoria conspiratiei speculantilor care voiau sa darame leul? Cum faceau, ne vindeau noua lei? sau castraveti?
   • -1 (3 voturi)    
    Foarte spalati (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:53)

    stefan [anonim] i-a raspuns lui DumiDum

    ...si inalbiti cu clor sau alti inalbitori.
    Ca-m bancul ala de pe vremea socialismului biruitor din Ro: Ocidentul e putred, decadent, n-are nici un viitor!
    Da, dar are prezentul!
    Lumea isi stie locul si competentele. In Ro toata lumea se pricepe de la fotbal, agricultura si timpul probabil la politica externa si politici financiare ale BNR.
    N-am vazut/ auzit pe nimeni pina acum in Ro sa fie intrebat ceva si sa zica: Domnule habar-n-am de chestia asta.
    Ma uit pe you tube si rid de ma stric de chestiile lui Gaita de acum nu stiu citi ani.
    Tovarasu gradu Daianu ca si alti tovarasi ca el ne tot invata democratia de peste 20 de ani, fara a avea decenta de a face pasul inapoi.
    Sunt convins ca Ro ar fi aratat altfel fara Iliescu, Roman, Basescu, Cozminca, Hrebenciuc, Crin, Videanu, Blaga.
    Romania are oameni mult mai capabili si mai seriosi, dar n-au avut loc de altii si nici n-au fost promovati.
    In plus, spre deosebire de Vest, in Ro toata lumea vorbeste, dar nimeni nu face nimic, iar daca cineva face ceva, sarim cu gura pe el si greselile sale. In vest se actioneaza si fiecare greseala e analizata nu pentru a lua capul cuiva ci pentru a invata ce e de invatat in ideea de a nu o mai repeta.
    In rest ramine ca mai inainte: Romania n-a intrat nici in UE nici in NATO decit cind au vrut cei care decid. Daca nu va mai amintiti, priviti cum e acum cu Shenghen: tipa ba Basecu, ba Boc, ba Baconschi cit ii tin bojocii, dar degeaba, daca nu vrea Franta si Germania...
    Si nu conteaza nu stiu ce analist sau bagator de seama, ci cei 2 puternici.
    Mai e un articol in care veti gasi niste raspunsuri, cel in care EUROSTAT are dubii privind datele transmise de Ro...
   • +1 (1 vot)    
    Daca (Marţi, 26 aprilie 2011, 17:04)

    Jar [anonim] i-a raspuns lui DumiDum

    erai atent la aia de la BNR,intelegeai si tu ca recesiunea e o parte a crizei,ca din criza nu a iesit cineva si nici nu va mai iesi.
    "Capitalism" inseamna ,in primul rand, libertate si libera initiativa ,spalatilor pe creier!
  • 0 (6 voturi)    
   MARE DREPTATE AI (Marţi, 26 aprilie 2011, 13:31)

   Cip [anonim] i-a raspuns lui a lu nelu

   nu cred ca mai trebuie comentat
  • +1 (5 voturi)    
   GRESIT (Marţi, 26 aprilie 2011, 14:07)

   a lui gelu [anonim] i-a raspuns lui a lu nelu

   A luni NELU... : gresesti total.... in USA fiecare miscare de musteata este desfacuat in 14 .. analizata si ras interpretata.... Din comentariul tau reiese ca il critici pe Daianu si il aperi pe Isarescu...

   Criticile asupra lui Daianu sunt intemeiate.. apararea lui Isarescu nu.. el fiind una din cauzele pentru care noi nu avem autostrazi... si asta este adevarul gol golut .. indiferent cat de ireal si inprobabil pare ....
   • +3 (3 voturi)    
    BA NU E GRESIT (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:35)

    a lu nelu [anonim] i-a raspuns lui a lui gelu

    In US si restu sunt analizate si se incearca sa se gaseasca argumente si ce se urmareste prin fiecare miscare de banca centrala DE CATRE SPECIALISTII DIN DOMENIU nu de catre orice costum cu okelari. Si nu la modul ca aia nu stiu ce fac la FED sau BEC. E o mare diferenta. Si nu-mi permit sa-l critic pe Daianu, am si spus ca e una din vocile ce trebuie ascultate.
 • +1 (1 vot)    
  da' totusi de ce se intareste leul? (Marţi, 26 aprilie 2011, 15:33)

  specialistii furatului propriei caciuli [anonim]

  nu e vorba ca nu am fi pregatiti;
  problema e ca sintem invatati sa jucam cu cartile pe sub masa, spre folosul sistemului ticalosit dar spre paguba boborului.
 • +2 (2 voturi)    
  Imi pare bine (Marţi, 26 aprilie 2011, 20:05)

  Daniels22026 [utilizator]

  Desi opinia domnului Daianu merita respectata, desi cred ca e specialist in domeniu, desi sint de acord cu fiecare propozitie a sa ... totusi am citit citeva comentarii mai sus, de o profunzime inaccesibila economistilor de oriunde. Mi-am luat si notite:
  - "Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist"
  - Baieti, cine v-a pacalit pe voi ca s-a terminat criza inceputa in 2008 ?
  - ... o padure sa reprezinte ceva mai mult decat n metri cubi de cherestea si cateva zerouri in plus pe HDD-ul bancii la contul unui smecher
  - mincarea, apa, energia scumpe sunt exact sensul catre o dezvoltare durabila, sustenabila, constienta, in care reciclarea si reutilizarea trebuie sa fie la ordinea zilei
  - recesiunea e o parte a crizei, ca din criza nu a iesit cineva si nici nu va mai iesi

  Baieti, nu va cunosc, dar imi pare bine ca existati.
 • +1 (1 vot)    
  Politica 'fitelor' monetare, a sangelui Domnului (Miercuri, 27 aprilie 2011, 7:26)

  hotnewsfil [utilizator]

  Politica 'fitelor' monetare, a sangelui Domnului si a veseliei /
  Noi, romanii, asa cum ne este firea ce nu se lasa usor "invinsa", cautam fel de fel de scurtaturi, pe drumul devenirii noastre, care sa ne conserve trasaturile fundamentale ale natiei, sa nu fim biruiti de nocivele influente ce ne-ar putea veni din partea popoarelor cu fire de 'nemti'.
  Ne ferim ca de foc de drumul devenirii prin munca solidara grea, a intregului popor.
  Viata este atat de scurta incat este pacat sa ne-o risipim in munca grea, ca 'nemtii'.
  Nemtii se poarta cum se poarta fiindca n-au 'harul' nostru, nu stiu sa se bucure de viata, sa stea cu burta la soare, sa cante si sa chiue, parfumati.
  Noi nu ne pastram (conservam) numai 'portul national' ci si 'purtarea nationala'. Respectam traditia.
  In cazul in speta, tema articolului, noi ne-am ales ce ni se potriveste 'manusa' : 'fitele politicii monetariste'. Nu facem noi gresala sa ne inhamam la munca grea, de durata, care nu lasa pe maine ce se poate face azi, noi nu ne lasam 'contaminati' de politica 'nesaratelor' popoare nemtesti care, din lipsa de inspiratie, au fost nevoite sa mearga pe drumul Golgotei, cel al 'dezvoltarii economiei'.
  Fiecare popor isi poarta (duce) crucea care i se potriveste. Noi, inventivi, descurcareti, ne-am facut o cruce din peturi cu bere, o purtam pe umeri cu zambetul pe buze. Este izvorul fericirii noastre, rostul nostru existential.
  Noi suntem, in felul nostru, 'o societate de consum', Ne consumam pana si crucea. Nemtii si-au facut una din lemn de esenta tare, ca sa o lase mostenire si generatiilor urmatoare. Va propun sa respectam 'diferenta' : 'ei, ca ei', 'noi, ca noi'.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version