Acum cateva saptamani m-a cautat fiica unui om condamnat la inceputul anilor 60 sub acuzatii absolut aberante. Un ilegalist faimos, acuzat, ca si alti functionari importanti din Ministerul Comertului Exterior (Suzin, Donath), ca au complotat impotriva intereselor statului roman. Din ratiuni care ar merita un studiu de sine statator (inventarea de tapi ispasitori pentru esecurile economice, xenofobia viscerala, antisemitismul de partid si de stat), regimul Ceausescu nu i-a reabilitat, desi Alexandru Barladeanu, ministru al Comertului Exterior in momentul arestarii si condamnarii acestor apropiati subalterni ai sai, a sustinut un asemenea demers. Am cunoscut-o bine pe Emilia Vulih, era o prietena a sorei tatalui meu care a fost ea insasi anchetata in acel caz, voi povesti odata ce stiu despre destinul acelei femei, o intelectuala autentica, nemembra de partid, devenita, caz intr-adevar exceptional, director general in Ministerul Comertului Exterior datoria expertizei ei incontestabile (facuse Academia Comerciala la Viena). La un moment dat, era cred ca prin 1976, Radio Europa Libera a transmis un interviu luat de Noel Bernard lui Adalbert Rozinger, unul dintre cei condamnati in ceea a intrat in istorie drept “lotul Comertului Exterior”, o discutie in care s-au explorat unele ipoteze legate de scopurile inscenarii judiciare din 1960. Regretatul fost detinut politic si jurnalist din exil Aurel Sergiu Marinescu a scris in amintirile sale despre Emilia Vulih, condamnata la moarte in acel proces-inscenare (sentinta a fost comutata in ultimul moment) si despre alti membri ai grupului.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Unul dintre anchetatorii cei mai cruzi, cei mai brutali, cei mai viciosi a fost Iosif Bistran. Acest personaj sadic traieste la Bucuresti, este colonel pensionar, are 78 de ani. A participat activ la numeroase alte faradelegi ale Securitatii. A fost direct implicat in anchetarea bestiala a lotului Vasile Luca. Intre cei cazuti in mainile de gangster-boxeur ale lui Bistran si ale colegului sau Soltutiu s-a aflat ilegalistul transilvanean Alexandru Iacob (Jakab), un idealist cazut victima vanatorilor de vrajitoare ale anilor 50. Nu cunosc un argument mai puternic impotriva fantasmei toxice a “iudeo-bolsevismului” decat tragicul destin al lui Alexandru Iacob (detinut pana in 1964) si al sotiei sale care si-a pierdut mintile in urma acelor sinistre anchete. Recomand aici memoriile lui Egon Balas, actualmente profesor la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, matematician de reputatie mondiala (“Vointa de libertate”) si recent aparutele amintiri ale sotiei sale, profesoara de istoria artei de la aceeasi universitate, specialista de renume mondial in Brancusi, Edith Balas ( “Bird in Flight: Memoir of a Survivor and Scholar”). Voi scrie curand despre aceasta carte de o mare frumusete morala.

http://www.lumeacartii.ro/carti/vointa-de-libertate-o-calatorie-primejdioasa-prin-fascism-si-comunism/973-577-319-8.html

http://www.borders.com/online/store/TitleDetail?sku=0887485383

In Franta, un Maurice Papon, vinovat de participare la deportarea evreilor catre lagarele mortii, a fost judecat si condamnat la o varsta si mai inaintata. Mi se pare o actiune legala perfect justificata. Iata ca nimeni nu-l stinghereste pe tortionarul Bistran. Iata ca intarzie raspunsul Parchetului la sezizarea IICCMER de anul trecut, rezultatul acumularii unor probe de maxima importanta, referitoare la tortionarul Gheorghe Enoiu.

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/08/25/noi-probe-despre-tortionarul-enoiu/

Impasibilitatea, inchiderea ochilor, ridicatul indiferent din umeri par sa fie regula generala.O regula care unora dintre noi ne repugna.O regula impotriva careia intelegem sa ne ridicam glasul. Fostul Ministru de Interne al lui Ceausescu, seful suprem al aparatelor de represiune, Tudor Postelnicu, este, daca nu ma insel, in viata, linistit si voios. Unul dintre doctoranzii mei scrie o teza in care compara justitia politica post-dictatoriala in Chile si in Europa de Est. Cel putin in cazul Romaniei, intarzierile sunt socante. Iata mai jos biografiile lui Iosif Bistran (scrisa de cercetatorul Dumitru Lacatusu de la IICCMER), a lui Gh. Enoiu (idem, v. si poza de mai jos)) si a lui Tudor Postelnicu (reluata din “Raportul Final” al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Eu unul refuz sa cred ca ora aducerii in justitie a calailor ar fi trecut.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro