Intr-un interviu acordat Mediafax si publicat saptamana trecuta, Mugur Isarescu a declarat ca BNR lucreaza la o serie de norme prin intermediul carora sa fie descurajata creditarea in valuta in cazul celor care obtin venituri doar in lei, scrie Cristian Orgonas pe blog.

Cum poate face BNR acest lucru? Fie va creste avansul minim necesar contractarii unui credit ipotecar, fie va reduce gradul maxim de indatorare, fie va restrictiona tipurile de venituri ce pot fi luate in considerare atunci cand se calculeaza gradul de indatorare, fie o combinatie a acestor masuri si a altora asemanatoare.

Credite si depozite: Romania vs Polonia si Ungaria

S-a spus de multe ori ca romanii economisesc preponderent in lei si pe termen scurt, in timp ce majoritatea creditelor sunt in valuta si pe termen lung, fapt ce creeaza serioase dificultati atat sistemului bancar, cat si clientilor.

Astfel, doar 35% din depozitele constituite de populatie sunt in valuta, in timp ce ponderea creditelor in valuta acordate populatiei este de 62,6%, si cum peste 90% dintre salariatii din Romania sunt platiti in lei, rezulta ca riscul valutar pe care acestia si-l asuma este unul destul de mare.

Pe de alta parte insa, noi nu suntem cu mult diferiti fata de unguri si polonezi, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire. Spre exemplu, in Polonia, doar 7,5% din depozitele populatiei sunt in valuta, in timp ce ponderea creditelor in valuta este de 38%. In Ungaria, lucrurile stau si mai prost: depozitele in valuta au o pondere de 15,8% in totalul depozitelor constituite de populatie, procentul in cazul creditelor fiind de 66%.

Mai mult, sa nu uitam ca atat polonezii cat si maghiarii s-au fript rau de tot cu creditele in franci elvetieni, in Romania ponderea creditelor in franci fiind mult mai redusa.

Credit in lei vs credit in valuta

Desi ideal ar fi sa te imprumuti in moneda in care obtii veniturile, diferenta de cost dintre un credit in euro si unul in lei ramane mare, mai ales in ce priveste creditele ipotecare.

Spre exemplu, potrivit conso.ro, daca luam in considerare un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani contractat prin programul Prima Casa, suma totala de rambursat este cu 82% mai mare decat creditul in cazul creditelor ipotecare in euro, si cu 133% mai mare in cazul creditelor in lei. Am luat in considerare cele mai bune oferte.

Desigur, pe termen mediu-lung, trendul va fi de scadere a dobanzilor la lei si de crestere al celor la euro, insa nimeni nu poate spune exact cum vor sta lucrurile peste 5 ani, mai ales ca in ecuatie intra si evolutia cursului valutar. In plus, mai devreme sau mai tarziu vom adera si noi la zona euro.

Articol integral