Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ar trebui sa demisioneze sau sa fie demis dupa rusinosul moment pentru statul roman, care pretinde ca n-a gasit bani pentru achizitionarea celor sase manuscrise originale ale cartilor lui Cioran scrise in limba romana. La licitatia organizata joi, la Paris, au participat TVR si Biblioteca Central Universitara, ambele nimerite pe ultima suta intr-o afacere de care, teoretic, primul interesat trebuia sa fie Ministerul Culturii. Insinurarile xeonfobe, acuzatiile de indiferenta motivata etinc aduse lui Kelemen Hunor, sunt o aiureala.​

Dan TapalagaFoto: HotNews.ro

La mijloc par sa fie nepasarea, o neglijenta evaluare a evenimentului de la Paris si a semnificatiei documentelor scoase la vanzare. Cu toata indulgenta, penibilul moment nu poate trece nesanctionat. E o insulta adusa memoriei culturii romanesti. De neimaginat un stat amnezic sau cautandu-se meschin in buzunare ca sa-si recupereze urmele de geniu ratacite prin lume.

De netolerat penibilul absentei de la o licitatie unde statul era obligat sa participe prin cel mai autorizat reprezentant al sau: Ministerul Culturii. Daca mai era nevoie de precizari: francezii si romanii sarbatoresc pe 8 aprilie 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran.

Procesul de intentie deschis de unii comentatori HotNews.ro ministrului culturii, Kelemen Hunor, nu se sprijina pe nimic din trecutul sau de ministru. Tanarul presedinte UDMR a dat in repetate randuri probe de echilibru si moderatie. N-am remarcat ca ministrul culturii sa actioneze, din decembrie 2009 incoace, dupa vreun criteriu etnic. Nu veti gasi precedente in cariera sa de ministru. Dimpotriva, prezenta unui maghiar in fruntea ministerului culturii de la Bucuresti a mai spulberat o prejudecata.

Din indolenta, nepasare, fatalitate economica sau alte motive care scapa azi, Ministerul Culturii n-a miscat un deget pentru a fi prezent joi, 7 aprilie, la licitatia de la Paris, unde au fost scoase la vanzare carti postale, scrisori, alte maruntisuri din viata cotidiana dar si sase manuscrise orginale ale cartilor scrise de Emil Cioran in romaneste, inainte de a-si abandona limba si de a scrie exclusiv in franceza, devenind unul din marii ei stilisti.

Organizatorii licitatiei rezuma mai simplu valoarea documentelor: sunt fundamentele operei cioraniene. Daca nu te agiti, tu, stat roman, sa le recuperezi, atunci cine? Daca nu pentru astea, atunci pentru ce? Romania n-are prea multe valori universale de recuperat, la nivel simbolic. Emil Cioran e revendicat de cultura franceza, veti spune, dar aici vorbim despre epoca lui romaneasca, asupra careia statul roman poate ridica legitime pretentii.

La insistentele HotNews.ro, Ministerul Culturii a dat explicatii laconice: Ministerul Culturii si-ar fi dorit sa participe la licitatie, dar n-are bani, la fondul de rezerva n-a apelat. Nu vad de ce n-ar fi stors fondul de rezerva de cateva sute de mii de euro, cata vreme nu mai departe de ziua de ieri, 6 aprilie, Guvernul tocmai a alocat 1, 3 milioane de lei din acelasi fond de rezerva pentru achizitionarea unor bratari dacice.

Prin urmare, bani se gaseau, din toata saracia. Mai trebuia putina vointa si ceva imaginatie. Ministerul de Externe a anuntat astazi ca a informat inca din luna februarie Ministerul Culturii despre licitatia de la Paris. Altfel spus, Ministerul Culturii stia ce are de facut de o luna si jumatate si, totusi, n-a iesit din letargie si cafard.

Cu cateva zile inaintea licitatiei, TVR si BCU s-au facut luntre si punte sa mearga la Paris. Foarte bine au facut, admirabil, poate vor gasi resurse - in extremis - sa recupereze ce trebuie adus acasa. Dar nu ei erau asteptati, in primul rand, acolo, ci Ministerul Culturii, care a stralucit prin absenta.

Jurnalistii de la Radio France International au meritul de a fi descoperit si urmarit cu justificat interes subiectul licitatiei de la Paris, continuat de HotNews.ro. Gabriel Liiceanu, unul din exegetii marelui nihilist, este revoltat pe buna dreptate ca statul roman n-a gasit 100 de mii de euro pentru a recupera ramasitele operei romanesti ale lui Cioran, unul dintre putinii scriitori iesiti din minora cultura romaneasca, pe care o detesta, intrati in circuitul valorilor universale.

O suta de mii de euro face un meci din liga lui Mitica sau reabilitarea unui podet amarat, fondul de rezerva al guvernului arunca bani pe toate bazaconiile clientelei politice si n-a avut pentru recuperarea unor valori din patrimoniul cultural al Romaniei?

Dar nepasarea insolenta, plictisul cosmic si somnolenta vegetala romaneasca - tot atatea teme care l-au adus pe Ciroran pe culmile disperarii - le vedem astazi si dincolo de granitele culturii: le vedem prin spitalele in viata sau muribunde, prin Parlament, pe strada sau prin alte locuri populate de romani sleiti.

P.S. O stire de ultima ora anunta ca documentele au fost achizitionate, totusi, de un roman, persoana particulara. Poate le va dona statului roman, poate le va vinde mai departe sau le va pastra pentru sine. Poate e un ins onorabil, poate altfel. Cu atat mai rusinos pentru stat, ca nu s-a pazit de noi potentiale ridiculizari. Insa, subliniez: ridicol e in primul rand ca Ministerul Culturii nu s-a obosit macar sa dea o fuga pana la Paris, macar sa salveze aparentele, sa ni se para noua cel putin ca-i pasa.