Adversari in competitia pentru conducerea democrat liberalilor, Emil Boc si Vasile Blaga au decis sa faca pace temporar pentru binele partidului, au declarat pentru HotNews.ro surse PDL. In timp ce echipele de strategie pregatesc textul motiunilor si programul, cei doi lideri ai PDL se declara prieteni pe viata. Conform surselor Hotnews.ro, Boc si Blaga isi vor anunta candidatura la sefia PDL in aceeasi zi pentru a da un semnal de unitate la nivel public. Intre timp tripleta Preda-Macovei- Voinescu si-au facut publica platforma de dezbatere si renunta la intrarea in cursa pentru conducerea PDL.

Dupa ce la inceputul saptamanii au facut un tur de onoare la grupurile parlamentare ale PDL, Emil Boc si Vasile Blaga au decis sa-si anunte in aceeasi zi candidaturile la sefia PDL. Conform surselor Hotnews.ro cei doi lideri democrat liberali, pentru a da un semnal de unitate la nivelul imaginii publice si pentru a tempera luptele interne, au decis sa-si depuna in aceeasi zi candidaturile pentru functia de presedinte al partidului.

Aceleasi surse sustin ca, in sedinta Biroului Politic de luni, Blaga i-ar fi reprosat lui Boc ca a promis democrat liberalilor posturi in functiile de conducere, incat dupa congres ar putea sa alcatuiasca patru Birouri politice. Totdata, Blaga i-ar fi atras atentia premierului ca prin mentinerea starii de tensiune si conflict la nivelul conducerii, PDL risca sa scape de sub control situatia in teritoriu.

Dupa sedinta de la partid, Emil Boc si Vasile Blaga au participat impreuna la sedintele grupurilor parlamentare ale PDL si au facut apel la unitate. Conform surselor citate, Blaga i-ar fi spus lui Boc de fata cu parlamentarii ca, indiferent ce se va intampla, vor ramane prieteni dupa congresul din mai. Data limita a candidaturilor este 14 aprilie, insa este asteptat ca cei doi sa faca anuntul cu cateva zile mai devreme.

Pana la depunere candidaturilor, ambele tabere lucreza intens la motiunea si programul cu care vor veni in fata democrat liberalilor la alegerile din 15 mai. La motiunea lui Emil Boc lucreaza, conform surselor Hotnews.ro, Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur si Gheorghe Falca. "Motiunea va prevede printre altele si cooptarea si promovarea tinerilor in echipa de conducere a partidului" au declarat sursele citate.

Dupa ce presedintele Traian Basescu si-a declarat sustinerea pentru Emil Boc in cursa pentru sefia PDL, tabara acestuia s-a intarit in ultimele doua saptamani. Dincolo de migratia masiva a sustinatorilor lui Vasile Blaga, Boc si echipa sa au castigat teren si in alegerea sefilor de organizatii. Astfel la PDL Gorj a fost ales lider de organziatie senatorul Ioan Ruset, propus si sustinut de Gheorghe Falca, la Arges, a fost ales senatorul Mircea Andrei cu sprijinul Elenei Udrea iar la Hunedoara a fost ales democrat liberalul Dorin Gligor.

Intre timp Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu si-au lansat pe bloguri o platforma cu 35 de idei pentru ca PDL sa devina "un partid popular modern", precizand ca, desi este vremea semnaturilor, ei cred ca este vremea dezbaterilor.

Cei trei au renuntat sa intre in cursa alegerilor interne din PDL si prefera sa dea tonul dezbaterilor in partid. Potrivit surselor Hotnews.ro, cei trei democrat liberali nu vor depune o motiune pentru sefia PDL si asta pentru ca nu beneficiaza de sustinere in interiorul partidului. Totusi, conform surselor citate, Ideile propuse de Preda, Macovei si Voinescu au sanse mari sa fie cuprinse in proiectul lui Emil Boc.

Motiunea lui Vasile Blaga este aproape finalizata. Conform surselor citate, la elaborarea motiunii a lucrat Sorin Frunzaverde, Gheorghe Albu si Mihaela Popa. In ceea ce priveste titlul acesteia sunt discutate mai multe variante: ”Romania Populara. Romania Europeana” sau "Dreapta Populara". ​